Blog

Het is natuurlijk onmogelijk om twintig jaar Achterkranten te schrijven zonder fouten. En laat juist in de vorige Achterkrant een storende fout zijn geslopen. Normaal gesproken kopieëer ik het document en ga dan aan de slag met de tekst. Als ik al weet waar ik het over wil hebben, maak ik de titel correct. Zo niet, dan bedenk ik die aan het eind en wijzig ik die dan. Deze keer was ik vergeten de titel te wijzigen. Hierdoor had ik twee Achterkranten met dezelfde titel. Dat is al vaker voorgekomen, maar dan was dat ook de bedoeling. Op de factuur kan het niet meer gewijzigd worden. Online heeft de Achterkrant natuurlijk de juiste titel gekregen.

Blog

Met de Achterkranten erbij meegeteld, schrijf ik nu bijna 20 jaar artikelen, nieuwsbrieven e.d. Ze zijn op diverse sites verschenen, maar er was nergens een plek waar alles bij elkaar stond. Of waar ik een eigen tekst kan plaatsen die niet gerelateerd is aan IAF of SURFnet. Ja, ik kan natuurlijk iets op mijn Google+ pagina plaatsen, maar dat is niet geschikt voor lange stukken tekst. Ik kan daar natuurlijk wel een link opnemen naar mijn teksten, zoals ik nu al doe voor de Achterkranten. Daar blijft het dan meestal bij. Nee, het werd tijd voor mijn eigen stekje.

Een eigenzinnig duo als Pauline en ik nemen natuurlijk geen genoegen met een standaard, externe site. Het moest echt iets van onszelf zijn en dan bij voorkeur ook op een plaats die volledig binnen ons beheer viel. Met al het gedoe rond de kwetsbaarheid van dynamische sites als Wordpress, is dat ook uitgesloten. Dan kom je al snel op een statische site, zoals we ook al jaren doen met de website van IAF.

Onze zoektocht naar een geschikte kandidaat, onze ontdekking van Hugo en de bouw van een veilige configuratie is te vinden in een speciale posting in mijn eigen blog.

Conversie

Omdat Hugo natuurlijk niet de standaard Achterkrant kan verwerken, heb ik die allemaal moeten converteren. Gelukkig kennen ze een vast stramien met afspraken over titels, paragrafen en links. Voor Pauline was het dan ook geen probleem om een Python script te schrijven die de basisconversie uitvoerde. Natuurlijk heb ik me niet in alle Achterkranten aan exact dezelfde conventies gehouden. Sommige resultaten van de conversie waren niet helemaal correct. Door zelf wat te tweaken lukte het me om 90% van de speciale inhoud van de bestanden correct te converteren.

Problemen traden voornamelijk op bij kopjes van paragrafen en relatieve URL.s. Omdat de structuur van de site anders was, werkten die natuurlijk niet. Gelukkig biedt Hugo speciale operators ({{< relref >}}) om dergelijke URL's eenvoudig correct weer te geven. Hugo zorgt voor de juiste URL's, inclusief eventuele links naar items in pagina's.

Ik heb gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om de opmaak van informatieblokken e.d. mooier te maken. Nou ja, over smaak valt te twisten. Wat in ieder geval wel gelukt is, is het consistent maken hiervan. In de loop van 20 jaar wijzigt het idee hieromtrent nog wel eens. Nu ik dit in enkele weken heb gerealiseerd, is die consistentie veel beter gewaarborgd.

Bijkomend voordeel is dat ik ook nog een aantal tikfouten of kromme zinnen heb kunnen verbeteren. Ik zit nog te twijfelen of ik die ook in de Achterkranten zelf ga verbeteren.

Een ander punt waar ik tegenaan liep, was het detecteren van dode links. Zoals bekend verlevendig ik de online Achterkrant met flink wat links. Alles wat ik wil vertellen past niet op de achterkant van een factuur. Dan zijn links naar plaatsen waar meer informatie te vinden is, een goede oplossing. Maar in de loop van de tijd wijzigen de websites waar de links naar verwijzen. Soms verdwijnen zelfs complete domeinen of zelfs de organisaties waar ik de betreffende informatie vandaan heb.

Zelfs de website van IAF zelf is in de loop van die twintig jaar regelmatig gewijzigd. Denk alleen maar aan het feit dat ten tijde van de eerste Achterkrant er nog helemaal geen website was. De jaren daarna was het veelvuldig experimenteren met de layout en de opzet van de site. Om vervolgens ook nog de stap door te maken van Stichting naar Besloten Vennootschap.

Uiteindelijk heb ik besloten de links in eerste instantie intact te laten. Ik wacht daarmee op commentaar van lezers, want die weten wat interessant is en waar ze meer informatie over willen krijgen. Zij merken dus wanneer die informatie niet op de plaats staat waar ik het had verwacht.

Search Console

Ik heb de site ook aangemeld bij de Search Console van Google. Naast dat Google nu weet dat de site er is, kun je daar ook flink wat extra informatie uithalen. Zo heb ik bijvoorbeeld robots.txt kunnen vullen en testen.

Daarnaast heeft Google me geholpen de Sitemap correct te houden. Ik realiseerde me eerst niet dat Hugo een sitemap aanmaakt. Dat is een bestand dat je zelf eigenlijk niet gebruikt, maar Google gebruikt die wel om te zien welke pagina's er allemaal op de site staan. Tijdens het testen, zette ik de pagina's in /Test. Die stonden dus in de sitemap, maar robots.txt verbood Google daar naar te kijken.

Ik ga me de komende tijd meer verdiepen in de Search Console. Vooral de features voor het testen of een pagina er op een tablet of smartphone goed uitziet, lijkt interessant. Misschien dat er dus een volgende Achterkrant komt, waarin ik een en ander wat uitgebreider kan beschrijven.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Ijsland