Meer netwerk

Ik wil eerst even een misverstand uit de weg ruimen die in de vorige Achterkrant is ontstaan. Ik meldde toen dat voor alle webabonnementen statistieken bijgehouden worden die via de /.stats directory benaderbaar zou zijn. Ik bedoelde hierbij echter de nieuwe webhosting producten. De oude, op wat uitzonderingen na, bieden deze mogelijkheden niet. Ik bied u hierbij mijn excuses aan als u in verwarring bent geraakt.

Het parknetwerk

Het is nu eindelijk zover. De geulen zijn gegraven, de buizen zijn gelegd, de geulen zijn weer gesloten en de glasvezels zijn geblazen. Het eerste deel van IAF's parknetwerk op het Business & Science Park in Enschede is gereed. Aan de overige voorzieningen wordt nu de laatste hand gelegd.

Bij het aansluiten van de verschillende glasvezels waren er wat vragen gerezen. Natuurlijk wil je een zo optimaal mogelijk gebruik van de beschikbare verbindingen, maar in het plan dat door de leverancier was opgesteld liepen een aantal vezels dood ergens onder in een berm. In overleg met de werklieden is toen een betere verdeling gemaakt, zodat we nog een tijdje kunnen blijven groeien.

Redundantie

Zodra de aansluiting op de NDIX operationeel is, is IAF via twee gescheiden routes aangesloten op Internet. Problemen bij de ene leverancier kunnen dan opgevangen worden via de andere aansluiting. Bovendien biedt de verbinding via de NDIX een betere manier om snel de bandbreedte te verhogen indien dat nodig mocht blijken.

Dit heeft nog wel een paar gevolgen voor u, maar die zullen in veel gevallen onmerkbaar voorbij gaan. Eén van de zaken die echter niet voorbij gaan, maar geen problemen voor u op zullen leveren, is de wijziging van de IP-adressen van alle diensten. Maar we zorgen er natuurlijk voor dat de namen, zoals news.iaf.nl en mail.iaf.nl enz., zonder problemen gebruikt kunnen blijven worden. En eventuele andere gegevens worden automatisch aan uw computer doorgegeven als u bij ons inbelt.

De reden voor de wijziging is dat de adressen die IAF nu in gebruik heeft in bruikleen zijn van UUnet. Nu IAF verbindingen met andere providers operationeel krijgt, zullen we zelf voor IP-adressen moeten zorgen. Maar dat biedt ons gelukkig ook wat meer vrijheid in de uitgifte hiervan.

Universiteit Twente

Naast de mogelijkheden om met andere providers (in de omgeving) verkeer uit te wisselen is sinds kort bekend dat ook de Universiteit Twente een aansluiting op de NDIX wil realiseren. Niet dat de universiteit als normale provider op wil gaan treden, maar meer als extra voorziening voor bedrijven in de omgeving.

Daarnaast huizen er een aantal bedrijven op de campus van de universiteit. En sinds begin van dit jaar wordt er strenger de hand aan gehouden dat commerciële bedrijven hun internetverkeer niet via SURFnet mogen afhandelen. De universiteit wil deze bedrijven helpen door een verbinding aan te bieden van hun kantoren naar geselecteerde providers op de NDIX.

kennispark

U merkt wel dat het bruist in de omgeving van het Business & Science Park en de universiteit. Een nieuw gegeven is het Kennispark dat de universiteit in wil gaan richten in het bosgebied ten noorden van de universiteit. De plannen zijn deze week openbaar gemaakt en in gemeentelijke commissies besproken. Het Kennispark wordt vergelijkbaar met het B&S Park. Alleen komt meer de nadruk te liggen op kennis en wetenschap. Het blijkt dat de bedrijven in het businessdeel niet zo nauw met de universiteit samenwerken als oorspronkelijk was verwacht.

Ik ook!

We hebben de laatste maanden regelmatig geïnventariseerd of er bedrijven waren die geïnteresseerd waren in een aansluiting op het parknetwerk. In eerste instantie hoor je niets tot de buizen en de kabels de grond in gaan. Dan staan ze plotseling voor je neus. Het klinkt natuurlijk ook wel erg vreemd. Terwijl geen enkele grote verhuurder van glasvezel zo'n aanbod durft te doen, komt er een klein bedrijf als IAF langs die beweert dat wel even te doen. Pas als blijkt dat die kleine zijn woorden ook nog waarmaakt op het moment dat de internetbussiness onderuit lijkt te gaan, heeft men voldoende vertrouwen om de stap te nemen.

Belangrijk nieuws

Eigenlijk is het logisch, maar ik meld het nog even:
IAF biedt per direct op het Business & Science Park aansluitingen op haar glasvezelnetwerk aan. In overleg kunnen deze aansluitingen door meerdere gebruikers in één pand worden gebruikt.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Groter netwerk