Baby's

Wat hebben baby's nu met IAF te maken? Niet veel lijkt het. Maar na een weekje vakantie in het gezelschap van een 6 maanden oude baby leek het wel leuk om even wat aandacht te besteden aan een nieuwe baby van IAF.

Babyhosting

Nee, IAF gaat geen crèches oprichten. Babyhosting heeft betrekking op een nieuw soort van dedicated server hosting. Dit is een simpel systeem waardoor er voor een laag bedrag toch een eigen server mogelijk is met de mogelijkheden die bij een grote dure server horen. Het serverpark dat hiervoor is opgezet, bestaat uit 1U-systemen van Lexcom.

De systemen worden geleverd met een door IAF aangepaste en geoptimaliseerde versie van de RedHat linux- distributie. Daarnaast kan er initieel nog wat extra software op worden geïnstalleerd, maar dat is dan verder alles. Er wordt niets gebackuped, er is maximaal 1Mbps (95 percentiel) bandbreedte beschikbaar. Bij een probleem, wordt het systeem opnieuw voorzien van Linux. Dat gebeurt dan wel volgens de recentste distributie en niet conform de initiële installatie. Het up-to-date houden van het systeem dient u zelf te verzorgen.

Up-to-date

De gebruikte distributie is gelijk aan wat ook gebruikt wordt voor dedicated linux servers en, indien de klant dat wenst, voor co-located servers. Bij dedicated servers zorgt IAF echter voor het up-to-date houden van het systeem. Dat wordt gedaan via een aparte server waar de patches voor de diverse IAF distributies op worden bijgehouden en gereed gemaakt. De klanten met een co-located server met een IAF distributie kunnen gebruik maken van die server. En die mogelijkheid is er ook voor de klanten die babyhosting afnemen.

Updaten van systemen op basis van IAF Enterprise Linux, zoals het officieel heet, kan met het standaard commando up2date dat in deze distributie wordt meegeleverd. Bij een niet-standaard installatie moet alleen worden aangegeven dat gebruik gemaakt moet worden van http://current.iaf.nl/ als bron van de rpm-bestanden. Bij een normale installatie van deze distributie is deze aanpassing niet nodig.

Lexcom - Polyware

Naast de blauwe mini-computers van Lexcom, levert Polyware sinds kort ook zwarte, grotere, zwaardere, maar nog steeds stille computers van Lexcom voor gebruik als firewall. Een bepaald type van deze moederborden wordt nu ook gebruikt voor de 1U systemen voor ons babyhosting park. Ieder systeem bevat twee moederborden, zodat er een fors aantal systemen geïnstalleerd kan worden voor een nieuwe uitbreiding van onze site noodzakelijk wordt.

Uitbreiding

Die uitbreiding is trouwens goed gevorderd. Het is ons gelukt om de ruimte voor de vakantie dicht te krijgen en in de loop van deze week komt de nieuwe (extra) koelunit. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan het installeren van de nieuwe meterkast zodat die koelunit ook van spanning kan worden voorzien. En de UPS natuurlijk aangesloten kan worden.

Telecommunicatiewet

In de Achterkrant van vorige maand hebben we meegedeeld welke verkeersgegevens we opslaan en hoe u bezwaar kunt maken tegen die opslag. Voor meer informatie verwijzen we u naar de betreffende Achterkrant op onze website.

Voor mensen die bezwaar maken, moet het volgende nog gezegd worden. Een belangrijk deel van verkeersgegevens zijn gegevens die standaard door de gebruikte hard- en software worden gegenereerd. Het is niet of alleen tegen zeer hoge kosten mogelijk om die gegevens niet te genereren. De kosten mogen echter niet doorberekend worden aan de bezwaarmakers en zouden dus door iedereen betaald moeten worden. Dat zou dan de zoveelste toeslag, binnen korte tijd, op de abonnementsprijzen worden die door wetgeving wordt opgelegd. Na overleg met andere providers zijn we tot de conclusie gekomen dat er in zo'n geval vaak niets anders op zit dan de dienst, waarbij de klant bezwaar maakt tegen het genereren van de gegevens, niet meer te leveren aan die klant. Of de klant moet vrijwillig de te maken kosten willen dragen.

ICTruimte Universiteit Twente

Toen Pauline en ik op vakantie gingen, werd net de verdiepingsvloer gestort. Dat was nadat er enkele weken was gewerkt aan de constructie die tijdens de bouw de verdieping moet dragen. De vloer wordt 30 ton, maar de wanden die er op komen te staan, wegen nog eens 70 ton. Tot alles is uitgehard en de wapening en het beton van de constructie hun eigen gewicht en de inhoud kunnen dragen, moet die constructie blijven staan. Als het goed is, zijn de muren tijdens mijn vakantie geplaatst en gestort. Een collega heeft het fotowerk van me overgenomen en ik hoop dat de foto's goed zijn gelukt.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Spanning