Gezellige wintermaanden

*Sinds begin dit jaar heeft ons infopunt ook de beschikking over ISDN. Naast de mogelijkheden die dit biedt om zaken simultaan af te handelen, hebben we nu ook een lijn vrij voor onze fax. Deze heeft nu ook een eigen nummer. Dit nummer is 015 257 47 98. Hier kunt u dag en nacht uw opmerkingen op kwijt. Het is echter niet de bedoeling dat dit faxnummer gebruikt wordt door bedrijven voor het maken van "fantastische aanbiedingen" Dit is in bepaalde gevallen zelfs strafbaar volgens artikel 11.7 van de nieuwe telecommunicatiewet.*

Telecommunicatiewet

Nu we het toch over deze wet hebben, kan ik u meedelen dat ook internetproviders hier nu onder vallen. Wij bieden namelijk een openbare telecommunicatiedienst aan. Naast alle nadelen kan dit ook een aantal voordelen bieden. Een belangrijk voordeel voor u als klant is de gelijkschakeling van Internet met de telefoonlijn. En net als artikel 11.7 ongewenste faxen strafbaar stelt, geldt die wet ook voor ongewenste e-mail.

Facturering

De laatste tijd zijn er bij de penningmeester een aantal vragen binnengekomen over de facturering. Voor welke periode of maand geldt het gefactureerde bedrag? Ik zal proberen een en ander in deze Achterkrant te verhelderen. In de eerste plaats de eenmalige of administratieve kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten die gemaakt worden voor het aanmaken van een account en het versturen van de gegevens die daarbij horen. Deze kosten verschijnen op de eerste factuur na het ontstaan van deze kosten.

Daarnaast vindt u op uw factuur een aantal posten met variabele kosten. Deze zijn kosten die gemaakt zijn voor bijvoorbeeld inbelminuten en verkeer. De kosten hebben betrekking op de gegenereerde kosten van de voorgaande kalendermaand. De laatste post is het vastrecht. Hier komen de meeste vragen over binnen. Ik moet bekennen dat het mij ook wat hoofdbrekens heeft gekost voor ik alle mogelijkheden had begrepen.

Uw abonnement loopt niet gelijk met een kalendermaand. Toch worden op een vaste dag in de maand de facturen gemaakt. Er wordt vastrecht in rekening gebracht voor de periode waarbinnen de factuurdatum valt. Hierdoor kunnen uw eerste twee facturen en de laatste factuur vreemd over komen. Zoals u waarschijnlijk wel weet, sturen we u de accountgegevens op met ontvangstbevestiging. Uw abonnement gaat in op de datum dat de ontvangstbevestiging is ondertekend. Het kan voorkomen, vooral indien die datum aan het einde van een maand valt, dat de ontvangst nog niet bij ons is geregistreerd. Dan bevat de eerste factuur alleen de variabele kosten. De eenmalige kosten en de kosten van de eerste maand worden dan nog niet in rekening gebracht. Beide posten vindt u wel terug op uw tweede factuur.

Na beëindiging van uw abonnement, ontvangt u een afsluitende factuur. Deze factuur zal alleen de variabele kosten bevatten voor de kalendermaand waarin uw laatste abonnementsdag lag.

Het kan allemaal wat onduidelijk overkomen, maar een en ander is een logisch gevolg van de beslissing die bij het ontstaan van IAF is gemaakt betreffende het tijdstip van factureren. Er wordt binnen het bestuur wel gedacht over nieuwe factureringswijzen, maar hier komt nog veel bij kijken. Het heeft geen zin om ieder paar maanden een wijziging aan te brengen. Dan gaan we liever voor een rigoureuzere verandering waarbij we de lay-out van de facturen aanpakken, acceptgiro&339;s gaan meesturen en meer. Eén van de wijzigingen in de lay-out zal bijvoorbeeld een duidelijkere aanduiding zijn voor de periode waarvoor een bepaalde post op de factuur geldt.

Tariefswijziging

Nu we het toch over factureren e.d. hebben gehad, kan ik gelijk een leuk bericht vermelden. Met terugwerkende kracht per 1 januari 1999 zijn er een aantal wijzigingen aangebracht in de commerciële webabonnementen. Zo is de beschikbare gratis diskruimte voor het commerciële en het klein- commerciële verhoogd van respectievelijk 5 MB en 20 MB naar respectievelijk 10 MB en 50 MB. Tevens is het tarief voor de overschrijding van die diskruimte verlaagd van Hfl 2,50 naar Hfl 1,-. En zoals u in de voorgaande paragrafen hebt kunnen lezen worden deze variabele kosten via de eerstvolgende facturering in rekening gebracht. Het bedrag dat aan ommezijde staat vermeld zal dus in een aantal gevallen lager uitkomen dan verwacht.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.

More Reading
Older// Testers getest