NBIP

Ik schrijf deze Achterkrant nog even snel voordat ik naar de vergadering van de Raad van Deelnemers van de NBIP vertrek. Ik ben namelijk nog steeds voorzitter van de RvD en het is de laatste tijd weer zeer interessant in deze wereld.

Tappen

Er wordt nog steeds en ook steeds meer getapt door de overheid. Het heeft jaren geduurd voordat die overheid open kaart wilde spelen over de mate van inbreuk op de privacy van haar burgers. Maar sinds kort worden er toch cijfers genoemd. Waarschijnlijk verwacht men vanuit de gewone burgers geen protesten omdat iedereen toch weinig opheeft met zijn eigen privacy.

Opslag verkeersgegevens

Ook de opslag van verkeersgegevens is nog steeds een heet hangijzer. De providers moeten dat dus al bijna een jaar doen, maar er is nog niet verteld hoe ze dat moeten doen. Ook is niets bekend over de wijze waarop de informatie vervolgens aan justitie verstrekt moet worden. Wat IAF betreft, krijgen ze gewoon de relevante logregels.

Maar de overheid heeft de gegevens liever in eigen beheer. Dan hoeven ze niet steeds bij de providers aan te kloppen om de gegevens. Maar de providers willen die gegevens liever zelf bewaren. De overheid is hiermee namelijk niet te vertrouwen. Al jaren moeten we actuele gegevens verstrekken aan de CIOT. Die gegevens worden iedere dag verstrekt en zij gooien de gegevens van de dag ervoor weg. Al hebben ze aangegeven die desnoods ook te willen bewaren.

Het is de bedoeling dat een agent even snel kan raadplegen wie nu, op dit moment, een bepaald IP of e-mail adres heeft. Maar natuurlijk alleen als dat voor onderzoek nodig is. Het blijkt echter dat de gegevens veel vaker worden opgevraagd dan nodig is. In de rapporten wordt zelfs aangegeven dat er illegaal gebruik wordt gemaakt van die gegevens. En stel je nu eens voor dat niet alleen de gegevens van vandaag misbruikt worden door justitie, maar die van het hele afgelopen jaar. Dat wil niemand.

Datacentrum

Afgelopen weekend zijn alle computers van IAF verhuisd naar het nieuwe datacentrum. Pauline had gerekend op een dag werk, maar het werden er uiteindelijk twee. Maar nu ziet het er dan ook mooi uit. Met alle kabels goed aangesloten en netjes weggewerkt. En vanavond gaat een volgende kast over. Dat is waarschijnlijk minder werk, want het zijn geen systemen die onderling afhankelijk zijn. Bij de IAF-systemen kan de ene server pas aangezet worden als de andere goed werkt. En vanwege redundantie wil je er ook voor zorgen dat je niet twee systemen die dezelfde dienst leveren tegelijk uitzet.

We merken wel dat het erg koud is. Omdat we nog niet veel servers hebben geplaatst heeft de koeling een beetje last van het koude weer. We werken nu wel heel efficient.

TDC update

Wat is er ondertussen allemaal nog meer klaar? De kasten van de 2e fase zijn geplaatst. Ook de koeling draait daar. Het was wel even wachten op een aantal van de kasten. Die moesten namelijk speciaal op maat worden gemaakt. De kasten bieden de mogelijkheid om een halve kast te (ver)huren zonder dat de ene klant in het deel van de andere klant kan komen.

Wat nog niet gereed is, is de gasblussing. De buizen voor het verspreiden van het gas zijn geplaatst. En er is ook weer wat meer kleur in het datacentrum gekomen, want de buizen waarmee gesnuffeld wordt naar rook, zijn fel rood. Ze zijn gemonteerd op de ingangen van de koelunits zodat alle lucht direct bemonsterd kan worden.

Om de blussing af te maken zijn meer sensoren nodig, namelijk voor een abrupte verhoging van de temperatuur. Een verhoging die gebruikelijk is bij brand. Die sensoren worden geplaatst terwijl ik deze Achterkrant aan het schrijven ben.

20 jaar WWW

Het WWW bestaat nu 20 jaar. Op 12 november 1990 heeft Tim Berners- Lee een voorstel geschreven wat gezien kan worden als de geboorte van het World Wide Web. Google heeft daarom een boek uitgegeven ter ere van dit jubileum. De titel is “20 things I learned about browsers and the web”. En natuurlijk is dat boek alleen online te lezen. Als je tenminste een moderne browser hebt die HTML5 ondersteunt.

Administratieve gegevens

Zoals in de vorige Achterkrant aangegeven hebben we een nieuw rekeningnummer.

Bank: ABN AMRO
Rekeningnummer: 45.00.79.104
IBAN: NL27ABNA0450079104

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Zwitserland
Older// Administratief