Vakantie

Toen ik de titel van deze Achterkrant moest bedenken had ik de vakantie in mijn hoofd. Maar toen bedacht ik me dat ik al zo vaak over de vakantie had geschreven dat dit wel de meest voorkomende titel zou moeten zijn van 20 jaar Achterkrant. Ik heb het opgezocht en het klopt. Bijna ieder jaar heb ik een Achterkrant geschreven met als titel “Vakantie”. Als het maar een paar keer was geweest, had ik nu een andere titel bedacht. Nu houd ik vast aan de traditie en moet ik dus ook iets over de vakantie schrijven.

Wi-Fi

Wat heeft Wi-Fi met vakantie te maken? Veel, zoals uit voorgaande Achterkranten blijkt. Als we een hotel kiezen, is het eerste waar we op filteren “Free Wi-Fi”. Dat hadden we dus in ieder hotel, maar dat wil lang niet altijd alles zeggen. Zelfs in de duurdere, betere hotels is Wi-Fi iets wat later voor de marketing lijkt te zijn toegevoegd. Als het bij de bouw wordt meegenomen, dan is er echter nog steeds geen garantie voor een goede dekking. Het is ook lastig om vanaf een tekening een goed plan te maken.

Daar hebben we op de Universiteit Twente ruime ervaring mee. We bieden al bijna 20 jaar Wi-Fi aan op de campus. In bestaande gebouwen werd toen een uitgebreid plan opgesteld, waarbij een paar maanden lang mensen rondliepen door de gebouwen met een mobiel access-point en een aantal laptops. Het access-point werd provisorisch geplaatst op de geplande locatie en vervolgens werd de dekking onderzocht met de laptops.

Dat werkt perfect met bestaande gebouwen. Bij nieuwe gebouwen is dat wat lastiger. Je kunt wel uitgaan van de tekening en met de ervaring van de bestaande gebouwen een plan opstellen. In de praktijk blijken muren dan toch anders dan gedacht de signalen door te laten. Als het slechter is, dan heb je aan de andere kant van de muur geen dekking. Dan moet je het signaal versterken of een extra access-point ophangen. Beter is ook niet altijd goed. Dan krijg je overlap van signalen en met het grote aantal access-points dat we voor de aantallen medewerkers en studenten nodig hebben, is het lastig om vrije kanalen te kiezen.

Hoe kwam ik hier ook alweer op? Oja, Wi-Fi in hotels. Daar zie je juist vaak dat alles op hetzelfde kanaal is ingesteld. Dat is gemakkelijk installeren en als je ze maar ver genoeg uit elkaar hangt, heeft in ieder geval een aantal gasten een goede verbinding. Vandaar dat we op een gegeven moment ons eigen access-point gingen inzetten. Een aantal hotels, vooral de wat ouderen, hebben nog gewoon een vaste aansluiting in de hotelkamer. Daar konden wij ons eigen access-point op aansluiten en beveiligd (!) een verbinding maken.

Ja, beveiligd is het kernwoord in de vorige zin. Waar ik onlangs nog te spreken was over het aantal hotels dat een beveiligde Wi-Fi verbinding aanbood, was dat dit jaar in geen enkel hotel het geval. Bij een aantal hotels werd de glimlach van de receptionist groter als ze konden vertellen dat we de Wi-Fi met “No Password” konden gebruiken.

Mikrotik

Ik heb eerder verteld over Mikrotik. Een leverancier van simpele routers, die echter verbazend veel mogelijkheden bieden. Pauline had onlangs een nieuw type besteld om uit te testen en we kunnen wel zeggen dat de test geslaagd is. Bijna automatisch regelt hij de verbinding tussen internet en het eigen Wi-Fi netwerk dat hij opzet. De enige keer dat het niet lukte was in een hotel waar geen vaste aansluiting was. De Mikrotik zou met de enkele radio de mogelijkheid moeten hebben om het Wi-Fi signaal om te zetten, zodat wij in ieder geval een sterk signaal hadden. De Mikrotik zou dan op de meest optimale locatie geplaatst kunnen worden, terwijl wij door de hele kamer konden lopen.

Suites

Nu lijkt de opmerking over “door de hele kamer lopen” niet zo veel betekenis te hebben voor een eenvoudige hotelkamer. Dit jaar betekende het wel wat. Zoals al eerder geschreven, hebben wij de voorkeur voor grote kamers met twee bedden of in ieder geval ruimte voldoende om onze koffers neer te leggen. Dit jaar hebben we onze voorkeur nog wat verder uitgebreid. Nadat we in het begin van de vakantie in een paar suites terecht waren gekomen, besloten we daar steeds voor te gaan. Aan de ene kant betekent dat vaak de wat betere hotels. Aan de andere kant heb je dan gelijk wat meer ruimte om uit te rusten zonder dat we gelijk op bed moesten gaan liggen.

Waar in sommige hotels een suite betekent dat er naast ruimte voor het bed ook ruimte voor een kleine bank met tafel is, gingen sommige hotels veel verder. Die hotels hadden een volledige keuken. Of een jacuzzi in de hotelkamer zelf, zoals in Days Inn Alpena. Al noemden ze dat geen suite en hebben we die kamer alleen geboekt, zodat we gezellig konden blijven kletsen als één van ons in bad lag.

In Hotel Julien in Dubuque was het helemaal erg. Nadat ik de koffers in de hal had gezet, liep Pauline de badkamer in. Ik wilde die ook zien en volgde haar dus. Maar ze was er niet meer. De badkamer was groot met een tweede deur naar de slaapkamer. Maar daar was ze ook niet meer. Die had weer een deur naar een echte woonkamer met open keuken. De suite was ruim, mooi en had een magnifiek uitzicht op de Mississippi.

St. Bernard’s Irish Inn & Pub

De beste herinneringen hebben we echter aan St. Bernard’s Irish Inn & Pub in Green Bay. Nadat we de kamer hadden gezien, zijn we gelijk weer naar de receptie gelopen om te vragen of we de kamer ook voor een tweede nacht konden boeken. De planning was namelijk dat we in deze vakantie in één hotel twee nachten zouden blijven. Dit hotel leek ons daar perfect voor. Het lukte jammer genoeg niet, want de volgende nacht was het hele hotel volgeboekt.

Natuurlijk hadden we weer een suite, maar met een duidelijk afgescheiden zitgedeelte met een eigen TV en twee ligstoelen waarop we languit konden gaan liggen. De badkamer was het meest luxe wat we tot nu toe gezien hadden. Naast een grote aparte douche was er ook een jacuzzi. Terwijl ik in bad lag, kon Pauline douchen en we konden weer gezellig kletsen.

Uiteindelijk hebben we voor Hotel Julien gekozen om twee nachten te blijven slapen. Dat was ook geen slechte keuze. En we hadden de mogelijkheid om Pauline’s verjaardag nu eens niet in de auto te vieren. We hebben van de omgeving genoten en zijn lekker uit eten gegaan.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Ingress
Older// Sport en spel