Vakantie

Het is tijd om tot rust te komen en even de dagelijkse zorgen van je af te gooien. Op een camping, aan het strand of gewoon lekker lui in de achtertuin. Tenminste voor de niet-internetprovider.

Uitbreiding

Juist vanwege de rust is deze periode van het jaar bij uitstek geschikt om werkzaamheden te verrichten aan het netwerk en de overige faciliteiten. En voor ons betekent dat o.a. een uitbreiding van onze technische ruimte. Met maar liefst 50%. Dat is het grootste karwei dat we de komende maanden in uitvoering nemen.

Dat betekent dus ook dat we onze voorzieningen uit moeten breiden. En dan vooral de voorzieningen voor de toevoer en de afvoer van energie. Want je moet er rekening mee houden dat het vermogen dat in computers wordt gestopt bijna allemaal weer als warmte afgevoerd moet worden. Tot nu toe betrokken we onze spanningsvoorziening van de hoofdaansluiting van het pand waar we zitten. Dat moet straks wel anders.

We nemen dan een eigen aansluiting op het netwerk van Essent. Hierdoor zullen we op een gegeven moment wel alle computers moeten gaan overzetten naar de nieuwe spanningsvoorziening. We zullen u hiervan op de hoogte houden via onze website (Actueel - Werkzaamheden).

Ook de koeling zal uitgebreid moeten worden. Dit zal gelukkig geen invloed hebben op de continuïteit van de systemen. Ook zal er gebruik gemaakt gaan worden van een nieuw type 19" racks. Het vermogen dat in computers verstookt wordt, wordt steeds groter. En daarom worden aan de luchtstroom voor de koeling steeds hogere eisen gesteld. Dat verwachten we met de nieuwe racks voorlopig op te kunnen lossen.

Router mesh

Het feit dat veel gebruikers nu onderweg zijn naar hun vakantiebestemming heeft ons ook in de gelegenheid gesteld om het router mesh aan te pakken. We gebruiken namelijk niet een enkele router voor de verbinding met Internet, maar hebben een netwerk met vijf routers ingericht. Daarvan zijn er drie in gebruik voor de externe verbindingen en twee voor de interne verbinding.

Als één van de externe routers uitvalt, blijven er nog twee over om het verkeer te spreiden over een aantal externe leveranciers. En als één van de interne routers uitvalt, neemt de andere zijn werkzaamheden over. Om de volledige functionaliteit intact te houden als er uitval is, zijn alle routers bovendien via een sterk vermaasd netwerk, verdeeld over twee switches, met elkaar verbonden. Bij uitval van alleen een netwerk kaart zal het geheel zonder problemen door blijven functioneren. En kunnen we vervanging van de kaart uitstellen tot het rustig is, zoals op een zondagmorgen.

Hiervan hebben we onlangs zelfs in de praktijk gebruik gemaakt. In een weekend tijd zijn gefaseerd alle routers geüpgrade. In eerste instantie is een interne router geüpgrade en is die ingezet ter vervanging van een externe router. Die externe router is daarna aangepakt en ingezet als vervanger van de volgende externe router. En vervolgens is de derde aangepakt waarna de interne router weer als zichzelf is geconfigureerd. En daarna konden we de laatste router aanpakken. Dit heeft alleen voor onderbrekingen gezorgd in de verbindingen die niet volledig redundant waren uitgevoerd, zoals de link tussen onze site en ons ADSL netwerk en de koppeling tussen de Universiteit Twente en onze site. En dat laatste voornamelijk omdat de universiteit nog geen BGP draait om een dergelijke onderbreking op te kunnen vangen.

Verlof

Natuurlijk gaan we zelf ook nog op vakantie. Pauline en ik gaan eind augustus een week weg. Harmen is in de loop van de maand augustus een aantal dagen weg om uit z'n bol te gaan op diverse bijeenkomsten en feesten.

ICTruimte Universiteit Twente

Op de bouwplaats is de vakantie nu ook aangebroken. Door goed door te werken is het gelukt om de vertraging in te lopen. De bouw is gevorderd tot en met de buitenmuren voor de begane grond. Die muren zijn opgebouwd uit holle betonnen wanden die op de bouw volgestort worden. Dat laatste is op donderdag voor de vakantie gedaan en nu kan dat beton enkele weken hard worden.

De vloerplaten voor de verdiepingsvloer liggen ook al op de bouwplaats. Het wordt nog een heel karwei om die te monteren. Het gebouw komt er namelijk uit te zien als een grote T waarbij de ene tak acht meter en de andere drie meter uitsteekt. De vloerplaten moeten dus over die afstand uitsteken en hangen daarbij aan de muren totdat de hele verdieping klaar is en als een doos op de benedenverdieping staat.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Older// Schoonhouden