Eenmaal, andermaal, verkocht

Wat heeft u het eerste gelezen? De factuur, de Achterkrant of het bijgevoegde "persbericht" De factuur en het persbericht waren eenvoudig te maken. Deze Achterkrant was echter de lastigste in mijn hele periode als voorzitter van de Stichting Internet Access. Na vele jaren met plezier Internet faciliteiten te hebben aangeboden, is nu namelijk het moment aangebroken om afscheid te nemen.

De eerste

De stichting is in 1992 opgericht met het doel om Internet in Nederland beschikbaar te maken voor particulieren en MKB. De stichting was hiermee de eerste die zich op deze doelgroepen richtte. Begin jaren '90 bestonden alleen SURFnet en NLnet. In de loop van de jaren zijn er meer "eersten" geweest. Zo was IAF de eerste provider die on-line Internet aanbood buiten de randstad. Dit was mogelijk door een ander "nieuw" idee van onze bestuursleden. In die tijd had NS al veel ongebruikte kabels langs de spoorlijnen liggen. In samenwerking met NLnet hebben we via die bekabeling Internet in Groningen gekregen.

Internet PC

Dat waren allemaal ideeën die goed uitpakten. In 1995 ging het echter wat mis. We waren toen de eerste provider die samen met een PC- fabrikant een "internet-PC" op de markt bracht. De fabrikant waarmee we samen werkten was Unisys. De conclusie die op een gegeven moment getrokken kon worden, was dat het toen nog te vroeg was. Daarom zijn we er toen mee gestopt. Computers waren nog niet echt gemeengoed geworden en Internet al helemaal niet.

In de jaren daarna zijn we langzaam doorgegroeid. We hebben ons nooit veel bekommerd om marketing. De meeste klanten kwamen op grond van mond-op-mond reclame. Dat heeft ons altijd veel voldoening gegeven. Voor dit vertrouwen in onze kwaliteit wil ik u hartelijk bedanken.

Doelstelling

Maar met de stormen van andere providers in alle media hebben we als bestuur besloten om nog eens goed naar onze doelstellingen te kijken. Hebben we die gehaald? Onze primaire doelstelling was "Het bevorderen van de toegankelijkheid van internationale netwerken en het bevorderen van communicatie tussen computergebruikers middels bestaande of nieuw op te zetten netwerkstructuren" Binnen het bestuur ontstond de mening dat die doelstelling ondertussen gehaald was. Maar hoe nu verder?

De gedachte om de stichting zonder meer op te heffen heeft het nog geen seconde uitgehouden. Ieder bestuurslid vond dat we dit niet konden maken richting onze klanten. Zo ontstond de eis dat de klanten er niet onder zouden mogen lijden. We zijn dus op een gegeven moment op zoek gegaan naar een geschikte overnamekandidaat. In de loop van de tijd zijn er gesprekken geweest met een veelheid aan potentiële kopers. Maar na korte of langere tijd moesten we iedere keer de gesprekken afbreken. Zo was de ene kandidaat alleen geïnteresseerd in de gegevens van de klanten, terwijl een andere kandidaat zo snel mogelijk de particuliere klanten kwijt wilde.

Internet Access Facilities BV

Uiteindelijk bleek Pauline, onze penningmeester, interesse te hebben om de activiteiten over te nemen. Dit heeft geresulteerd in de nieuwe onderneming Internet Access Facilities BV, die met unanieme instemming van het bestuur de activiteiten voort zet. De Stichting zal in de toekomst niet helemaal uit het zicht verdwijnen. Zo zal de Stichting de web-voorzieningen voor onze non- profit klanten blijven subsidiëren. De opbrengst van de verkoop zal dan ook in de toekomst aangewend blijven worden voor het verbeteren van Internet in Nederland.

Enschede

Zoals u in het persbericht en in voorgaande Achterkranten heeft kunnen lezen, zullen de activiteiten in Enschede geconcentreerd gaan worden. We zijn hier al enige tijd mee bezig en een deel van de computers is dan ook al verhuisd. Maar deze maand zal er toch nog een grote verhuizing plaats vinden. Hierdoor zal het gedurende enige uren niet mogelijk zijn gebruik te maken van de voorzieningen. We hebben besloten om dit uit te voeren gedurende een zondagnacht, zodat alles op maandagmorgen weer operationeel zal zijn. Over de exacte tijden en data zult u nog nader geïnformeerd worden via onze website en de nieuwsgroep iaf.announce.

Wilt u meer weten, neem dan eens contact op met Pauline. Omdat de nieuwe BV ook alle andere zaken overneemt, kunt u gebruik blijven maken van het bestaande postadres:

Internet Access Facilities BV
Postbus 341
7500 AH Enschede

Ook het e-mail adres blijft bruikbaar, evenals de bekende telefoonnummers. De adressen van de bestuursleden van de stichting blijven voorlopig nog gewoon voorzitter en secretaris. Wij verdwijnen tenslotte niet zomaar!

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading