IPv4 +1 +1 = IPv6

Op 8 juni is World IPv6 day en dat betekent dat een aantal websites via IPv6 benaderbaar zullen zijn. Daaronder ook de site van Google met hun nieuwe +1.

IPv6

Ik heb al eerder wat geschreven over IPv6, maar wat betekent het nu dat bepaalde websites via IPv6 benaderbaar zijn. Laat ik daarvoor eerst even uitleggen hoe dat met IP adressen werkt.

Uw browser vraagt aan de nameserver het adres van de website die u invult. De meeste websites zijn alleen via IPv4 benaderbaar en dus krijgt u een IPv4 adres. Daar kunnen PC's die zelf óók een IPv6 adres hebben, goed tegen. Ze maken gewoon via IPv4 een verbinding. Als de nameserver echter meldt dat de website ook een IPv6 adres heeft, dan zal de PC proberen via IPv6 een verbinding te maken.

Dat gaat normaal wel goed. Behalve als uw PC een IPv6 adres heeft, maar ergens op de verbinding tussen uw PC en de website zit een stukje netwerk dat geen IPv6 aankan. Dan stopt het verkeer daar en ziet u de pagina niet. Om dat eens grootschalig te testen is dus de IPv6 dag in het leven geroepen.

De website van IAF is niet alleen op die dag via IPv6 bereikbaar. De website is al heel lang op deze manier benaderbaar en we hebben hier nog geen klachten over ontvangen.

Beveiliging

Af en toe vindt u in een Achterkrant een stukje over beveiliging. De informatie die ik hier gebruik, komt niet altijd van eigen onderzoek. Nee, ik maak graag gebruik van Dragon News van Ian Cook. Hij werkt bij Cymru en is zeer actief op het gebied van beveiliging en voorlichting hierover. Zelfs zo goed dat ook ENISA, het European Network and Information Security Agency, zijn informatie gebruikt.

Twitter

In de vorige achterkrant gaf ik aan dat het mogelijk was om sinds kort met een druk op de knop een tweet te versturen met daarin de URL van een Achterkrant. We maakten hiervoor gebruik van TwitThis. Sinds kort biedt Twitter die mogelijkheid ook zelf. Zonder allerlei vreemde code in de eigen website. We hebben derhalve de TwitThis-button vervangen door de Tweet- button van Twitter zelf.

+1

En omdat we gelijk besloten dat de opzet van dat stuk van de website wat anders moest, hebben we gelijk de +1 van Google toegevoegd.

Geautomatiseerd werk

Laatst is de definitie van een geautomatiseerd werk ter sprake gekomen. Volgens sommigen valt een cookie hier ook onder. In dat kader is dat interessant voor de WBP. Want volgens die wet vallen alle persoonsgegevens, die in Nederland middels een geautomatiseerd werk worden verwerkt daaronder. Dat wil dus zeggen dat een Amerikaans bedrijf, dat middels een cookie persoonsgegevens verwerkt, dus aan de WBP moet voldoen. En dan maakt het dus niet meer uit waar de gegevens uiteindelijk worden opgeslagen. Of ze in Nederland, andere landen binnen de Europese Unie of in Amerika staan; ze zijn beschermd conform de Nederlandse wet.

Nee, dat betekent niet dat het eenvoudig is om een niet-Europees bedrijf aan die wet te houden. Net zo min als de Nederlandse vestiging van een Amerikaans bedrijf zich iets aantrekt van die wet als de Amerikaanse overheid het hoofdkantoor opdracht geeft bepaalde persoonsgegevens over te dragen. Al zal de directeur van die vestiging wel een probleem kunnen krijgen met de Nederlandse justitie.

Maar als het Amerikaanse bedrijf geen vestiging in Nederland heeft, maar wel de gegevens in Europa opslaat? Dan is het nog eenvoudiger, en voor de Nederlandse overheid of de burgers niet te achterhalen, wat er met de gegevens gebeurt.

Dan moet je hopen op een bedrijf dat de rechten van zijn gebruikers wil verdedigen voor de rechter. Ook als het bedrijf Amerikaans is en de gebruiker Nederlands (zie twitter en Rop Gongrijp).

Identiteitsdiefstal

Sony heeft de diefstal van online identiteiten weer eens op de voorpagina gebracht. Maar ook in het echte leven komt een dergelijke diefstal voor. Bennet Tarron is slachtoffer geworden van zo'n diefstal. Om te achterhalen hoe eenvoudig het is en dat het eigenlijk iedereen kan treffen, heeft hij in een documentaire laten zien hoe zoiets in z'n werk gaat.

Administratieve gegevens

Zoals in vorige Achterkranten aangegeven, hebben we een nieuw rekeningnummer.

Bank: ABN AMRO
Rekeningnummer: 45.00.79.104
IBAN: NL27ABNA0450079104

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Factureren
Older// Routers