Webmail (en meer)

De vakantietijd is voorbij, tenminste voor de meeste onder ons. Tijdens de vakantietijd heb ik in de Achterkrant kleine stukjes geschreven. Wordt dit dan weer een verhaal over één groot onderwerp? Niet echt. Het is wel weer één onderwerp, maar ik ben wel van plan om in de toekomst vaker meerdere korte onderwerpen aan te snijden in de Achterkrant. De reden dat deze Achterkrant over één onderwerp gaat, is het feit dat IAF in de loop van september een nieuwe dienst aan gaat bieden. Eigenlijk is het niet zo zeer een nieuwe dienst als wel een vernieuwde dienst.

Webmail

De dienst Webmail wordt al geruime tijd door IAF aangeboden t.b.v. klanten die niet direct de mogelijkheid hebben om met een gewone mailclient hun mailbox te benaderen. U kunt hierbij denken aan klanten die uit veiligheidsoverwegingen alleen een selecte groep protocollen hun firewall willen laten passeren. Of de klant die op reis in een internetcafé even zijn e-mail wil checken en misschien gelijk een verslag aan de achterblijvers wil sturen.

Iedereen die de huidige versie van Webmail kent, weet dat je er in ieder geval de basis e-mail taken mee kunt afhandelen. De nieuwe versie zal echter een aantal extra voorzieningen gaan bieden. Zo zal het bijvoorbeeld mogelijk zijn om e-mail te filteren. Ook biedt de nieuwe versie meer mogelijkheden om de e-mail berichten te manipuleren. En dan bedoel ik niet dat u de inhoud kunt wijzigen, maar dat u meer kenmerken aan e-mail kunt hangen. En die kenmerken zijn later weer bruikbaar bij het filteren, selecteren en verwerken van uw e-mail.

Meer?

Als u door het gewijzigde inlogscherm niet al bent verrast, zult u zien dat het volgende scherm echt totaal anders is geworden. U vindt hier dan ook gelijk de andere mogelijkheden die de nieuwe service biedt. Het is zoveel dat we eigenlijk niet meer van alleen Webmail kunnen spreken. Het is al bijna een echte portal geworden.

Wat wordt er dan allemaal meer geboden op de nieuwe webmail.iaf.nl? Zodra u heeft ingelogd kunt u kiezen uit een aantal diensten. Deze staan overzichtelijk (op iedere pagina) onderaan vermeldt. "Webmail" is natuurlijk duidelijk. Indien u daarop klikt, komt de vernieuwde Webmail interface naar voren. Daarnaast vindt u een aparte link voor het bijhouden van uw adresboek. De volgende links geven toegang tot een agenda, een memoblok en een Taakmanager.

Horde

De link met "Horde" is iets speciaals. U moet namelijk weten dat alle applicaties gebouwd zijn met en rond Horde. Door op Horde te klikken geeft u eigenlijk aan dat u alles wilt zien. Nu is alles natuurlijk wat overdreven, want u kunt zelf opgeven hoeveel u wenst te zien. Daarvoor zit rechtsboven een link naar "Opties" Hiermee kunt u de basis van Webmail opzetten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om bij het inloggen direct de taken te tonen. Daaronder, daarboven of zelfs daarnaast kan dan getoond worden welke afspraken u heeft of hoeveel mail er binnen is gekomen. Ik zou zeggen: Als het operationeel is, kijk er dan eens naar en speel er mee. Zolang u geen e-mail gaat verwijderen kan het geen kwaad.

MailScanner

In de Achterkrant van mei is kort MailScanner genoemd als middel om anti- spam en anti-virus maatregelen te kunnen nemen. De tests zijn bevredigend verlopen, al zijn er wat problemen gerezen m.b.t. de diversiteit aan domeinen waar wij e-mail voor verwerken. In overleg met de maker van het programma wordt gewerkt aan een versie die meer gericht is op ISP's met een veelheid aan domeinen. Hierover dus later meer.

Herinnering I

Zoals in de Achterkrant van september vorig jaar is vermeld, heeft IAF nieuwe IP adressen gekregen toen ze haar aansluiting op de Nederland Duits Internet Exchange kreeg. Onlangs zijn wij gaan controleren wie er nog mail haalt van en/of brengt naar onze oude adressen. Als u een mailtje hierover ontvangt, wilt u dan de instellingen van uw computer controleren en zo nodig aanpassen?

Herinnering II

Denkt u er aan om uw instellingen aan te passen aan ons nieuwe telefoonnummer?

06760-IAFBV
06760-42328

Uit eigen ervaring weten we ondertussen dat O2 (Telfort) en Vodafone (Libertel) deze nummers ondersteunen. Hi prepay van KPN telecom ondersteunt het nummer (nog) niet. Als u informatie over andere telecomproviders heeft, horen we dat graag.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading