Twents Datacentrum

Het staat nu toch eindelijk te gebeuren. IAF probeert al jaren een onafhankelijk datacentrum van de grond te krijgen. Een paar keer waren we er vlak bij i.s.m. bevriende partijen en zelfs gemeenten.

Marssteden

Het pand op de Marssteden is al sinds eind vorig jaar in bezit van de moedermaatschappij van IAF. Maar vervolgens duurt het nog enkele maanden voor alle plannen zijn uitgewerkt en de opdracht gegeven kan worden. En zelfs dat heeft nog even aan de zijden draadje gehangen. In de eerste gesprekken met de gemeente werd gesteld dat een bouw- en milieuvergunning niet nodig waren voor het verbouwen van het gekochte pand. Maar vlak voor de opdrachten naar de leveranciers de deur uit zouden gaan, meldde de gemeente dat men toch graag een officiële aanvraag wilde hebben vanwege de koelinstallaties en de nabijheid van een stiltegebied.

En dus kwam er weer een nieuwe partij om de hoek kijken. Eentje die verstand had van geluid en kon bepalen wat de invloed was van de plaatsing van de apparatuur, wegen en overige zaken in de omgeving. Maar uiteindelijk kwam de beslissing: het geluidsniveau valt binnen de norm en de vergunning kan verleend worden. En dat was het moment voor de officiële start.

Verbouwing

Het pand dat voor het datacentrum was aangeschaft was volkomen leeg. Als je tenminste de meterkast, verdiepingsvloer en trap niet meetelt. Dat betekent dus dat alles opgebouwd kon worden zoals wij dat graag zouden zien. Alle ruimtes zijn uitgemeten en op maat gemaakt voor onze situatie. Dat betekent o.a. een vergrote meterkast, een ruimte voor het noodstroomaggregraat (NSA), een technische ruimte en natuurlijk de ruimtes voor de kasten met computers.

Elektra

Terwijl een normale bedrijfsvoeding bestaat uit 3 fasen van ieder maximaal 80A moest in ons geval de meterkast geschikt zijn voor 3x 250A. Dat lijkt in eerste instantie geen groot probleem. Een dikkere kabel en klaar. Maar een grotere stroom betekent ook grotere schakelaars en meter. En daarnaast willen we ons ook richten op energiezuinigheid. En dat kan alleen als je weet hoeveel energie je gebruikt en waarvoor. Vandaar dat we op zo veel mogelijk plaatsen kWh-meters inzetten. Dan weten we wat we door onze energieleverancier geleverd krijgen, maar ook hoeveel energie er niet naar de computers gaat, maar bijvoorbeeld naar de koeling en de verlichting.

Dit alles past niet meer in de meterkast. Vandaar de al eerder genoemde technische ruimte en nieuwe meterkast. In die technische ruimte komt de rest van de elektrische installatie. Denk hierbij aan de schakelunit voor de NSA, de verdeler met de zekeringen voor de voeding van de 19" kasten en van de koelinstallatie.

Koeling

Ook voor de koeling gaan we voor energiezuinig. Naast de standaard koelmachines komt er ook een simpele warmtewisselaar waarbij het warme water aan de buitenlucht wordt gekoeld. Bij een buitentemperatuur van 18° of lager hoeven de koelmachines niet meer te draaien en is een simpele ventilater op de warmtewisselaar voldoende. En bij 14° is zelfs helemaal geen ventilator meer nodig. Dat allemaal om zo veel mogelijk energie te besparen.

Die filosofie is ook doorgevoerd in de rest van de koelinstallatie. De koelmachines hebben niet ieder 1 enkele pomp, maar twee pompen. Een pomp die niet op zijn maximale vermogen draait is inefficient. Bij gebruik van twee pompen kan er eentje uitgeschakeld worden als er minder koelvermogen nodig is. Deze werkwijze zorgt ervoor dat ook in het temperatuurbereik van 18° tot 25° de efficientie van die machines hoger is dan normaal.

En als laatste maatregel zijn de units die binnen in het datacentrum voor de koele lucht zorgen voorzien van energiezuinige EC- motoren. Afhankelijk van de configuratie gebruiken die 25% tot 50% van de normale hoeveelheid energie.

Planning

Ik hoor u denken. Wanneer kan ik mijn computers daar kwijt? Jammer genoeg kunnen we daar nog geen definitieve planning voor afgeven. Er is al te vaak iets onvoorziens gebeurd, zodat we niets willen beloven dat we niet zeker waar kunnen maken. Ik kan wel zeggen dat alle wanden staan. Er zitten een aantal grote gaten in de vloer en het dak voor leidingwerk en volgende week worden de wanden afgewerkt.

Wat ik wel met u wil afspreken, is dat ik in volgende Achterkranten ruimte inruim om u een update te geven van de stand van zaken op dat moment.

Eerste update

Er is ook een toilet met fonteintje voor de sanitaire ondersteuning van personen die aan de servers moeten werken.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// IPv6
Older// US of A