Vakantie? Weinig nieuws

Het is weer of nog vakantietijd. Al blijken er ook al weer veel mensen terug te zijn. Bij ons staat de vakantie nog voor de deur. Al lijken we ons kantoor al naar tropische oorden te hebben verhuisd. Vandaar dat ook deze keer wat korte, interessante (hoop ik) stukjes.

Misleidingen

Ja, deze kop stond ook in de vorige Achterkrant. Maar er is iets nieuws te melden over de IDCN. De rechter heeft onlangs uitspraak gedaan in de zaak die IDCN had aangespannen tegen SIDN. De rechter heeft alle vorderingen van IDCN afgewezen. De rechter was duidelijk van mening dat de negatieve uitlatingen van SIDN t.a.v. IDCN gerechtigd waren. Meer informatie hierover is te vinden op de websites van SIDN en Webwereld.

E-zines

E-zines? Wat zijn dat nu weer? Velen zullen het antwoord wel weten, maar tegenwoordig zie je die term niet veel meer al bestaan ze nog wel. Webwereld is een goed voorbeeld hiervan. De term zelf werd in het begin voornamelijk gebruikt voor electronische nieuwsbrieven. Eerst alleen m.b.t. e-mail (lijsten), maar later vooral via het web.

Vroeger waren er duizenden, zoniet honderdduizenden van dergelijke e-mail nieuwsbrieven. Zelf ben ik een aantal jaren geabonneerd geweest op de Daily Planet van Fransico van Jole. Tegenwoordig ben ik alleen nog geabonneerd op een paar specifieke security gerelateerde e-zines. Al heten die tegenwoordig weer gewoon maillijsten.

Webzines schijnen tegenwoordig de plaats van hun e-mail voorlopers ingenomen te hebben. Dat is ook wel te verklaren. Het nadeel van een e-zine via e-mail is dat het tussen al je andere e-mail terecht komt. En op basis van een aantal kenmerken die dergelijke maillijsten gemeen hebben met spam, bestaat het gevaar van foutieve filtering. Daarnaast zijn de meeste gebruikers van Internet tegenwoordig meer webgericht. “We halen het wel op als we zelf zin hebben” is een veelgehoorde kreet. En ik moet zeggen dat het wel zijn voordelen heeft. Je kunt gewoon even op een rustig moment de voor jou interessante webzines aflopen.

(Free-)Agent

Op de CD die we, desgevraagd, meeleveren bij een nieuw online of xDSL abonnement staat sinds deze maand de nieuwste versie van Free-Agent. Free-Agent is de gratis versie van het (naar mijn mening) zeer goede news- en mail-programma Agent. Free-Agent is eigenlijk een volledig news-programma met de mogelijkheid om e-mail te versturen als reactie op een newsposting van iemand anders. Nadat ik enkele jaren geleden een tijdje Free-Agent heb geprobeerd, heb ik besloten om Agent zelf aan te schaffen. Ik heb er nog geen spijt van gehad. Het mist een aantal van de "features" van bijvoorbeeld Outlook Express, maar is daarnaast wel veel veiliger in gebruik.

xDSL

Sinds kort loopt ook de uitlevering van ADSL-aansluitingen met linesharing via ISDN. Omdat KPN Telecom vroeger alleen linesharing via analoge verbindingen aanbood, waren er nog niet veel leveranciers die modems en linesplitters voor ISDN aanboden. En toen een aantal leveranciers ze aan gingen bieden, onstonden er leveringsproblemen bij de fabrikanten.

Er komen nog wel eens vragen binnen bij IAF over extra voorzieningen bij een xDSL-aansluiting. Dat kan varieren van een simpele firewall tot een meer uitgebreide combinatie van mail-gateway met anti-virus en anti-spam mogelijkheden. We zijn dan ook constant aan het kijken naar mogelijkheden om de dienstverlening te verbeteren. Als u dus vragen heeft, aarzel niet om contact op te nemen. Veel zaken die voor u nieuw zijn, zijn voor ons al jaren gesneden koek.

Herinnering I

Zoals in de Achterkrant van september vorig jaar is vermeld, heeft IAF nieuwe IP adressen gekregen toen ze haar aansluiting op de Nederlands-Duitse Internet Exchange kreeg. Onlangs zijn wij gaan controleren wie er nog mail haalt van en/of brengt naar onze oude adressen. Als u een mailtje hierover ontvangt, wilt u dan de instellingen van uw computer controleren en zo nodig aanpassen?

Herinnering II

Denkt u er aan om uw instellingen aan te passen aan ons nieuwe telefoonnummer?

06760-IAFBV
06760-42328

Uit eigen ervaring weten we ondertussen dat O2 (Telfort) en Vodafone (Libertel) deze nummers ondersteunt. Hi prepay van KPN telecom ondersteunt het nummer (nog) niet.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading