IPv6

De laatste weken staan de (gespecialiseerde) tijdschriften en websites vol met informatie over IPv6. Als één van de providers die ook IPv6 biedt kunnen we in de Achterkrant niet achterblijven. Vooral niet omdat wij niet genoemd worden in de lijsten met providers die IPv6 aan zouden bieden.

IPv4

Al 10 jaar wordt er geroepen dat IPv4 op raakt. En ook al 10 jaar wordt er beweerd dat het niet zo snel zal gaan. Het klopt natuurlijk dat door trucs als masquerading het gebruik van IPv4 steeds is verlengd. Maar onlangs zijn eindelijk de laatste grote blokken toegewezen aan regionale beheerders van IP- ranges. Dat wil dus zeggen dat die nog even vooruit kunnen, maar dat de rest vooruit moet met wat er nog beschikbaar is.

Er zijn partijen die zeggen dat PAT nog verder doorgevoerd kan worden. Dus niet alleen in het ADSL-modem, maar ook op de grens tussen de provider en de rest van internet. Dat er dus twee conversies plaatsvinden van de ene IPrange naar de andere. Veel applicaties kunnen daar niet mee overweg, maar een aantal providers vindt dat niet interessant. En dat zijn dan misschien wel de eersten die failliet gaan, zoals in een artikel in Computable wordt beweerd.

Maar IAF is niet van plan dat te doen. In ons datacentrum, en straks ook als klant van het Twents DataCentrum. kunt u gebruik gaan maken van IPv6. Jammer genoeg is het ons nog niet gelukt dat ook op ADSL voor elkaar te krijgen, maar daar wordt nog steeds druk over onderhandeld.

Twents Datacentrum

Ik stipte het TDC weer even aan. En zoals in de vorige Achterkrant beloofd hierbij weer een update.

De wanden zijn nu allemaal afgewerkt. In de technische ruimtes zijn ze glad om ophoping van stof te voorkomen. In de gangen is er spuitwerk op verschenen. Ook het leidingwerk voor de verlichting is aangebracht en de vloeren zijn van een heldere kleur voorzien. En op die vloeren staan de eerste kasten klaar om gevuld te worden.

De timmerman is druk bezig geweest om alle deuren af te hangen. Hij keek wel even op, want het aantal deuren is wel wat hoger dan normaal.

Lokaal specialisme

Terwijl we voor de hoofdleverancier helemaal uitkwamen in Zwolle, proberen we als onderaannemers lokale specialisten in te huren. Dat scheelt in reistijd en derhalve weer in energie. Zo komt de spacker, die de muren een mooi aanzien geeft, uit Enschede. De timmerman, die ervoor moet zorgen dat er goede, stevige deuren in de ruimtes zitten, komt uit Rijssen. Ondanks dat ik zelf een deel van het schilderwerk heb gedaan, is er voor het specialistische werk een schilder ingehuurd. Voor het elektrotechnische werk zijn we in Haaksbergen wezen kijken, bij de zzp^#39;er die ook voor het kantoor de elektriciteit en het datanetwerk heeft aangelegd.

Hoe we aan al die specialisten zijn gekomen? Zoals gemeld, hebben we met enkelen al ervaring opgedaan. Maar anderen hebben we gevonden via een site waarop je dergelijke klussen aan kunt bieden. En waar die specialisten vervolgens op kunnen bieden. Het bevalt ons zo goed dat we die nu ook gebruiken voor klussen in en om huis.

Usenet

IAF is in 1992 begonnen met e-mail en usenet news. E-mail doen we natuurlijk nog steeds, maar usenet news is iets dat door te weinig mensen wordt gebruikt om nog rendabel te exploiteren. Behalve als je het als hobby-project doet. En dat is nu juist wat ze bij Eternal September doen. En het aardige is dat ze ook de mogelijkheid bieden om hele nieuwsgroepen via UUCP uit te wisselen.

phpMyAdmin

Halverwege augustus was er weer even paniek in de wereld van de computerbeveiligers. Er werd een toename in het scannen naar SSH gedetecteerd. Normaal fluctueert het aantal scans natuurlijk, maar een toename met een factor 20 is ongehoord. Wat bleek? Een clubje crackers had een oude kwetsbaarheid in phpMyAdmin ontdekt en dat gebruikt om op duizenden servers een scanner te installeren. En die scanners gingen vervolgens de wereld over om accounts met te simpele wachtwoorden te achterhalen.

Na een week was de scan voorbij. De aanname is nu dat alle accounts in hun lijst aan de beurt waren geweest. Na het controleren van de logs, bleek dat men was begonnen met aaa en als laatste wsmith probeerde. Ook bij IAF hebben we die scans langs zien komen. Volgens ons is er echter bij ons geen enkel account gekraakt. De wachtwoorden die wij genereren, zijn niet gebaseerd op gewone woorden en komen derhalve niet voor in de lijsten die dergelijke criminelen gebruiken.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Tweetend verder