Roaming

Ik ben de laatste tijd erg veel en ook voor langer dan een dagje in het buitenland geweest. En dan merk je plotseling wat voor een melkkoe dataroaming is. Vergelijkbaar met wat gewone GSM-roaming jaren geleden was.

Dataverkeer

Iedereen die af en toe eens met zijn smartphone, UMTS- dongle of iets vergelijkbaars in het buitenland is geweest, kent het probleem. Het is daar afgelopen met regelmatig mail lezen, kaarten downloaden voor je navigatiesysteem en online spelletjes spelen. Sinds de roamingtarieven voor bellen in het buitenland door de EU aan banden zijn gelegd, lijken de tarieven voor data alleen maar te stijgen. Zo niet absoluut dan toch in ieder geval relatief t.o.v. de kosten die je hier in Nederland aan verkeer kwijt bent.

Ik zou bijna kunnen gaan spreken van oplichting. Dat zie je het beste als je met z'n tweeen bent waarbij je allebei een andere thuisprovider hebt. Dan zie je dat de ene provider €1 vraagt terwijl de andere zich niet schaamt om €5 te vragen. En dat terwijl je in het buitenland verbinding hebt met hetzelfde netwerk. Wie steekt die €4 verschil in zijn zak?

Het zou te verdedigen zijn als er een verbinding gelegd wordt tussen die buitenlandse provider en je thuisprovider om het verkeer af te handelen. En je verkeer dus in Nederland internet op gaat. Want die verbindingskosten kunnen nog wel eens verschillen. Nee, dit is helemaal niet het geval. Je krijgt namelijk allebei een IP-adres uit de range van de buitenlandse provider. De kosten voor het verkeer zijn dus voor die provider niet anders, wie het verkeer ook genereert.

De EU heeft hier geen ander antwoord op kunnen bedenken dan een verkeerslimiet. Die dan weer wel voor iedereen hetzelfde is, zodat je bij een dure provider duidelijk minder kunt versturen dan bij de andere. Sommige providers bieden de mogelijkheid om met een SMS die limiet op te laten heffen. Uit ervaring weet ik dat dat ook niet echt werkt.

Bewaarplicht

Nog maar weer even wat over de bewaarplicht. Dat blijft een hot topic. De reden voor dit item in de Achterkrant is echter dat de overheid een pagina online heeft gebracht waarop ze uit de doeken doen wat bewaard moet worden.

Belangrijk is het feit dat hostingproviders eigenlijk niets hoeven te bewaren. Dus de overheid is niet geïnteresseerd in wie welke website bezoekt. Toch een belangrijk item als men het heeft over het kunnen achterhalen van bezoekers van extreme sites. De hostingproviders hebben echter wel een bewaarplicht als ze ook mail bieden aan hun klanten.

Een ander belangrijk punt is dat de overheid nu eindelijk aangeeft dat iets wat niet gegenereerd wordt ook niet bewaard kan worden. Als je dus geen logging laat genereren door je applicatie, heb je dus niets te bewaren. Waneer je wzelf een applicatie schrijft die niet logt, kun je hier onderuit. De meeste standaard applicaties loggen wel. En als je de logging laat opslaan in /dev/null wil dat niet zeggen dat die logging niet wordt bewaard. Nog steeds mistig.

IPv6

De klanten met een verzoek om een IPv6 adresrange nemen toe. Houd er echter wel rekening mee dat een en ander nog steeds in Beta is.

De Internet Society organiseert i.s.m. een groot aantal bedrijven een IPv6-dag op 8 juni 2011. Meer hierover in latere Achterkranten.

Netwerktest

Iedereen kent natuurlijk testen voor je internetverbinding zoals die bijvoorbeeld aangeboden worden door speedtest e.d. De universiteit Berkeley heeft nu een veel uitgebreidere test ontwikkeld. Die test o.a. ook IPv6 en dat werkt binnen ons ADSL netwerk nog niet.

Een ander probleem bij ADSL is de buffering van verkeer. Dat is sub-optimaal vanwege allerlei conversies van ethernet naar ADSL en terug.

Maar als u de resultaten bekijkt van uw IAF verbinding, zult u zien dat we staan voor netneutraliteit. Iets waar steeds meer providers vanaf willen.

Nog even ter herinnering: De Achterkrant wordt ook op de IAF website gepubliceerd. Alle links waarover in de papieren versie wordt gesproken, zijn daar direct aanklikbaar. Dan hoeft u niet zelf op zoek te gaan naar de links.

Administratieve gegevens

Zoals in een vorige Achterkrant aangegeven, hebben we een nieuw rekeningnummer.

Bank: ABN AMRO
Rekeningnummer: 45.00.79.104
IBAN: NL27ABNA0450079104

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Testen
Older// Zwitserland