Routers

Zoals gezegd was het de bedoeling om in de Achterkrant van april over routers te schrijven. Ik was benieuwd of dit nog relevant was, maar natuurlijk zijn routers altijd relevant op internet. Routers zijn een belangrijk onderdeel van internet. Het is dus logisch dat ik er een keer een Achterkrant aan wijd. Dit keer echter niet getriggerd door een technisch item dat ik gelezen heb. Nee, dit keer was het een verontrustend stuk jurisprudentie dat me besloot voor dit onderwerp te kiezen.

MikroTik

Maar ik wil toch beginnen met een technisch verhaal. Ook als de reden voor de Achterkrant niet technisch is, kan ik er natuurlijk altijd een technische draai aan geven.

Al enige tijd maken we zelf veel gebruik van routers van het merk MikroTik, of RouterBOARD zoals het ook wel genoemd wordt. Het zijn kleine, goedkope routers voor thuisgebruik. Maar ook voor kleine bedrijven die een simpel apparaat willen hebben voor hun koppeling met internet, als server voor DNS en DHCP of als firewall of VPN-server.

Ik moet dat "simpel" wel even relativeren. Het doosje ziet er simpel uit, maar de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Dat is vaak ook de eerste indruk van de beheerapplicatie. Maar het gebruik blijkt na enige oefening snel en eenvoudig te verlopen.

Zelf gebruiken we hem thuis als centrale router. We hebben daar zowel een FttH als een ADSL aansluiting. Deze laatste is natuurlijk van IAF en zorgt ervoor dat we een directe, veilige verbinding met ons eigen netwerk hebben. De Mikrotik regelt welk verkeer op welke verbinding naar buiten gaat. En ook dat verkeer dat op een verbinding naar binnen komt, via diezelfde verbinding beantwoord wordt.

Daarnaast heb ik ook nog een aantal VPN-verbindingen operationeel. Zelf gebruik ik een VPN naar de Universiteit Twente voor toegang tot besloten diensten. En de Mikrotik fungeert als VPN-server als ik onderweg ben. Ik moet voor sommige werkzaamheden namelijk gebruikmaken van een vast IP adres dat niet met te veel anderen wordt gedeeld. Dat laatste maakt gebruik van de UT VPN-server onmogelijk.

Ondanks dat de Mikrotik ook als nameserver en DHCP server dienst kan doen, hadden we dat niet draaien. Tot halverwege maart, toen de server die dat deed de geest gaf. Met enkele klikken in de beheerstool waren die diensten echter op de Mikrotik te activeren.

Kraken mag

In maart 2011 was er een verrassende uitspraak en voor mij de reden voor deze Achterkrant. Het betrof het misbruiken van andermans WiFi verbinding. Terwijl degene die dat had gedaan wel veroordeeld werd voor het misbruik dat hij over die verbinding had gedaan, werd hij niet veroordeeld voor het misbruik van de verbinding zelf. Volgens de rechter was het ge- of misbruiken van een WiFi-verbinding cq. een router niet strafbaar.

De rechter gaf een zeer beperkte uitleg van het begrip "geautomatiseerd werk", zoals de wet een computer beschrijft. Die uitleg sluit een normale router, zoals de Mikrotik, uit. Pas als die zowel gegevens verzamelt, verwerkt en opslaat zou het een computer zijn en daarmee onder de wet vallen.

Nu is het niet zo dat nu dan iedereen zo maar routers kan gaan kraken bij zijn buurman. Vooral routers in de consumentenmarkt zijn tegenwoordig namelijk veel meer dan alleen een apparaat dat pakketjes van de ene interface naar de andere stuurt. Vaak hangt er bijvoorbeeld een disk voor opslag van persoonlijke bestanden aan. En zolang je niet weet of dat bij je buurman het geval is, loop je de kans toch computervredebreuk te plegen als je die router kraakt.

Bij grote bedrijven en vooral internet providers is het anders. Hun routers routeren. Dat wil dus zeggen dat je in Nederland vrijgesproken wordt, als je de router van je provider kraakt. Een vreemde situatie.

Twitter

Twents DataCentrum twittert. Dat is al een paar keer ter sprake gekomen in een oude Achterkrant. Ik heb me er de laatste tijd wat meer in verdiept en heb nu besloten dat ook de Achterkrant mee gaat doen. Met ingang van de Achterkrant van vorige maand staat er een TwitThis button bij iedere online Achterkrant. Als er nu iets interessants in staat, kunt u dat met een druk op die knop verder verspreiden.

Twents DataCentrum heeft trouwens ook een nieuwe knop op haar website staan. Dat is dit keer een FollowUs knop.

Administratieve gegevens

Zoals in vorige Achterkranten aangegeven, hebben we een nieuw rekeningnummer.

Bank: ABN AMRO
Rekeningnummer: 45.00.79.104
IBAN: NL27ABNA0450079104

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Older// Afscheid