Testers getest

Tegenwoordig zie je in allerlei bladen testen van Internet providers verschijnen. Maar hoe staat het met die bladen zelf? Ik heb daarom besloten eens een aantal bladen te kopen en door te kijken om te zien hoe de algemene indruk is.

De bladen die ik bekeken heb zijn: Computer Idee (Hfl 2,95), Online Today (Hfl 6,50), IDG Net Magazine (Hfl 9,50), Internet Special (Hfl 14,95), Link (Hfl 8,95), De Internet Gids (Hfl 6,95) en Tele-PC (Hfl 9,95). Op het eerste gezicht valt op dat de prijzen bij elkaar in de buurt liggen. Er zijn maar twee uitschieters. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met het feit dat Computer Idee iedere twee weken uitkomt.

TelePC

De eerst teleurstelling treedt op als ik TelePC lees. Ik heb het gevoel dat ik alles wat daarin als nieuw wordt beschreven, allemaal al bekend is. En ja, bij nadere bestudering blijkt het een uitgave te zijn van december 1997 i.p.v. die van 1998. Snel weg met dit blad.

Online Today

Online Today is, anders dan de naam doet vermoeden, een Duits blad. Daarnaast is het blad het goedkoopste in de middenklasse maar wel het dikste met ruim 180 pagina's. Tevens wordt een (AOL) CD-ROM meegeleverd (in de kaft) met een redelijke hoeveelheid up-to-date software. Maar natuurlijk in het Duits. Het blad zelf is goed verzorgd. Er staat een normaal aantal grotere artikelen in, maar ook heel erg veel kleine recensies van websites. Die zijn bovendien gerubriceerd, zodat eenvoudig gezocht kan worden op interessegebieden.

Van Link had ik het laatste exemplaar. Link stopt als een afzonderlijk internetblad. Persoonlijk vind ik dat jammer, want het is een goed blad. Laten we hopen dat de Internet onderwerpen in de "grote broer" PC Active van hetzelfde niveau zijn. Link lijkt zich meer te richten op "andere" onderwerpen dan de concurrenten. En die worden dan in een aantal artikelen uitgebreid besproken.

De Internet Gids

Een andere goed tijdschrift is De Internet Gids. In andere tijdschriften zie je vaak dezelfde testen op andere wijzen getoond, maar De Internet Gids lijkt veel zelf te testen. Als één van de weinigen nemen ze altijd een zeer uitgebreid overzicht met Internet providers op. En anders dan in andere overzichten staan hier ook de kleinste, lokale providers in vermeld. Bill Gates heeft een (vaste) column in De Internet Gids. Dit maal ging het over spam. Indachtig mijn ervaringen met Microsoft producten viel me zijn allereerste zin op. Hij stelde "Het verspillen van de tijd van iemand anders is voor mij het toppunt van onbeleefdheid" Dan vraag ik me af wat hij denkt van de beleefdheid van Microsoft als je de tijd bekijkt die verspild wordt met crashes en herinstallaties. Maar het kan natuurlijk ook een slechte vertaling zijn, want Bill schrijft natuurlijk niet in het Nederlands.

Net Magazine

Het volgende blad is Net Magazine. Het is verpakt in plastic, wat ik niet zo prettig vind. Wat moet je daarmee als je het blad wilt lezen in de bus naar huis of op een andere plaats waar je geen afval kwijt kunt? Als de bedoeling van dat plastic nu is om een meegeleverde CD-ROM bij het tijdschrift te houden, dan is het nog te accepteren. Het lijkt echter alleen bedoeld te zijn om losse reclamefolders er niet uit te laten vallen. En dat zijn juist zaken die ik helemaal niet in een blad wil hebben. Die zitten altijd in de weg of vallen op de meest ongelegen momenten uit het blad. Jammer, want de rest van het blad is wel redelijk qua inhoud. Alleen de lettergrootte en de zwarting kunnen beter. Bij slecht licht ('s avonds in de trein of bus) is het blad amper te lezen.

Internet Special

Internet Special is ook verpakt in plastic. Maar hier zit een echte CD-ROM in een doosje bij. Wel eentje van World Access / Planet Internet, maar in ieder geval eentje die je zonder problemen in de meeste CD-rekken kunt plaatsen. Internet Speciaal heeft een leuke manier gevonden om je door een aantal schermen te leiden als er iets ingesteld moet worden. Alle relevante schermen worden bij elkaar geplaatst en in de tekst staan verwijzingen naar de betreffende schermen. Het is alleen jammer dat hierdoor de afzonderlijke schermafdrukken zo klein worden dat ze niet meer leesbaar zijn. Bij het volgen van de procedure zijn ze echter wel herkenbaar.

Computer Idee

Mijn conclusie is dat er veel verschil is in kwaliteit. Voor de beginnende gebruiker, zou ik De Internet Gids aanraden. Voor wie ook nog een beginnende computergebruiker is, is Computer Idee een goede keuze. Goede tweede is Net Magazine. Internet Special valt voor mij af op grond van de prijs. Voor 3 euro minder was het ook een goed blad. TelePC valt helemaal af.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.

More Reading