Kort, maar krachtig

Heb ik het normaal in de Achterkrant over een enkel onderwerp met soms zijdelings wat extra's; deze keer wilde ik het anders aanpakken en een aantal onderwerpen kort behandelen. Voor de krachtige behandeling (en eventuele discussie) verwijs ik naar de nieuwsgroep iaf.achterkrant op onze eigen newsserver (news.iaf.nl).

Misleidingen

Wij hebben al weer een factuur ontvangen van de Internet Registratie Dienst (IRD). U ook? Deze club beweert een lijst met bedrijven op het Internet bij te houden. Ze sturen regelmatig facturen met acceptgiro's rond in de hoop dat bedrijven die betalen. De lijst heb ik zelf nog niet kunnen vinden. U wel?

Sinds kort is er ook een andere club die zich richt op de onervaren Internet gebruiker. Die club is Internet Domeinregistratie Controle Nederland (IDCN) en ze schrijven bedrijven aan die een .nl-domein hebben. Ze dringen er bij die gebruiker op aan om de adresgegevens te controleren bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Indien ze niet meer kloppen, wordt de gebruiker aangeraden om IDCN de gegevens te laten wijzigen tegen een "redelijk" tarief. Nu wil het geval dat officieel alleen de provider die het eerste domein van een organisatie heeft geregistreerd deze gegevens kan wijzigen. En die doet het vaak gratis.

xDSL

De uitrol van xDSL verloopt niet zo voorspoedig als we hadden gehoopt. Op dit moment liggen de meeste problemen op het vlak van de oplevering van de fysieke verbindingen. In veel gevallen blijkt KPN Telecom de afgesproken levertijd van 18 werkdagen niet waar te kunnen maken.

Daarnaast waren er wat aanloop problemen met de koppeling naar Internet. Bij het implementeren van een oplossing liepen we tegen een paar andere probleempjes op. Maar sinds 20 juni is ook dit probleem definitief opgelost.

Virussen

Op 19 juni is er weer een nieuw virus verschenen. Dit virus is bekend onder de namen Yaha en Lentin. Net als Klez stuurt dit virus zich naar alle adressen in uw adresboek. Alleen weet het virus niet wanneer het genoeg is. Ik heb van sommige besmette machines al enkele tientallen mailtjes gekregen. Dit virus lijkt echter het afzenderadres niet te wijzigen i.t.t. de verschillende Klez-varianten.

Klez is een heel gemeen virus. Hij blijkt zeer goed te zijn in het deactiveren van bestaande anti-virus programma's. En hij verspreid zich ook via open shares van windows-machines. Als u thuis of op kantoor besmet bent, is de kans groot dat ook de andere machines besmet raken. Let hier dus op!

Spam

Ook spam blijft een voortdurende bron van ergernis. Wat me wel opvalt is dat de laatste tijd steeds meer spammers rechtzaken aan gaan spannen om hun activiteiten veilig te stellen. Dit zou kunnen betekenen dat ze wat merken van de maatregelen tegen spam. In Australië heeft een spammer bijvoorbeeld een gewone gebruiker aangeklaagd omdat die hem een spammer noemde op zijn website. En die spammer is dan zo dom om gewoon door te blijven gaan met spammen en zo de tegenpartij van bewijsmateriaal te voorzien. Maar veel valt er voor hem niet meer te spammen. In enkele weken tijd hebben drie internet-providers de contracten met deze spammer verbroken en zijn websites van het Internet gehaald.

Incasso

Bij een controle van onze administratie bleek dat de automatische incasso voor de factuurdatum 9 mei 2002 niet was uitgevoerd. Deze is onlangs alsnog in werking gesteld. Onze excuses voor de eventuele verwarring.

Herinnering I

Zoals in de Achterkrant van september vorig jaar is vermeld, heeft IAF nieuwe IP adressen gekregen toen ze haar aansluiting op de Nederland Duits Internet Exchange kreeg. Onlangs zijn wij gaan controleren wie er nog mail haalt van en/of brengt naar onze oude adressen. Als u een mailtje hierover ontvangt, wilt u dan de instellingen van uw computer controleren en zo nodig aanpassen?

Herinnering II

Denkt u er aan om uw instellingen aan te passen aan ons nieuwe telefoonnummer?

06760-IAFBV
06760-42328

Uit eigen ervaring weten we ondertussen dat O2 (Telfort) en Vodafone (Libertel) deze nummers ondersteunt. Hi prepay van KPN telecom ondersteunt het nummer (nog) niet.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Older// Veiligheid