Zwitserland

Deze keer is de Achterkrant erg vroeg geschreven. Normaal doe ik dat namelijk in de week dat de factuur wordt verstuurd, maar ik zit de eerste week in Zwitserland.

Factuur

Dat ik de deze week in Zwitserland zit, betekent ook dat de facturen eerder zijn gemaakt. Ik heb nog getwijfeld of de facturen een weekje konden wachten, maar ik kon niet garanderen dat ik daar tijd voor zou hebben. Na een weekje vakantie wacht er namelijk weer extra veel werk, zodat tijd vrijmaken voor de facturen lastig is. Dat betekent echter wel dat er een aantal gegevens niet voor de volledige maand december verwerkt zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de inbelminuten voor de paar klanten die nog regelmatig inbellen.

De paar dagen inbellen tussen het genereren van de factuur en het einde van 2010 worden kwijtgescholden.

Verhuizing

December is een drukke maand geweest door de verhuizing en de verdere inrichting van onze ruimte in het Twents Datacentrum. Een paar keer per week reden we een avond op en neer tussen de beide datacentra om de afgesproken systemen uit te bouwen en op de nieuwe locatie weer in te bouwen.

Op de oude locatie hing een schema van de te verwijderen systemen. In principe gebeurde dat per kast, maar als een klant ook systemen in een andere kast had hangen, namen we die gelijk mee. Daarnaast namen we ook switches mee en moesten servers, die bleven hangen, omgestoken worden. Alle switches, en dus ook die op de nieuwe locatie, waren daarop voorbereid.

Sinds enige tijd maken we daarvoor gebruik van software die alle poorten, VLAN's en routeringen in de routers in een enkele slag in orde maakt. En de software controleert ook of de beoogde configuratie wel mogelijk is.

Datacentrum

TDC kreeg op de valreep nog een prettig bericht. Omdat zij speciale aandacht hebben besteed aan het beperken van energieverlies kwamen ze in aanmerking voor een subsidie van de provincie Overijssel vanwege de beperking in CO2-uitstoot die ze weten te realiseren met het nieuwe datacentrum.

Storingen

In december hebben zich een paar storingen voorgedaan die zijdelings te maken hadden met de verhuizing.

Toen alleen de servers van IAF zelf over waren, traden er wat problemen op in de switch die voor de verbinding van een aantal van die servers moest zorgen. Nu bleek ook het voordeel van kantoor en datacentrum vlak bij elkaar. Het was een kwestie van de parkeerplaats oversteken, de storing analyseren, teruglopen, nieuwe switch pakken, weer oversteken en monteren. Alles bij elkaar duurde de storing maar een half uur.

De tweede storing was ernstiger en duurde langer. Het was niet zo ernstig dat een volledige uitval het gevolg was. Nee, af en toe leek de verbinding gedurende enkele seconden weg te vallen. Dat maakt het gelijk veel lastiger om de storing te vinden en te verhelpen. We hebben veel verschillende zaken getest. Soms bleek dat te helpen, maar na enige tijd trad het probleem weer op. Uiteindelijk bleek het een vreemde configuratie te zijn op een coreswitch.

Een bijkomend voordeel is dat we nu al onze switches uitgebreid getest en geanalyseerd hebben.

Update TDC

Ik denk dat dit voorlopig de laatste update zal zijn. Het draait en dat is toch de bedoeling. Als laatste is de gasblussing gemonteerd en de gasdichtheid van de ruimtes getest. Dat ziet er goed uit. Nu maar hopen dat we dat nooit zelf hoeven te ondervinden.

In 2011 zullen een aantal features nog wat getuned worden, maar we hebben nu dus een volledig operationeel datacentrum, mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel.

2011

Internet Access Facilitites en al haar medewerkers wensen u allen een voorspoedig 2011 en we hopen dat u nog veel bytes zult versturen en ontvangen.

Administratieve gegevens

Zoals in november 2011 aangegeven, hebben we een nieuw rekeningnummer.

Bank: ABN AMRO
Rekeningnummer: 45.00.79.104
IBAN: NL27ABNA0450079104

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Roaming
Older// NBIP