Jaargang 1, nummer 1?

Tja, welke nummering moet ik aanhouden? Het is natuurlijk nog steeds de vijfde jaargang van de Achterkrant, maar het is wel het eerste nummer van de Achterkrant onder beheer van Internet Access Facilities BV. Eigenlijk is het nog een BV i.o., omdat de laatste handtekeningen nog niet zijn gezet. De verantwoordelijke notaris had de belangrijkste papieren een paar maandjes te lang in zijn la laten liggen. We gaan er in ieder geval vanuit dat alles binnen afzienbare tijd in orde wordt gebracht.

Verhuizing

Natuurlijk moet ik nog even terugkomen op de verhuizing. De verhuizing is uitgevoerd onder beheer van de stichting met hulp van personeel van de BV. En als voorzitter van de stichting schrik je dan wel als blijkt dat de geleverde verbindingen, ondanks de normale testprocedures, niet operationeel willen worden. Pauline heeft uren aan de telefoon gehangen met onze backbone-leverancier tot we uiteindelijk de beslissing moesten nemen om de verhuizing te annuleren en alle systemen terug te brengen naar Groningen.

De volgende dag is gelijk begonnen met het opzetten van een uitgebreidere test en werden de benodigde wijzigingen aangebracht. Uiteindelijk bleek het probleem zeer simpel te zijn. De leverancier van de fysieke verbinding, Essent, bleek ons een iets snellere verbinding te hebben geleverd dan verwacht. Klanten, die zich nog de tijd van de wat mindere modems herinneren, weten welke onbegrijpelijke rommel er op het scherm verschijnt als de modems niet dezelfde snelheid kunnen vinden. Toen we het probleem hadden opgelost, hebben we eerst enkele dagen de lijn volcontinue getest voor we de beslissing namen om een tweede poging te wagen. We wisten dat het snel kon, want 15 oktober waren we na aankomst in Groningen binnen 15 minuten weer operationeel.

Heen en weer

Gelukkig, en zoals verwacht, ging het deze keer perfect. Bij aankomst in Groningen kregen we zelfs nog een telefoontje van de leverancier van onze inbelvoorzieningen](http://www.energis.nl/) om het overzetten van de telefoonlijnen met de aanwezige medewerker af te stemmen.

Toekomst

Wat kunt u in de toekomst verwachten van de stichting en de BV? De stichting en de BV hebben contractueel vastgelegd dat het bestuur van de stichting een nieuwe naam zal verzinnen, die niet meer relateert aan de afkorting IAF. Als dat is afgehandeld zal zij naar buiten treden met haar toekomstplannen.

De BV heeft natuurlijk ook verstrekkende toekomstplannen. Natuurlijk zullen die plannen op de gebruikelijke manier naar buiten worden gebracht. Naast de website en de nieuwsgroepen, zal de Achterkrant een middel blijven om u op de hoogte te houden van zaken betreffende Internet in het algemeen en Internet Access Facilities BV in het bijzonder. Maar daarnaast is het ook de bedoeling dat er een maillijst en/of discussielijst komt naast de nieuwsgroepen. Men vindt e-mail toch wat gemakkelijker voor dit soort zaken dan Usenet News. Natuurlijk zal dit geen spamlijst worden. Niemand wordt automatisch toegevoegd. Via de Achterkrant en de nieuwsgroepen zal een oproep worden geplaatst zodra de lijsten operationeel zijn.

Achterkrant

Zoals u uit voorstaande kunt concluderen, blijf ik de Achterkrant schrijven. Het blijft de officiële nieuwsbrief van Internet Access Facilities BV, maar waarschijnlijk zullen er ook zaken betreffende de stichting worden behandeld. Ik heb het voordeel (of is het een nadeel) dat ik mijn voelsprieten in beide organisaties heb.

Particuliere domeinen

Nu ook nog iets zeer actueels. Per 15 november is het ook voor particulieren mogelijk om een domein binnen nl aan te vragen. Hoera, roept u misschien. Maar Internet Access Facilities BV heeft evenals de meeste andere providers besloten daar niet aan mee te werken, zolang de SIDN de voorgestelde werkwijze hanteert. In de eerste plaats worden het geen domeinen rechtstreeks onder nl. Nee, uw domein wordt gewoon weer een nummertje, zoals bijvoorbeeld in peters.246.nl. En daarnaast is de provider gedwongen nog meer persoonsgegevens aan u te vragen en op te slaan. En een deel van die gegevens dienen zelfs verplicht aan derden verstrekt te worden.

We verwachten forse problemen met de Registratiekamer als we deze gegevens opvragen en registreren. En al helemaal als we die gegevens ook nog doorgeven. Ik hoop dat u onze mening deelt en misschien zelfs aangeeft er achter te staan. Wij blijven gewoon de mogelijkheid bieden om als particulier een domein aan te vragen, waarbij wij als houder optreden, maar u contractueel eigenaar bent van het domein. Meer informatie is via e-mail te verkrijgen.

Gironummer

Nu nog even een mededeling van huishoudelijke aard. Internet Access Facilities BV (i.o.) heeft een eigen gironummer. U wordt daarom ook verzocht om bij uw factuur op dat rekeningnummer te voldoen.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.