Internet helpt

Natuurlijk weet iedereen dat internet helpt. Of dat je hulp kunt vinden op internet. Er zijn duizenden sites die je helpen met het vinden van de juiste vlucht, taxirit, een mooi hotel of een goede auto. Dat is het moment, dat internet helpt om te vinden wat je denkt nodig te hebben. Je weet nog niet wat precies en dus gebruik je internet om je keuze te maken of in ieder geval te beperken. Onlangs ben ik echter tegen een iets andere manier aangelopen waarop internet van hulp kan zijn.

Lego

Ik moet misschien wel 45 jaar terug gaan als ik me wil herinneren, hoe ik vroeger met Lego speelde. Je kocht, of kreeg ze cadeau van familie, een doos met dezelfde steentjes. En nog een doos met andere steentjes. En langzaam maar zeker bouwde je een zo grote variatie op aan verschillende onderdelen dat je iets kon gaan bouwen. Eerst bouw je huizen, want die zijn eenvoudig. Dan worden de ontwerpen complexer. Maar in bijna alle gevallen gebruik je de eigen fantasie om iets uit niets, of bijna niets, te maken. Dat is tegenwoordig anders.

Er is nu technisch Lego. Je krijgt een grote doos met honderden verschillende soorten steentjes en een boek met daarin stap voor stap een uitleg om te maken wat de creatievelingen bij Lego hebben bedacht. Dat is wat we in 2014 in de kerstvakantie deden. Het was rustgevend. En dus kocht ik dit jaar weer iets voor Pauline. En dan blijkt zij iets voor mij te hebben gekocht. En iets voor ons samen. Twee dozen staan nu nog ongeopend. Eentje moet naar Pauline en eentje is voor mij. Maar daar komt mijn creatieve geest weer naar boven. Ik wil niet blindelings aan de slag met het boek dat wordt meegeleverd. Ik weet dat er meer te maken is van de stapel steentjes, radertjes, assen en wielen.

Daar komt internet om de hoek kijken. Lego heeft al lang bedacht dat niet iedereen de simpele weg wil nemen en gewoon bouwt wat er in het boek staat beschreven. Iedere doos herbergt een tweede ontwerp. Maar daarvoor moet je wel internet op. Daar staat ergens een beschrijving van dat andere ontwerp. Eentje die 99% van de bouwers niet zal maken. En als je goed genoeg zoekt, vind je zelfs voorbeelden van ontwerpen waar de bedenkers bij Lego zelf niet aan hebben gedacht. Het is alleen jammer dat je in dat geval vaak extra onderdelen moet aanschaffen. Iets dat Lego niet erg vindt en zelfs promoot.

Misschien laat ik iedereen nog wel eens meegenieten van mijn bouwsels. Misschien dat er zelfs een aparte Lego tag op mijn blog komt.

Keuken

Een ander punt waar internet me heeft geholpen, is mijn keuken. Die is nu ongeveer 20 jaar oud en al die tijd hebben de vaatwasser en de koelkast hun werk netjes gedaan. De koelkast maakt echter steeds meer vreemde geluiden alsof de motor er ieder moment mee op kon houden. De vaatwasser had al aangegeven dat hij aan het instorten was. Het bakje voor het spoelmiddel was kapot en om de haverklap had ik het kopjesrek los in de hand en kon ik de geleidewieltjes weer gaan monteren.

De leverancier wist ik al. Diverse familieleden hadden goede ervaringen met deze club en nadat de bestelling was gedaan, afgeleverd en gemonteerd, kan ik zeggen dat ik ook zeer tevreden ben. De bestelling liep goed, maar er was wat afstemming nodig vanwege vergaderingen en al die andere bijkomstigheden van werk. Dat was geen enkel probleem en de afstemming daarvan liep voortreffelijk. De levering en montage was ook op tijd en alles draait nu lekker.

Internet vertelt je wel wat je van het energieverbruik van een nieuw apparaat kunt verwachten. Je weet alleen niet hoe dat in verhouding staat tot wat je al hebt staan. Mijn oude vaatwasser had ik nog niet aangesloten op Plugwise. De nieuwe dus wel. Ik kan nu dus bijhouden wat hij per (soort) wasbeurt gebruikt. De koelkast hield ik al wel langer in de gaten. Nu de nieuwe koelkast een paar dagen draait, weet ik ook het verschil. Dat is beter dan verwacht. Hij verbruikt een derde van de oude koelkast. En hij houdt de temperatuur ook stabieler. De oude koelkast draaide iedere twee uur ongeveer twintig minuten. In die twintig minuten verlaagde hij de temperatuur enkele graden, waarna de temperatuur in anderhalf uur weer steeg. De nieuwe koelkast houdt de temperatuur veel gelijkmatiger.

Badkamer

Ja, ook de badkamer moet er aan geloven. Maar wel erger dan de keuken. Of net zo als de keuken twintig jaar geleden. Voor de keuze van de installateur heb ik nu eens niet op internet een vergelijkend onderzoek gestart. Ik heb uit het badkamerraam gekeken. Het laatste jaar hebben een aantal buren hun badkamer laten verbouwen. Dan zegt het wel wat als je steeds dezelfde firma een paar weken voor hun huis ziet parkeren.

Ook hier was een afspraak zo geregeld en ook nu hielden ze zich er aan. Dan komt het moment dat er een tekening is gemaakt en je gaat bespreken wat waar komt en welke wastafel, meubel, douchekop e.d. je wil. Enkele uren later komt dan de offerte met, naar mijn mening, een goede aanbieding. En een indicatief overzicht van de onderdelen. Maar dan komt het lastige stuk. Pauline was wel bij de eerste bespreking en had aangeven welke soort tegels en kastjes ze graag had. Bij de uiteindelijke selectie was ze er niet. Ze was natuurlijk terug naar Zwitserland.

Maar daar komt internet weer te hulp. Pak de tekst uit de offerte, plak dat in Google en, hup, daar is de pagina van de leverancier. En natuurlijk van allerlei andere bedrijven die het leveren, installeren enz. De offerte was een spreadsheet, zo vertrouwde de installateur ons. en dus was het toevoegen van een kolom voor URL’s en een kolom voor commentaar eenvoudig. Met die informatie ben ik er gerust op dat het wordt, zoals Pauline en ik het ons voorstellen.

Ik weet niet of ik nog Achterkranten schrijf tegen de tijd dat de verbouwing plaatsvindt, maar ook hier komt misschien iets van terug in mijn blog.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// The End
Older// Toekomst