HCCnet, hobbynet, KPNnet?

Ja, hoe zit dat nu eigenlijk. Ter gelegenheid van de afgelopen HCC-dagen in Utrecht heeft de Hobby Computer Club het HCCnet aangekondigd. Als extra service voor de abonnementskosten van Hfl 75,- per jaar krijgen alle leden toegang tot Internet (lijkt het). Zelf ben ik (net als ieder jaar) naar de HCC-dagen geweest. We zijn dus in de gelegenheid geweest om eens rond te kijken en te vragen. Zeker toen we bij de HCC zelf nog steeds de aanbieding zagen staan voor internet- toegang via hobbynet voor Hfl 120,- per jaar.

HCCnet

Bij navraag bleek de indruk, die ik heb gehad, bewaarheid te zijn. Het HCCnet is een uitgebreide versie van het KPNnet (KPN Telecom zelf noemt dit Het Net). Er wordt gebruik gemaakt van hetzelfde inbelnetwerk als KPN gebruikt voor hun net. Daarnaast zorgt InterNLnet voor de proxy richting Internet.

Is dit nu dan zo'n goede aanbieding van de HCC? Ik ben geneigd "ja" te zeggen, want ondanks de beperkingen zullen er ook veel zaken wel mogelijk zijn, waarvoor geen gebruik gemaakt hoeft te worden van de diensten van een extra Internet Access Provider. Zeker als daar extra kosten aan zijn verbonden, indien er bijvoorbeeld niet landelijk ingebeld kan worden of als er een uurtarief voor de toegang geldt.

Het grote voordeel van de HCC is ook de grote samenhorigheid die zo'n grote club biedt. Het is altijd wat eenvoudiger om een kennis op een bijeenkomst van de club te vragen hoe hij/zij een en ander heeft opgelost dan om een helpdesk te bellen en daar het probleem uit te leggen. Daarnaast is de kans ook groot dat hij/zij aanbiedt om langs te komen om het probleem op te lossen.

Voor de incidentele gebruiker, die er bovendien geen bezwaar tegen heeft dat zijn e-mail adres wijzigt, is het een goede keuze. Of dat ook voor de HCC zelf geldt, waag ik te betwijfelen.

Tot op heden is de HCC een club van echte hobbyisten en liefhebbers. Dat is ieder jaar weer duidelijk op de HCC-dagen in de hal(len) waar de HCC haar eigen stands heeft. Ik verwacht echter dat het percentage mensen dat niet actief aan het clubleven mee wil doen, zal groeien. Mijn ervaring is dat vervolgens leden, die zich nu nog intensief met de club bezig houden, het voor gezien houden.

Ik hoop dat de HCC een goede keuze heeft gemaakt, maar dat zal over enkele jaren blijken. Ik verwacht wel dat hobbynet voorlopig zal blijven bestaan om de HCC-leden, die echte Internettoegang wensen, die toegang te bieden.

HCCdagen

Zoals ik in het begin van deze achterkrant al meldde, ben ik met de penningmeesters naar Utrecht geweest. We gaan bij voorkeur op vrijdag, omdat je dan tenminste nog rustig rond kunt lopen. De zondag is de beste dag voor koopjes, omdat de standhouders liever niets mee naar huis nemen. De zaterdag is echter de beste dag om de beurs te bezoeken. De prijzen zijn al wat omlaag en de keuze is ook nog groot genoeg. Vroeger gingen we zelfs op vrijdag om rond te kijken en zaterdag voor de aanschaf van de gewenste artikelen. Zo heb ik 2 jaar geleden een 17" monitor voor 600 gulden gekocht en die werkt nog uitstekend.

Dit jaar is onze aanschaf beperkt gebleven tot wat kleinere spullen. Een van de eerste zaken die we kochten, was een kleine digitale fotocamera. Hij is klein en goedkoop en slaat 15 foto's op op een 2MB flashRAM. De kwaliteit is niet optimaal, maar voldoende waar hij voor bedoeld is: het maken van foto's voor op de website, zoals op de web-versie van de achterkrant is te zien. Sinds kort hebben we thuis een nieuwe computer met ATX-moederbord en dus ook USB-poorten. Hiervoor moest dus ook iets komen en de keuze is gevallen op een een scanner. Dit biedt de mogelijkheid om ook niet-digitale foto's op het web te zetten. Voorbeelden hiervan zijn te zien op onze vakantiepagina's.

Dit jaar hebben we voor het eerst iets als een miskoop gedaan. Het betrof een 14k4 PCMCIA modemkaart. Deze bleek bij thuiskomst wel te worden gedetecteerd door de computers waar hij in geprobeerd werd, maar er was geen enkele communicatie mogelijk. En hij leek zo geschikt om te gebruiken als we niet thuis waren en we toch even op Internet, de stichtingssystemen of thuis wilden inloggen. We zijn nog een het proberen om de leverancier te pakken te krijgen, maar voor HFL 25,- kun je niet veel verwachten.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Foundation.

More Reading
Newer// Testers getest