The End

De afgelopen (ruim) twintig jaar heb ik soms veel, soms weinig tijd besteed aan eerst Internet Access Foundation en later Internet Access Facilities en nog later ook Twents Datacentrum. Er is veel gebeurd in die tijd. We hebben nieuwe diensten toegevoegd en oude diensten gestopt. We zijn een paar keer verhuisd, waarbij in de meeste gevallen het nieuwe tehuis voor de medewerkers en de servers door onszelf is (op)gebouwd. Die relatie met IAF is per 29 december 2015 gestopt.

Achterkrant

Gedurende die twintig jaar was de Achterkrant een maandelijks terugkerend … iets. Ik wilde hier eerst “genot” vermelden, maar ik moet bekennen dat het niet iedere keer echt genieten was. Er waren momenten dat ik wat minder gemakkelijk een Achterkrant uit mijn toetsenbord kreeg.

Soms was ik al vanaf het begin van de maand bezig, zoals toen ik in januari 1999 een aantal computertijdschriften heb gelezen om daar over te kunnen schrijven. Maar soms ging het ook mis, zoals ik in oktober 2011 beschreef.

Niemand schrijft foutloos en ik dus ook niet. Maar ook het doorlezen van een zelf geschreven stuk tekst betekent niet dat het daarna foutloos is. Ik heb regelmatig meegemaakt dat ik, ook na veelvuldig herlezen, later alsnog op fouten werd gewezen. Soms bij het doorlezen van de Achterkrant op een echte, papieren factuur. Soms bij het overzetten van de Achterkrant naar een vorm geschikt voor onze website. Recent nog bij het kopieren van alle Achterkrant naar mijn blog.

De laatste jaren is in de meeste gevallen echter voor een andere werkwijze gekozen. Als ik tenminste de Achterkrant tijdig gereed had. De laatste jaren schreef ik de Achterkrant namelijk in Google Docs. Als ik er zelf tevreden mee was, deelde ik de link met de rest van het IAF-personeel. Zij konden fouten herstellen en andere verbeteringen voorstellen. Dat zorgde in ieder geval voor een veel betere Achterkrant.

Deze Achterkrant had ik al grotendeels geschreven gereed midden december 2015. Ik wist toen nog niet of dit als Achterkrant gepubliceerd gaat worden. De nieuwe eigenaar van Internet Access Facilities en Twents Datacentrum had al wel aangegeven dat de facturering anders opgezet gaat worden. Dat betekende in principe het einde van de Achterkrant. Zoals u de voorgaande maanden, en ook deze maand weer, heeft gezien, is die nieuwe werkwijze nog niet helemaal ingevoerd. Dat betekent dus dat de tekst die ik in december heb geschreven een tijdje heeft liggen rijpen.

Ik heb begrepen dat de factureren van TDC via het nieuwe systeem worden gegenereerd. Ik verwacht dat in maart ook de factureren van IAF zullen volgen. Per definitie is dit dus de laatste Achterkrant en is het dus tijd voor de gerijpte tekst.

Afscheid

Dit is dus het officiele afscheid. Ik ben er trots op dat we al die jaren zo’n goede diensten hebben kunnen leveren. Nee, dit is niet het standaard op-de-borst-klopperij van een bedrijf. Dit is de blijdschap van de voorzitter van Stichting Internet Access / Internet Access Foundation die meegeholpen heeft om Internet Access Facilities B.V. op te zetten dat gebaseerd was op dezelfde grondslagen als de stichting. En dat we ook Twents Datacentrum hebben kunnen bouwen met dezelfde klant in ons achterhoofd: U.

Blog

Treur echter niet. Ik blijf schrijven. Misschien niet zo vaak als de Achterkrant. Misschien wel vaker, omdat ik niet gehouden ben aan het maandelijkse ritme. Wat ik wel kan zeggen, is dat de frequentie waarin een posting van mij zal verschijnen, chaotisch zal zijn.

Net als ik de laatste tijd met de Achterkrant heb gedaan, zal ik die postings ook melden op mijn Google+ pagina.

Spooglers

Er is wel een andere reden waarom ik misschien met een vaste frequentie iets ga posten en dat is de Spooglers nieuwsbrief. Toen bleek dat een redactrice zich terug moest trekken vanwege andere bezigheden, heb ik aangeboden haar plaats in te nemen. Wat het precies inhoudt, weet ik nog niet, maar ik vind het al wel leuk om met een aantal van hen samen te werken om iets te doen voor de partners in een vergelijkbare situatie als mijzelf.

Veel van de informatie in de nieuwsbrief heeft een besloten karakter. Dat weerhoudt me natuurlijk niet om er in ieder geval over te schrijven.

Lego

Ik heb de laatste tijd veel geschreven over Lego. Toen Pauline dus onlangs begon te praten over het meewerken aan het bouwen van lego, was ik verbaasd. of niet, want dan dacht ik dat ze weer speelgoed had gekocht. Dat bleek echter niet het geval te zijn. De lego waar ze het nu over had was “Let’s Encrypt client and ACME library written in Go”. Ik had al eerder geschreven over de TLS configuratie van de blog-site. Tot voor kort maakten we gebruik van StartSSL voor onze (gratis) certificaten. Dat betekent ieder jaar tijdig, handmatig de certificaten vernieuwen. Let’s Encrypt is een nieuwe, gratis variant. Hier komen geen handmatige acties meer bij kijken. In ieder geval niet na de eerste setup. Iedere paar maanden worden de certificaten automatisch ververst. Tenminste als lego goed werkt. Daar is Pauline de tweede helft van februari druk mee bezig geweest. Wat ik begrepen heb, is men blij met haar inbreng.

U ziet het, Pauline kan niet loskomen van internet of programmeren.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Introduction
Older// Internet helpt