Afscheid

Ik had me voorgenomen om deze keer de Achterkrant eens lekker vroeg te schrijven. Zodat ik niet pas bij het maken van de facturen aan de slag moest gaan. Al krijg ik dan meestal pas de beste ideeën. En ik had de Achterkrant halverwege maart al helemaal klaar. Maar toen werd ik ingehaald door het droeve heden.

Jan Bezemer

Op 23 maart kregen we bij IAF het bericht dat Jan Bezemer op 22 maart 2011, 79 jaar oud, in zijn slaap was overleden. Dat was wel een schok. We wisten dat hij ziek was en dat hij problemen met zijn hart was. Maar dan is de dood toch nog een verrassing.

Jan verzorgde al in de tijd van stichting Internet Access Foundation. de telefonische helpdesk. Hij had tijd en hij hield er van andere mensen te helpen om hun problemen met computers en internet op te lossen. Alles wat hij bedacht, had hij zichzelf aangeleerd. En dat zorgde voor onortodoxe oplossingen, zoals “ik heb se midden in de installasie de pc laten uitzette en dat helpt?

Jan was, naast voor de stichting en later de BV, ook nog actief bij computerclubs in de omgeving van zijn woonplaats, Delft. Hij was vooral zeer actief in de TRS80-wereld. Dat was toevallig ook mijn eerste computer. Als ik die weer eens tegenkom, ergens in huis, zal ik weer aan Jan denken.

Zoals ik al aangaf, begon hij bij de stichting. En daar was alles al vanaf het begin online. Hij had zich via-via aangeboden en het bestuur had zijn aanbod aangenomen. Zonder dat iemand een sollicitatiegesprek met hem had gevoerd of zelfs maar had gezien. Dat kon nog in de begindagen van internet. Dit functioneren op de voorgrond zonder dat iemand hem echt kende, ontlokte bij de oud-penningmeester van de stichting de volgende opmerking:

Jan Bezemer is 'The Stig' van IAF.

Paul Baran

In maart 2011 is ook een "andere" grootheid op het gebied van internet overleden. Paul Baran stond aan de wieg van internet. Hij bedacht een gedistribueerd netwerk om gegevens tussen computers uit te wisselen. Tot die tijd maakte je een enkele fysieke verbinding tussen twee computers als je gegevens uit wilde wisselen. Omdat het aantal aansluitingen per computer beperkt was, was ook het aantal gelijktijdige verbindingen beperkt. Wilde je praten met een andere computer, dan moest je weer een verbinding leggen.

Maar met alleen een gedistribueerd netwerk was je er niet. Als een computer veel gegevens naar een andere computer moest sturen, dan kon hij nog steeds al het andere verkeer dwarszitten. Je zou kunnen zeggen dat dit de eerste streams waren. Maar anders dan huidige video- streams, kon je dat netwerk niet echt tegelijk voor iets anders gebruiken.

Daar vond Paul ook een oplossing voor. Als je alle verkeer in pakketjes opdeelt, dan kan een andere computer even tussen twee pakketjes door zijn eigen pakketjes het netwerk opsturen. En zo wisselen de pakketjes zich dus af op het netwerk. Dat was iets nieuws en in het begin eigenlijk alleen gebruikt in ARPANET, de voorloper van internet. De telecommunicatiesector gebruikte nog steeds streams en directe verbindingen. En zelfs toen men begon met pakketjes, kreeg je toch weer een soort virtuele fysieke verbindingen. En die zie je nu nog steeds. ADSL is hier nog steeds op gebaseerd. De verbinding tussen het modem en de apparatuur van ons, de provider, is een ATM-verbinding. Met pakketjes, maar een virtuele vaste verbinding.

Warriors of the Net

De Achterkrant die ik al klaar had, bevatte een tekst over Warriors of the Net. In tegenstelling tot de rest van de Achterkrant, die ik doorschuif naar mei, wil ik dit stuk toch gewoon in deze Achterkrant opnemen, als eerbetoon aan Jan en Paul.

Jaren geleden heb ik een keer een filmpje gevonden dat zeer plastisch uitlegt hoe internet werkt; met allerlei "acteurs" zoals routers, TCP- en UDP-pakketjes, firewalls e.d. Bij het zoeken naar extra informatie voor in deze Achterkrant, kwam ik hem weer tegen. Ik twijfelde of ik de film (Warriors of the Net) aan zou halen. Ik verkeerde namelijk in de veronderstelling dat ik hem al een keer in een oude Achterkrant had besproken. Dat blijkt echter niet het geval te zijn. Ik raad iedereen aan om de film eens te gaan bekijken. Hij is leuk en verhelderend.

Helpdesk telefoonnummer

Voor degene die nog het telefoonnummer van Jan Bezemer heeft en af en toe gebruikt, hierbij het verzoek om die gegevens te verwijderen.

Administratieve gegevens

Zoals in vorige Achterkranten aangegeven, hebben we een nieuw rekeningnummer.

Bank: ABN AMRO
Rekeningnummer: 45.00.79.104
IBAN: NL27ABNA0450079104

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Routers
Older// Testen