Twintig jaar

Bij het invullen van de jaargang van deze Achterkrant zag ik dat we nu aan de twintigste jaargang bezig zijn. Dat wil zeggen dat IAF al weer bijna 23 jaar oud is. De Achterkrant dateert namelijk niet vanaf het begin van IAF. Die is pas enkele jaren later gestart. Eerst alleen als er iets bijzonders te melden was. Een jaar later bevatte iedere factuur echter een Achterkrant. Sinds die tijd is pas één keer geen Achterkrant verschenen. Alle andere maanden is het mij en mijn voorganger gelukt een stuk te schrijven dat hopelijk interessant was. De ene keer werd een enkel onderwerp behandeld. De andere keer werd u overstelpt met diverse kleine onderwerpen.

2015

Het jaar 2015 is net begonnen en vandaar dat ik u nogmaals allen een voorspoedig 2015 wens.

Voor ons staat 2015 weer in het teken van veranderingen. Veel is hier nog niet over te vertellen. Een aantal zaken zijn bijna klaar. Van andere zaken is er alleen nog maar een gedachtenspinsel. Weer andere zaken zijn totaal afhankelijk van wat er op ons afkomst, zoals ook in 2014 weer is gebleken.

Als u ideeën heeft waarmee wij u kunnen helpen of waarvan u denkt dat het onze klanten, en onszelf, voordeel kan opleveren, dan horen we dat graag. We staan altijd open voor opmerkingen en samenwerkingen.

2014

Een eerste Achterkrant kan natuurlijk ook niet zonder terugblik op het afgelopen jaar. Tenminste, dat is wat men normaal gesproken beweert. Dit is volgens mij echter pas de eerste Achterkrant waarbij ik dat doe. Dat is dus de eerste verandering die in 2015 plaatsvindt.

Een grote verandering buiten onze invloedssfeer was de reconstructie van de Auke Vleerstraat in Enschede. Het betekende een tijdelijke onderbreking van onze internet verbinding. Gelukkig kon onze leverancier regelen dat het een keer midden in de nacht kon. Over onze eigen verbinding op het Kennispark was enige tijd onduidelijkheid. De kabel zou niet omgelegd hoeven te worden, maar zou misschien wel in het asfalt verdwijnen i.p.v. eronder. Uiteindelijk bleek de weg hoog genoeg te liggen om geen impact op onze kabel te hebben.

Een andere wijziging die wel rechtstreeks ingreep op onze dienstverlening, was DNSSEC. Na een paar proeven is besloten dat we het voor alle klanten, gratis, aan gaan bieden. Uiteindelijk is het eenvoudiger om het als universele dienstverlening op te zetten dan om per domein bij te moeten gaan houden of DNSSEC aan moet staan en, zo ja, voor hoelang. We boden al een beveiliging van door ons verzorgde domeinen aan via .nl control op onze nameservers. Deze extra beveiliging kon er dan ook nog wel bij.

Een andere actie buiten onze invloedssfeer was de overschakeling op IBAN. Waar dat voor de gemiddelde gebruiker een kwestie is van het wijzigen van wat rekeningnummers, was dat bij ons wat meer werk. Onze producten zitten in een eigen database en niet in een standaardboekhoudpakket. Dat betekent dat alle wijzigingen t.a.v. rekeningnummers naar IBAN daar ook in moest worden opgenomen. Met natuurlijk ook de export naar het boekhoudsysteem en, voor automatische incasso, naar de bank. Waarbij de bank, om het makkelijk te maken, ook een heel nieuw systeem eiste. De banken hebben op een gegeven moment de deadline voor de migratie uitgesteld, maar ik kan stellen dat wij voor de initiële deadline gereed waren.

Dit was ook het jaar dat we officieel IPv6 gingen aanbieden aan alle klanten in ons datacentrum. We gebruikten IPv6 zelf al voor onze eigen servers, maar voor onze klanten bestond die optie nog niet. Tot we midden 2014 alle VLAN's IPv6 gereed hadden gemaakt.

In navolging van steeds meer organisaties heeft IAF nu ook een responsible disclosure beleid. Als iemand merkt dat ons netwerk, servers of software kwetsbaar zijn, dan horen we dat graag. We hebben in 2014 nog geen melding ontvangen, maar we hebben niet de illusie dat dit betekent dat er geen kwetsbaarheden zijn. En al helemaal niet dat er in de toekomst geen andere kwetsbaarheden zullen ontstaan.

Een laatste punt wat van buiten IAF is geïnitieerd, maar waar we redelijk snel op inspeelden, is camerabewaking op industrieterrein Marssteden. Vooral voor onze zuster Twents Datacentrum is goede fysieke beveiliging belangrijk. IAF heeft dan ook aangeboden om mee te werken aan de inrichting en het beheer van het cameranetwerk. Vanaf midden 2014 wordt iedere bezoeker van de Marssteden vastgelegd en gecontroleerd.

Beveiliging van computers en netwerken was in 2014 een hot item. Bijna iedere Achterkrant besteedde daar aandacht aan. Het voert te ver om al die zaken nog eens de revue te laten passeren. Ik nodig iedereen uit om die Achterkranten even rustig door te lezen.

Prijsverhogingen

Het CBS heeft de inflatie over 2014 vastgesteld op 1,000%. Dat betekent dat een aantal tarieven vanaf januari 2015 met dat percentage verhoogd zullen worden. Op het moment van de bepaling van het percentage was het jaar nog niet voorbij. Vandaar dat gebruik is gemaakt van het percentage dat het CBS heeft vastgesteld voor de periode van december 2013 tot en met november 2014. Wij hanteren altijd de periode december tot en met november.

Deze prijsverhoging geldt alleen voor de producten waarbij dat expliciet in de contracten is opgenomen. Tevens worden van enkele eenmalige producten de tarieven met hetzelfde percentage verhoogd. De tarieven van de overige producten wijzigen niet.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Groen
Older// SSL/TLS