Vakantie

Waarom is de vakantieperiode op het werk altijd zo veel drukker dan buiten de vakantie? Tenminste als je zelf niet op vakantie bent.

Vakantiewerk

Ik heb in mijn pubertijd regelmatig vakantiewerk gedraaid. Dan blijkt dat het werk gewoon doorgaat, ondanks dat veel mensen afwezig zijn. Nu was het een constructiebedrijf, dus er was wel een bouwvak. En dat is dan waarschijnlijk gelijk de reden van de drukte. Alle klanten, die ook bouwvak hebben, willen de spullen voor de bouwvak klaar hebben. En gewone medewerkers van het bedrijf willen toch wel voor de bouwvak, in de goedkopere periode, op vakantie.

Een andere reden zie je in de IT. Computers kunnen niet down als iedereen er gebruik van maakt. En met de 24-uurs economie geldt dat voor 24 uur per dag. De enige periodes die eventueel mogelijk zijn, zijn de zomervakantie en de kerstvakantie. Maar ook IT-ers willen lekker met de kinderen op vakantie en dus is de bezetting in die periode lager dan normaal.

Aan de andere kant heb je ook minder mensen die bellen om iets te vragen of nieuwe spullen te bestellen. Maar uiteindelijk neemt de hoeveelheid werk niet evenredig af met de hoeveelheid beschikbare menskracht.

Google+

Had ik het in de Achterkrant van juni over +1 van Google. Tegenwoordig is het +Peter Peters. Ja, ik ben ook uitgenodigd voor Google+.

Ik was nooit zo fanatiek met sociale netwerken. Ja, ik heb een Hyves account, maar alleen omdat een aantal neefjes en nichtjes dat hebben en die willen graag op die manier contact houden. Daarnaast ben ik ingeschreven op een paar websites gericht op specifieke doelgroepen.

Oja, en Second Life natuurlijk. Dat is zeker ook sociaal.

Mij beviel het alles-of-niets niet. Hoe kun je nu lekker kletsen met je vrienden over de laatste borrelavond als je weet dat ook je baas in je vriendenkring zit? Ik was misschien verwend met de groepen die Second Life gebruikt om je kennissen en vrienden onder te verdelen.

En vervolgens komt Google met haar idee van sociale netwerken. Ja, meervoud omdat mensen meerdere netwerken hebben. Vrienden, familie, kennisen, collegas, interessante personen. Misschien zelfs specifieke familiekringen. Eentje waar je mee gaat borrelen en eentje waar je mee gaat skiën.

Ik zit er nu dus ongeveer een maand op en het bevalt me. Je kunt tamelijk gemakkelijk informatie delen met degenen die er recht op hebben. Je kunt zelfs voorkomen dat ze, middels Google+, die informatie verder verspreiden. Natuurlijk kan iemand de gegevens downloaden, overtikken o.i.d. en dat dan zelf verspreiden. Maar wil je vriend zijn met iemand die zo de moeite doet om iets door te sturen waarvan je hebt aangegeven dat niet te willen?

Wie een uitnodiging wil, stuurt maar even een mailtje. Ik garandeer niet dat ik je opneem in mijn cirkels, maar je kunt mij natuurlijk wel opnemen.

osCommerce

Als internetprovider weet IAF niet wat er op welke webserver draait of wie welke applicatie heeft geïnstalleerd in zijn website. We weten dus ook niet wie we moeten waarschuwen voor een ernstig lek in osCommerce.

Een lek dat de laatste weken fors wordt misbruikt. Honderdduizenden en misschien wel miljoenen, websites zijn de laatste tijd gekraakt. Het is niet direct zichtbaar. De crimineel zet niet zijn handtekening op de pagina en hij vervangt de pagina ook niet. Het enige wat hij doet is een stukje script invoegen in iedere pagina van de site.

Dat script zorgt er vervolgens voor dat de browser, naast de oorspronkelijke site, ook verbinding zoekt met een site waar malware staat die automatisch wordt gedownload en geïnstalleerd. De betreffende site met malware wordt natuurlijk wel zo snel mogelijk gesloten, maar met toegang tot vele osCommerce sites is het eenvoudig om de URL naar de malware te wijzigen.

Voor iedereen die osCommerce gebruikt dan dus het advies om zo snel mogelijk de site te controleren op vreemde scripts en vervolgens te upgraden. Op de site van osCommerce staan nog wat tips. Lees die door en volg ze op.

Administratieve gegevens

Zoals in vorige Achterkranten aangegeven, hebben we een nieuw rekeningnummer.

Bank: ABN AMRO
Rekeningnummer: 45.00.79.104
IBAN: NL27ABNA0450079104

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Whisky
Older// Factureren