Calimero

*Wie kent Calimero nog met zijn lieve kopje onder de eierschaal en zijn verbaasde uitroep “Zij zijn groot en ik is klein. En dat is niet eerlijk?”*

Af en toe voelen we ons bij IAF net Calimero. Het feit dat wij niet te snel willen groeien maar ons op kwaliteit willen blijven richten blijkt voor een aantal organisaties, voornamelijk buiten de Internet wereld, soms aanleiding om ons niet serieus te noemen. Op de laatste dag van oktober stond er een verheugende mededeling in onze regionale krant. Het industriegebied De Marssteden in Enschede zal eindelijk internettoegang (via Essentkabel) krijgen door een investering van € 180.000 door o.a. de gemeente Enschede.

Dit industriegebied ligt helemaal aan de rand van Enschede, binnen het bereik van het dorp Boekelo, maar daarvan toch weer gescheiden door een snelweg. Breedband internet is in Boekelo niet te krijgen. Het dorp is te klein voor ADSL. Tenminste onder normale omstandigheden. We wisten dat onze ADSL leverancier daar al wel voorzieningen had getroffen, maar dat voor de feitelijke activering nog een investering van € 50.000 nodig was.

Sinds we hiervan op de hoogte waren en er dus mogelijkheden bestonden om breedband in Boekelo en op De Marssteden te krijgen, hebben we via allerlei wegen geprobeerd de verschillende partijen te interesseren voor deze aanbieding. Maar net als bij Calimero kijken de grote organisaties als de gemeente en ondernemersverenigingen over ons heen.

We kunnen op dit moment dus niet anders dan de bedrijven op De Marssteden feliciteren en de inwoners van Boekelo condoleren. En misschien besluiten sommige bedrijven wel dat ze op sommige gebieden ook voor kwaliteit kunnen kiezen en nemen ze andere diensten dan de toegang van ons af.

NLIP - SURFnet

Gelukkig ziet niet iedereen ons over het hoofd. Binnen de NLIP is IAF een trouw en gewaardeerd lid. We waren onlangs op een seminar van SURFnet over glasvezelnetten in gemeentes (GIGAman). Daar waren soms verhitte discussies tussen de organisator (en gemeentes) en bedrijven die op commerciële basis glasvezel aanbieden. Het verwijt van de commerciële aanbieders was dat zij door de gemeentes (met steun van SURFnet) in de wielen werden gereden en op die manier oneerlijke concurrentie ondervonden. SURFnet verweet de commerciële partijen vervolgens dat zij alleen de krenten uit de pap namen en de rest van de gemeente zonder adequate voorzieningen achter lieten.

De eerste week van november is er door de NLIP een discussiesessie georganiseerd tussen SURFnet en die commerciële partijen. IAF is uitgenodigd omdat we op die bijeenkomst waren, ervaring hebben met het commercieel aanbieden van glasvezelaansluitingen en bekend staan om ons gematigd karakter. Wij weten dat er meer partijen op dezelfde markt bezig zijn en we weten dat we niet altijd de eerste en enige kunnen zijn. Daarnaast is het natuurlijk ook een voordeel dat ik in mijn werk op de universiteit nauw te maken heb met de activiteiten van SURFnet.

Kennispark

Een andere bijeenkomst waar we de eerste week van november zijn geweest was op de Universiteit Twente waar zij haar plannen voor een kennispark ontvouwde. Het zal opgezet worden als een parkachtig kantorengebied met huisvestingsmogelijkheden voor bedrijven die zich richten op hoogwaardige kennis en onderzoek. Ook in de voorbereiding van de plannen voor dit park is geen contact geweest met de "kleine provider" IAF. We hopen echter dat door onze aanwezigheid op de bijeenkomst diverse mensen op ons opmerkzaam zijn geworden.

Doorwerken

Ja. Dat blijven we gewoon doen. Ondanks kleine tegenslagen blijven we doorgaan om u Internet toegang te bieden met dezelfde kwaliteit als die u al ruim 10 jaar van ons gewend bent. En we blijven zoeken naar nieuwe, betere en andere diensten waarvan we hopen en verwachten dat u ze nodig heeft om optimaal gebruik te kunnen (blijven) maken van Internet.

Herinnering I

Denkt u er aan om uw instellingen aan te passen aan ons nieuwe telefoonnummer?

06760-IAFBV
06760-42328

Uit eigen ervaring weten we ondertussen dat O2 (Telfort) en Vodafone (Libertel) deze nummers ondersteunen. Van de kabelmaatschappijen blijkt ondertussen ook Essent de nummers te ondersteunen. Als u informatie over andere telecomproviders heeft, horen we dat graag.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Vertrouwen