Sport en spel

De laatste tijd sport en speel ik vaker. Sporten doe ik al weer sinds eind vorig jaar bij een lokale sportclub. Ik wilde persé niet op 1 januari beginnen. Dan is de kans het grootste dat ik er weer mee stop. Ik sport dus nog steeds. Wat betreft spelen ben ik begonnen aan een nieuw computerspel. Hoe verhoudt dat zich tot elkaar? Normaal is sporten gezond en een computerspel juist niet. In dit geval valt het wel mee.

Sport

Zoals gezegd sport ik weer sinds enkele maanden. Kun je fitness eigenlijk wel sporten noemen? Ik vind van wel. Ik fiets, loop en doe aan krachttraining. Bij die krachttraining richt ik me echter niet op zo veel mogelijk gewicht. Nee, op advies van mijn masseur houd ik het bij gewichten waarbij ik soepel de oefeningen uit kan voeren. Ik zit wel eens te kijken naar sporters die moeite hebben met de laatste paar keer het gewicht de lucht in krijgen. Ja, daar krijg je forse spieren van. Daar zit bij mij het probleem. Ik heb spieren die, als ze enigszins gestimuleerd worden, gelijk fors groeien. Dat kan ik me nog wel herinneren van enkele jaren geleden, toen ik krachttraining deed zonder advies van iemand die kon voelen hoe mijn spieren reageerden. Na enkele maanden had ik problemen met het enkele van mijn hemden.

Het advies voor mij is om net voldoende gewicht te pakken dat ik de hele set van 12 lifts kan doen in hetzelfde ritme. Bij mij is het van belang om mijn spieren soepel te houden. Dat biedt ook veel voordelen op mijn werk. De hele dag achter de computer is zeker niet goed voor soepele spieren. Ik merk het vooral als ik enkele weken niet heb kunnen sporten. Ondanks dat ik probeer iedere week twee keer te gaan, lukt het me vaak niet.

Voor CERT-UT en, vooral, SURFcert heb ik regelmatig dienst waarbij ik redelijk snel achter de computer moet kunnen kruipen om een melding af te handelen. Tijdens een dienst voor SURFcert kan ik ook op ieder moment van de dag gebeld worden. Dan is het zeer afleidend om gesteun en gehijg om je heen te horen. Verder ben ik dit jaar al een aantal weken weg geweest voor congressen en, leuk, naar Pauline of met haar op vakantie.

Natuurlijk probeer ik het vervolgens in te halen, maar ik weet dat ik niet iedere dag kan gaan sporten. Daar heb ik de conditie (nog) niet voor. Dat merk ik nu. Ik heb twee dagen fysieke werkzaamheden verricht i.p.v. de hele dag achter de computer te hangen. Iemand moest een keuken gesloopt hebben en ik ben een dag bezig geweest met een slopen van een stenen muur en ik heb een dag op een zolder rondgehangen om de electriciteit in orde te maken. Ik merk een dag later wel vermoeidheid, maar de spierpijn, die ik had verwacht, is niet gekomen. Misschien dat mijn spieren in ieder geval soepel genoeg zijn daarvoor.

Spel

Tja, een nieuw computerspel. Dan denkt (bijna) iedereen aan uren achter een scherm hangen en de enige spieren die bewegen zijn die van de vingers en de pols. Niet bij dit spel. Ik speel Ingress.

Je moet kracht opbouwen, portals beschermen, links en velden maken. Maar niets van dat alles achter je beeldscherm. In ieder geval niet het scherm van je laptop of desktop. Nee, de manier om het te spelen is met je smartphone. De portals, links en velden moet je namelijk in de echte wereld opbouwen. Dat kan alleen door ook echt naar zo.n portal te gaan. Wil je een link bouwen, dan moet je naar een tweede portal lopen. Wil je een veld bouwen, dan moet je weer terug naar de eerste locatie.

Dat doe je dan toch met de auto? Natuurlijk kan dat. Het is echter zo dat veel portals op locaties zijn waar geen auto is toegestaan. Op de campus van de Universiteit Twente zijn er bijvoorbeeld veel te vinden in de diverse parken. Of op andere locaties waar geen auto.s mogen komen. Ook in het centrum van Enschede zijn veel van dergelijke locaties in het voetgangersgebied.

Je kunt zelf ook nieuwe locaties aanbrengen en de belangrijkste eis is dat de locatie te voet is te benaderen. Je kunt nog zo.n mooie locatie vinden langs de snelweg. Als je er niet lopend kunt komen, zal die nooit in het spel verschijnen. Waarschijnlijk dus ook geen locaties op parkeerplaatsen langs de snelweg. Je kunt er lopend komen, maar alleen de laatste meters.

Ik moet zeggen dat ik, sinds ik het spel speel, regelmatig aan mijn uur wandelen per dag kom. Buiten het lopen dat ik in het fitnesscentrum doe.

De volgende stap is socialer. Dan ga je met diverse mensen van [dezelfde groep][https://plus.google.com/communities/114651102063587349773] op stap. Hoe dat uitpakt, weet ik nog niet. Ik heb daar net vorige week een uitnodiging voor gekregen. Er zijn al wel tochten langs portals uitgezet waarbij je toch redelijk wat kilometers af gaat leggen.

Wie had gedacht dat een computerspel zo gezond kon zijn?

Zomer

Bent u ook de hitte van deze zomer doorgekomen? Wij hebben de hitte gelukkig allemaal doorstaan. Al was het soms wel afzien. Op kantoor hebben we airco en ik heb thuis ook nog ergens een airco. Niet thuis, want ik heb die een paar jaar geleden uitgeleend. Waar die nu is, weet ik dus niet. Gelukkig heb ik de tuin nu klaar. Nog op de valreep voor de zomer een loungeset en een parasol gekocht. Ondanks de warme dagen is het daar "s avonds goed toeven. Een boekje in de hand, een glas whisky op de tafel en een kat op schoot. Sommigen zouden zeggen dat je het boek in de ene hand moet houden en de whisky in de andere. Dat doe ik echter niet. Ik heb een hand nodig om de kat te aaien.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Vakantie
Older// Ijsland