Hard aan het werk

Nu is ook voor ons (Pauline en mijzelf) de vakantietijd voorbij. Na wat voorbereidend werk in de week voor de vakantie, zijn we met een gerust hart vertrokken naar Ierland. En alles heeft gewoon doorgelopen.

Ierland

Natuurlijk hebben we uitgebreid genoten van alle natuurschoon, eten en vriendelijkheid die Ierland en haar inwoners te bieden hebben. (Meer daarover in ons reisverslag.) Maar natuurlijk sluipen er soms wel gedachten over Internet toegang naar boven. Zo zagen we goede mogelijkheden voor het aanbieden van FttH (Fiber to the Home) in afgelegen gebieden. Daar hangen de kabels voor telefonie en elektriciteit namelijk nog aan palen en dan is het heel gemakkelijk om er nog een paar kabels met glasvezel bij te hangen.

High-speed Internet

ADSL zie ik in Ierland nog niet van de grond komen. Dat geeft nog te veel problemen gezien de grote afstanden tot de centrales. In de telefoongids van Eircom (de Ierse KPN) wordt bijvoorbeeld wel gesproken over High-speed Internet, maar als je verder leest, is het niet meer dan gewoon ISDN. Die slechte mogelijkheden op het gebied van snel Internet thuis zijn waarschijnlijk ook de reden voor het hoge aantal Internet cafés.

Ierse domeinen

Wel blijken veel hotels en andere bedrijven in de toeristische industrie eigen websites en e-mail adressen te hebben. Voor het begin van een reis geeft dat dus de mogelijkheid om al uitgebreid de hotels te bekijken. Na de vakantie kan het reisverslag (want dat komt er weer) gelardeerd worden met links naar de hotels en bezochte attracties. Wat me wel opviel aan de URL's en e-mail adressen was het feit dat de URL's wel volledig gebruik maakten van de mogelijkheden van een eigen domein, maar dat de e-mail adressen bijna zonder uitzondering @provider adressen waren.

Af en toe gaan dan mijn vingers jeuken om de mensen er op attent op maken dat het veel professioneler overkomt als ook de e-mail adressen binnen het domein worden opgenomen. Maar het is ons gelukt om ons niet te laten verleiden tot Internet gerelateerde zaken. We waren op vakantie ondanks het feit dat we een notebook en GSM-telefoons bij ons hadden. De notebook is (samen met de digitale camera) gebruikt om het reisverslag te maken en de telefoons om af en toe even met het thuisfront te overleggen.

Nogmaals MailScanner

In de week voor onze vakantie is de alpha versie uitgekomen waarmee het beheer van anti-spam en anti-virus scanning voor een veelheid aan domein eenvoudiger zou zijn. Ik had oorspronkelijk aangeboden om die versie te testen, maar dat is door de vakantie natuurlijk niet gelukt. Mijn eerste taak is nu dus het doornemen van de mailinglijst om me in te lezen op de resultaten van de andere testers en de daaruit volgende wijzigingen.

xDSL

De uitrol van ADSL loopt lekker na de eerste strubbelingen. Nog steeds blijken KPN monteurs problemen te hebben met het vinden van de juiste aders. Nu beginnen ook de dringende verzoeken binnen te komen van mensen in gebieden waar nog geen xDSL wordt geboden. We zijn daarom dan ook gesprekken begonnen met onze leverancier om te zoeken naar een oplossing.

Dat heeft tot nu toe geresulteerd in de keuze voor een locatie waar nog door niemand kabel of xDSL wordt geboden. Daarnaast is er een mooie mix aan particulieren en bedrijven binnen het bereik van de centrale. We hopen hiermee dan ook voldoende kennis en ervaring op te doen om te kunnen bekijken of er meer locaties geschikt zijn voor deze werkwijze.

Herinnering I

Zoals in de Achterkrant van september vorig jaar is vermeld, heeft IAF nieuwe IP adressen gekregen toen ze haar aansluiting op de Nederland Duits Internet Exchange kreeg. Onlangs zijn wij gaan controleren wie er nog mail haalt van en/of brengt naar onze oude adressen. Als u een mailtje hierover ontvangt, wilt u dan de instellingen van uw computer controleren en zo nodig aanpassen?

Herinnering II

Denkt u er aan om uw instellingen aan te passen aan ons nieuwe telefoonnummer?

06760-IAFBV
06760-42328

Uit eigen ervaring weten we ondertussen dat O2 (Telfort) en Vodafone (Libertel) deze nummers ondersteunen. Hi prepay van KPN telecom ondersteunt het nummer (nog) niet. Als u informatie over andere telecomproviders heeft, horen we dat graag.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Calimero