Groter netwerk

Het draait. “Eh?” zult u nu waarschijnlijk denken. Ik bedoel dat de tweede aansluiting, waar ik in de vorige Achterkrant over schreef, operationeel is. Dat betekent natuurlijk ook dat een deel van de wijzigingen die in de vorige Achterkrant zijn aangestipt de komende weken uitgevoerd zullen gaan worden.

De nameserver

Het adres van de nameserver (DNS) wijzigt binnenkort. Dit is voor u niet echt van belang, want iedereen die bij ons inlogt, ontvangt automatisch van de inbelserver de juiste gegevens. Het meeste werk gaat voor onze technici echter zitten in het aanpassen van alle domeinen. Bij de registratie van een domein moet namelijk doorgegeven worden welke nameservers de inhoud van het domein kennen. De komende weken zullen we dus alle domeinregistraties aan gaan passen. In principe merken de houders van de domeinen hier niets van. Het kan echter voorkomen dat enkele registraties aan de houder een melding sturen aangaande de wijziging. Schrik hier dan niet van. Heeft u vragen over een dergelijk bericht, stel ze ons gerust.

De overige servers

Als het goed is, gebruikt u allemaal de namen van onze machines en niet de IP-adressen. Deze namen zullen niet wijzigen, de adressen wel. Alles wat u daarvan misschien zult merken is dat uw programma op een gegeven moment een ander IP-adres toont bij het maken van de verbinding. U weet dan dat die server is overgezet op het nieuwe netwerk. Overigens zal het zo zijn dat iedere server gedurende de eerste drie maanden meerdere IP-adressen zal krijgen om zo de overgangssituatie te probleemloos te laten verlopen.

Internetverbinding

De meeste machines hebben mogelijkheden om te controleren of een verbinding naar een andere machine nog werkt. Vrijwel iedere machine kent het commando ping om te kijken of de verbinding werkt. Daarnaast bestaan tracert (Windows), traceroute en mtr (Unix) om naast die totale verbinding ook de route te achterhalen. Probeer het maar eens op uw machine. U zult versteld staan wat er allemaal tussen uw machine en de door u gewenste server staat. Als u deze programma's vroeger al eens heeft gebruikt, zult u nu merken dat in sommige gevallen een andere route gevolgd wordt door het verkeer. Die route kan nu dus ook via de NDIX lopen.

ADSL

ADSL komt bij IAF in een stroomversnelling. De vorige keer moesten we u melden dat we niet serieus genomen leken te worden door KPN's MXstream. Dat lijkt nog steeds niet het geval te zijn. Daarnaast waren de overige ADSL-aanbieders min of meer gedwongen om onrealistische prijzen te vragen. Voor een deel kwam dat door de hogere kwaliteitsgaranties. Hiermee was nog wel te leven, vooral voor het bedrijfsleven. Maar daarnaast moesten ze, in vergelijking tot MXstream, hogere tarieven betalen aan KPN. Dat is onlangs door een aantal uitspraken van de OPTA teruggedraaid.

We zijn nu druk bezig de aanbiedingen van een aantal leveranciers te vergelijken. Op grond van onze keuze voor één of meer leveranciers gaan we een totaal productenpakket samenstellen. Dat pakket zal bestaan uit een deel voor consumenten en een deel voor het bedrijfsleven. Zodra we meer informatie hebben over het totale pakket zullen we u dit melden via onze website en de nieuwsgroepen. En zeker zal ik hier in de Achterkrant ook weer aandacht aan besteden.

Mini Persbericht

In samenwerking met de firma's Polyware en Iota biedt IAF als enige provider Cardbox en CardWeb ondersteuning aan. Beide diensten zijn te huur als onderdeel van een gedeelde server of op een eigen, door u geleasde server die door ons wordt onderhouden en waarop u dan b.v. ook uw mail en webserver kunt plaatsen.

Belangrijk nieuws

Controleer of u (als u uw nameservers vast heeft ingesteld) de IP-adressen 80.89.224.64 èn 195.108.17.20 heeft opgegeven in uw firewall, router of computer. Uw systeembeheerder weet precies wat hij met deze getallen aankan. En, als u of uw systeembeheerder toch bezig zijn met het controleren van de instellingen, kijk dan even in de Online Helpdesk op onze website, onder het kopje Instellingen. Daar vindt u alle instellingen in het kort opgesomd.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Nieuw logo
Older// Meer netwerk