Groen

U weet waarschijnlijk al dat we bij IAF zo groen mogelijk bezig zijn. Dat was ook de gedachte bij de opzet van Twents Datacentrum. We hebben daarvoor niet voor niets subsidie gekregen van de provincie Overijssel. We meten alle energie en proberen daarmee ook te sturen op besparing. We nemen elektriciteit af van een groene leverancier. Op kantoor hebben we onlangs de ketel laten vervangen door een HR+ variant. Maar nu was het voor mij privé ook tijd om een stap te zetten.

Zonnepanelen

Ja, ik heb sinds kort acht panelen op het dak liggen. Ik kreeg vorig jaar een aanbieding en, al had ik er al vaker naar gekeken, dit was de trigger die ik nodig had om de stap te zetten. Ik moet wel zeggen dat Zonneplan, de leverancier, het wel heel gemakkelijk maakte. Alles online; van het plan via de offerte tot de goedkeuring.

Ook bij vragen over de gebruikte panelen en omvormer waren ze niet te beroerd om me uitgebreid te woord te staan. En me ook te verwijzen naar producten van andere leveranciers. Met de monitoring bij Twents Datacentrum in gedachte was ik natuurlijk zeer geïnteresseerd in de monitoringfuncties van het systeem. Uiteindelijk bleken die tegen te vallen en Zonneplan bevestigde dat. Ze gaven aan dat ze onderzoek aan het doen waren naar een ander systeem.

Als leverancier van energie heb je recht op teruggave van de BTW over de zonnepanelen. Ook dat had Zonneplan goed geregeld. Ik moet alleen nog uitzoeken of de andere spullen die ik hiervoor heb aangeschaft ook voor teruggave in aanmerking komen.

Monitoring

Dat alles betekende wel dat ik zelf op zoek moest naar een systeem om de opbrengst van de panelen in de gaten te houden. Gelukkig zijn er dan sites die je daarmee helpen. De mogelijkheden varieerden van simpele systemen die het display van de converter in een app op je smartphone of tablet toonden, tot uitgebreide systemen die veel meer met alle verzamelde informatie konden doen. Of zelf meer informatie konden verzamelen.

Een grote wens was ook dat we eventueel de gegevens lokaal konden uitlezen zonder dat dit allemaal ergens in de cloud zou worden opgeslagen. Dat blijkt dan plotseling een hele lastige wens te zijn. Uiteindelijk kwam ik echter toch uit op een Nederlandse leverancier, die niet alleen monitoring aanbood voor de panelen, maar ook voor de slimme meter die nodig was. Ik had kunnen volstaan met het aanhouden van de oude mechanische meter. Die zou achteruit moeten kunnen draaien. Of hij dat ook snel genoeg deed, was echter niet te garanderen.

Plugwise

Mijn keuze viel op de producten van Plugwise. Uiteindelijk heb ik drie sets gekocht. In de eerste plaats natuurlijk de spullen voor het meten van de zonnepanelen. Die set bestond uit de Stealth, een klein doosje dat aangesloten moest worden op de converter, en een gateway die de communicatie met de apps verzorgde. De Stealth kon het beste in de zekeringkast geplaatst worden. Daar moest namelijk toch een nieuwe zekeringautomaat met aardlekschakelaar geplaatst worden voor de panelen.

Voor de monitoring van de slimme meter kocht ik een Smile P1, die eenvoudig aan de P1 uitgang van de hoofdmeter aangesloten kon worden en door zou geven hoeveel energie ik zou gebruiken (of terugleveren). Met die Smile heb ik op dit moment nog de meeste problemen. Hij heeft, naast de verbinding met de apps, ook een webserver aan boord, die niet altijd even goed werkt. Dat heb ik doorgegeven en misschien dat er daarom nu een update beschikbaar is. Die krijg ik jammer genoeg nog niet in het systeem. Misschien dat ik gebruik moet gaan maken van de garantie.

De derde set die ik heb gekocht, is een set van tien Circle's. Dat zijn apparaten die je in een stopcontact kunt steken en waar je weer andere apparaten op kunt aansluiten. Net als bij de Stealth en bij Twents Datacentrum kun je daarmee de verbruikte energie meten. Als extra heeft de Circle echter ook een schakelaar aan boord. Je kunt dus ook de aangesloten apparatuur aan- en uitschakelen. Iets wat we met kerst uitgebreid gedaan hebben. We hebben de kerstverlichting binnen en buiten daar op aangesloten. Vervolgens hebben we een uitgebreid schema opgesteld om die verlichting op bepaalde tijdstippen te schakelen. Ook de verwarming van het waterbed is nu een gedeelte van de dag uit.

De Circles hebben onderling en met de Stealth contact middels het Zigbee protocol. Die zet alles in een mesh netwerk. Er is alleen een koppeling naar de gateway nodig. Daarvoor zorgt de Stealth. Het was even uitzoeken hoe ver dat protocol reikt, maar in mijn geval kon ik het hele huis bestrijken. Natuurlijk heb ik wel op iedere verdieping minimaal een Circle nodig. Twee verdiepingsvloeren overbruggen is een probleem voor Zigbee zenders.

Cloud

Ondanks dat de gateway en de smile lokaal uit te lezen zijn, is het lastig om dat te doen als ik buitenshuis ben. Het is natuurlijk best wel aardig om op het werk even te kunnen controleren of de zonnepanelen energie leveren als je ziet dat de zon schijnt. Of om, als je onverwacht laat thuis komt, alvast lampen aan te schakelen om de suggestie te wekken dat je thuis bent.

Ik heb tijdelijk het uploaden van de informatie aangezet om in ieder geval te kunnen uploaden, als dat werkt. Daarnaast wil ik wat testen doen met wat er buitenshuis te doen is. Pogingen om dat middels een VPN te doen, moeten nog volgen. Dat betekent namelijk wel dat ik op mijn smartphone en tablet een VPN client moet installeren.

Voorlopig heb ik het delen aangezet. Je wilt toch je collega's, virenden en familie laten zien dat je meehelpt hen van energie te voorzien. De verdere testen komen als ik weer wat meer tijd heb.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Older// Twintig jaar