Telecommunicatiewet

Ja, het was weer eens tijd voor een nieuwe versie van de Telecommunicatiewet. De oude wet moest herschreven worden om te voldoen aan de Europese richtlijnen. En daarom hebben we nu dus de mogelijkheid om over Nederlandse spam te klagen.

Spam

Particulieren kunnen tegenwoordig klagen bij de OPTA over spam met een “Nederlands” luchtje. Denk hierbij aan spam verstuurt vanaf een Nederlands IP-adres of ten behoeve van een Nederlands bedrijf. Het klagen is wat omslachtiger dan bij de gemiddelde provider, maar de OPTA heeft dan ook wettelijk overtuigend materiaal nodig om maatregelen te nemen tegen de spammer.

Verkeersgegevens

Terwijl providers dus niet kunnen klagen over spam die ze in hun zakelijke mailboxen binnen krijgen, moeten ze wel iets anders doen volgens de nieuwe wet. Hun klanten moet namelijk meegedeeld worden welke verkeersgegevens de provider opslaat, gebruikt en voor hoelang. Deze achterkrant wordt hoofdzakelijk gebruikt om u hiervan op de hoogte te stellen.

Facturering

De wet maakt onderscheid tussen verschillende soorten verkeersgegevens op grond van de reden van het opslaan van de gegevens. Het meest duidelijke hierin zijn gegevens die nodig zijn voor de facturering. IAF houdt voor facturering gegevens bij betreffende het inbellen en de hoeveelheid verkeer.

De inbelgegevens bevatten informatie over de tijdstippen van aanvang en einde, om de hoeveelheid minuten te kunnen factureren, maar ook informatie over uw telefoonnummer en de hoeveelheid verkeer die is gegenereerd. Er wordt niet bijgehouden waar u allemaal verbinding mee maakt. De gegevens worden bewaard zolang u bezwaar kunt maken tegen de facturen of zolang eventuele incassoprocedures lopen.

Er wordt voor klanten van onze websites en servers (geleased of co- located) bijgehouden hoeveel verkeer wordt gebruikt. Deze informatie bevat niet meer dan het aantal bytes en bevat verder geen informatie over oorsprong of doel van het verkeer.

Marketing

IAF gebruikt geen verkeersgegevens voor marketing doeleinden. Dus ook niet voor marktonderzoek of verkoopdoeleinden. We gebruiken de gegevens hooguit om aan te geven of een ander product voor u beter zou kunnen zijn. Maar gezien het gevaar voor onbedoeld misbruik zijn we hier zeer voorzichtig mee.

Toegevoegde waardediensten

Voor de toegevoegde diensten worden verschillende soorten gegevens opgeslagen. Voor e-mail wordt bijvoorbeeld opgeslagen vanaf welk adres naar welk adres mail wordt gestuurd. Daarbij wordt ook het IP-adres van de zendende of ontvangende machine opgeslagen. Deze informatie wordt gebruikt om eventuele problemen in de doorvoer van e-mail te kunnen achterhalen.

We slaan ook de gegevens op van het uploaden van websites. Zo kunnen we u hiermee nu en in de toekomst helpen bij het achterhalen van eventuele problemen. Omdat hierbij ook het IP-adres van de FTP client staat, is vaak te achterhalen wanneer en vanaf waar een aanpassing is gedaan.

Bezwaar

U kunt binnen twee maanden bezwaar aantekenen tegen het opslaan van deze gegevens, Met uitzondering van de gegevens ten behoeve van de facturering. In de meeste gevallen is het opslaan van de gegevens echter onderdeel van de standaard software. Er zullen extra maatregelen, en dus ook kosten, gemaakt moeten worden om de gegevens niet op te slaan. We zijn er nog niet uit of deze maatregelen doorberekend moeten worden aan alle klanten of ook alleen gefactureerd kunnen worden aan de klanten die bezwaar maken.

Bezwaren kunnen gericht worden aan Internet Access Facilities, ter attentie van de privacy manager op het vertrouwde postadres. We zullen u zo spoedig mogelijk op de hoogte stellen van onze maatregelen. We zullen u in volgende Achterkranten nader op de hoogte stellen.

Uitbreiding

We zijn momenteel bezig met het uitbreiden van onze technische ruimte. Dat betekent flink wat verbouwingen. Zo zullen een aantal wanden verplaatst moeten worden. Daarnaast krijgen we een aparte meterkast met een eigen voeding van Essent. Hierdoor is het ook gelijk mogelijk om een extra zware UPS te installeren. En als de uitbreiding eenmaal is gerealiseerd, is de ruimte voor het plaatsen van lease en co-located machines verdubbeld.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Baby's
Older// Vakantie