Afronding? En er even tussenuit.

Dit is dan weer de laatste Achterkrant van een enerverend jaar. Alle overname- en verhuis-perikelen zijn ondertussen redelijk afgerond. De meeste betalingen komen nu ook binnen op het gironummer van Internet Access Facilities BV. Maar ik wil iedereen, die zijn administratie nog niet heeft aangepast, hierbij verzoeken om dat alsnog te doen. Verder kunt u in deze Achterkrant lezen over nieuwe manieren om vaste verbindingen te realiseren, over onze tariefsverlagingen per 1 januari 2001 en over het (jaarlijkse) "uitje" van Jac, Pauline en mij naar de HCC-dagen.

Vaste verbindingen

De eerste vaste verbindingen op de nieuwe lokatie zijn aangesloten en we zijn onderhandelingen gestart met een bedrijf dat "dark-fiber" aanbiedt. Dit doen we in het kader van ons onderzoek naar mogelijkheden om een aansluiting te krijgen op de Nederlands-Duitse Internet Exchange (NDIX). Op een Internet Exchange kunnen providers een aansluiting krijgen en onderling verkeer uitwisselen. Vaak bieden deze aansluitingen een grotere bandbreedte dan mogelijk is met een huurlijn van bijvoorbeeld KPN.

Als we meer weten over de koppeling met de NDIX en over de te gebruiken verbindingsmethode, zullen we de details bekend maken. En daarbij horen ook eventuele extra voorzieningen die we hierdoor op het Business & Science Park kunnen leveren.

Tarieven

De plannen waar we al wel details van kunnen melden, betreffen onze tarieven voor 2001. Zoals u waarschijnlijk weet, verandert het BTW-percentage per 1 januari 2001. IAF heeft besloten om dit niet door te berekenen in onze particuliere tarieven. Alle tarieven "inclusief BTW" blijven dus hetzelfde. Dat betekent niet dat we de andere klanten zullen vergeten. Ook hier zal veel gaan veranderen in 2001. En dan in de eerste plaats in de diensten, die we aan gaan bieden tegen een (al zeg ik het zelf) concurrerend tarief.

Ook onze leverancier van de backboneverbinding heeft met ingang van 2001 een tariefsverlaging aangekondigd. Deze heeft echter alleen betrekking op de kosten voor ons verkeer. Het biedt ons echter wel de mogelijkheid om alle tarieven die betrekking hebben op verkeerskosten te verlagen met gemiddeld 25%. In de loop van deze maand zullen de nieuwe tarieven op de website en in de download-versies van de overeenkomsten aangepast worden. Tevens zal een uitgebreid overzicht gepost worden in de nieuwsgroep iaf.announce.

HCC-dagen

Ook dit jaar waren Pauline, Jac en ik uitgenodigd door de unix-gg van de HCC We hebben vorig jaar gebruik gemaakt van een aantal faciliteiten van die gebruikersgroep om de bezoekers van de HCC-dagen op de hoogte te stellen van het Web of Trust van de organisatie Thawte. Thawte is nu een onderdeel van Verisign één van de grootste leveranciers van beveiligingen voor websites en e-mail. Thawte biedt de certificaten, die hiervoor nodig zijn, gratis aan particulieren aan. Op die manier is het ook voor particulieren eenvoudig om veilig per e-mail te communiceren. Maar een certificaat betekent niets als niet vaststaat dat degene die het certificaat gebruikt ook degene is die hij beweert te zijn. Vandaar het "Web of Trust"

Certificaten

De gedachte achter het "Web of Trust" is dat de leden elkanders identiteit controleren en bevestigen bij Thawte. Indien voldoende personen die identiteit hebben bevestigd, is het mogelijk om een certificaat aan te vragen met de eigen naam. De ontvanger van een dergelijk certificaat kan dan daaraan zien van wie het certificaat is. Een versleuteld bericht dat met het betreffende certificaat ontsleuteld kan worden, is dus afkomstig van degene wiens naam in het certificaat staat.

Een standaard certificaat bevat meestal alleen het e-mail adres ter verificatie, maar dat is veel eenvoudiger te vervalsen. En zeker als de bijbehorende sleutel via een website wordt verspreid. En dat laatste is meestal het geval met zogenaamde key-servers.

Wilt u meer informatie? De informatie die op de HCC-dagen is verspreid is ook op het World Wide Web gezet. IAF heeft ruimte beschikbaar gesteld voor het "Web of Trust". Hier vindt u ook links naar de relevante pagina's bij Thawte.

Beste wensen

Namens het voltallig bestuur van (nu nog) Stichting Internet Access en de directie en medewerkers van Internet Access Facilities BV wens ik u prettige kerstdagen en een voorspoedig 2001.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.