Tweetend verder

Ik had beloofd in iedere Achterkrant een update te geven van de stand van zaken. Maar er gebeurt zo veel dat het handiger is om dat actiever te gaan doen. En dus heb ik een Twitter account aangemaakt.

Twitter

Twitter heeft wel een nadeel. Twents Datacentrum is te lang. Dus heb ik gekozen voor @TwentsDC. Het voordeel hiervan is dan weer dat dit een afkorting kan zijn voor zowel de Nederlandse, de Engelse als de Amerikaanse naam.

In eerste instantie heb ik getracht om Tweets te lezen en bewerken via Pidgin. Dat programma gebruikte ik al voor MSN, IRC en Jabber. Maar de Tweets bewerken en lezen blijkt daar toch lastiger mee te zijn dan hoe dat voor andere protocollen werkt. En omdat ik geen zin had in weer een apart programma heb ik een plug- in voor Firefox gezocht, gevonden en geïnstalleerd. En sinds die tijd Tweet ik er op los.

Internetslang

Wie al de begrippen in bovenstaande stukje niet helemaal snapt, valt niets te verwijten. Bijna iedere dag komt er wel weer een nieuwe uitdrukking of afkorting in onze taal. En bijna allemaal gerelateerd aan Internet. Soms heb ik er zelf problemen mee om te begrijpen waar een term precies voor staat.

Zoeken helpt dan meestal al. Maar dan kom je toch ook vaak op websites waar de term wel wordt gebruikt, maar waarvan je het idee hebt dat de gebruiker ook niet helemaal snapt wat er bedoeld wordt. Gelukkig is er een site waar deze termen wat gestructureerder uit de doeken worden gedaan. Een site helemaal gericht op Internet of computer "slang".

Diefstal

Gelukkig zijn we nog geen computers kwijtgeraakt door diefstal. En dat proberen we te houden. Vandaar gaat onze aandacht bij de bouw van het Twents Datacentrum natuurlijk ook uit naar beveiliging.

Maar dat kan natuurlijk niet met laptops en andere systemen die zich vaker niet dan wel in een beveiligde ruimte bevinden? Ook daarvoor zijn systemen die niet zo zeer diefstal voorkomen als wel ervoor zorgen dat een gestolen computer wordt gevonden. Er zijn talloze (dure) systemen in de handel, maar als Nederlander kijk ik toch ook graag naar een goedkoper systeem. En dat denk ik gevonden te hebben in Prey.

Nu is het nog een kwestie van het bewijsmateriaal over de locatie van de laptop voldoende prioriteit te geven bij de politie, dat de computer ook opgehaald wordt.

Inbraak

Iedereen weet hoe eenvoudig een computer besmet kan raken. maar hoe breken die criminelen toch steeds in op al die miljoenen computers? En als u weet hoe dat gebeurt, dan is het ook eenvoudiger geworden om een dergelijke inbraak te voorkomen.

Een mooie beschrijving heb ik gevonden op de blogsite van Eugene Aseev. Dit is trouwens een interessante site als u wat meer achtergronden wilt weten over computerbeveiliging (Hij is via Twitter te volgen).

Update

Voor degenen die nog niets weten te doen met Tweets geef ik hier alsnog een update van de stand van zaken betreffende het Twents Datacentrum.

Was er de vorige keer hoofdzakelijk sprake van werkzaamheden aan het gebouw. Op dit moment is er al veel werk verricht aan de infrastructuur. Enexis heeft de kabel binnengebracht waarover later drie keer 250A kan lopen. Dat gaat naar een grote verdeler van waaruit de UPS-en gevoed kunnen worden.

Voorlopig staat er maar één UPS. We hebben namelijk gekozen voor een modulair systeem. Dat voorkomt dat we zeer inefficient werken bij de lage belasting die we de eerste tijd verwachtten. Zo staat er ook maar één chiller op het dak. Daar komt nog wel een unit bij die direct aan de lucht koelt. Meer daarover in een volgende Achterkrant.

Ook de 19" kasten zijn geplaatst en voorzien van voeding, inclusief eigen kWh-meters, en netwerkbekabeling. Die kWh-meters hangen ook aan de voedingen voor de koeling, verlichting, alarminstallatie e.d. Want voor een efficient datacentrum is het al lang niet meer voldoende om zo zuinig mogelijk te draaien. Je moet ook weten waar de grote verbruikers zitten zodat je gericht actie kunt ondernemen. En investering in dergelijke meters kun je gedeeltelijk terugkrijgen van de belastingdienst. En dat is ook iets wat wij Nederlanders niet zo snel zullen laten lopen.

En, zoals in één van de Tweet te lezen is, zijn we al met fase 2 begonnen. De kasten staan op de vloer.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Administratief
Older// IPv6