Noodstroom

Natuurlijk hebben we een noodstroomvoorziening. Welk datacentrum heeft dat nu niet? Ik ken er wel, maar daar wil ik het nu maar niet over hebben. Deze Achterkrant behandelt allerlei zaken rond noodstroom e.d. Waarom kom ik op het idee hier wat over te schrijven? Een storing in ons systeem.

Keuze

Toen we begonnen met het Twents Datacentrum was het natuurlijk snel duidelijk dat er iets moest komen. De vraag was alleen wat. Er zijn diverse systemen met ieder hun eigen voor- en nadelen. Er zijn systemen met en zonder UPS. Je kunt kiezen voor verschillende brandstoffen. Keuzes, keuzes.

UPS

De meeste noodstroomoplossingen gaan er vanuit dat er een aparte UPS met accu's is. Het kost namelijk enige tijd om het aggregaat op te starten en voor die periode is het wel noodzakelijk dat er spanning op de computers blijft staan. Er is ook een type waarbij een UPS is ingebouwd. Dat is dan geen UPS gebaseerd op accu's, maar dat is een zogenaamde dynamische UPS.

Dynamische UPS

In een dynamische UPS zit een groot vliegwiel. Dat vliegwiel wordt draaiende gehouden, zolang er externe spanning is. Als die wegvalt, verzorgt het vliegwiel de interne spanning en zorgt er tevens voor dat de motor aanslaat. Voor ons was er een groot nadeel aan een dynamische UPS. Hij is groot!

Een ander nadeel, in onze situatie, is het feit dat hij aangeschaft moet worden voor het volledige, toekomstige, maximale vermogen. Als we standaard UPS-en gebruiken, kunnen we groeien naar gelang er kasten afgenomen worden. Dat klopt niet helemaal. Je moet kiezen voor een UPS waarvan je er meerdere parallel kunt schakelen. Dan kun je rustig doorgroeien.

Een ander voordeel van losse UPS-en is, dat je een N+1 oplossing kunt kiezen. Dan heb je er altijd eentje te veel, zodat je zonder problemen onderhoud kunt plegen.

De noodstroomoplossing met een dynamische UPS viel dus al snel af.

Brandstof

De volgende keuze was het brandstoftype. Eigenlijk zijn er drie mogelijkheden. Het aloude diesel, het schone waterstof en het gemakkelijke aardgas.

Aardgas zou een eenvoudige keuze zijn geweest. Het pand had een aansluiting op het gasnet. Een extra buisje leggen naar het aggregaat en klaar. Geen gedoe met brandstof die steeds bijgevuld moest worden. Goedkoop en redelijk schoon. Maar dat betekende wel een mogelijke bron van brand in het pand. Deze keuze viel dus al snel af. We hebben zelfs de gasaansluiting volledig op later ruimen.

Waterstof

Waterstof is een redelijk nieuwe manier om een aggregaat van brandstof te voorzien. Het is een kwestie van een paar gasflessen plaatsen en aansluiten. Het voordeel is dat er ook geen uitlaat voor verbrandingsgassen nodig is. Er kan volstaan worden met een uitlaat naar het rioleringsstelsel.

Waterstof heeft echter twee belangrijke nadelen. De eerste is hetzelfde als bij aardgas: zeer brandbaar. De tweede is de prijs. Omdat deze systemen nog zo nieuw zijn, zijn ze zeer duur. In ieder geval ruimschoots buiten ons budget.

Diesel

Dan bleef dus alleen nog diesel over. Zo eentje hebben we nu dus staan. Met een 500 liter tank zodat we een aantal uren door kunnen draaien. In de tijd van de lage accijns voor diesel voor stationaire motoren was het zaak om goede afspraken te maken met een leverancier. Als je langer door moet draaien, wil je wel weten dat ze kunnen komen bijvullen voordat de tank leeg is.

Tegenwoordig is dat niet meer zo belangrijk. We betalen voor deze (rode) diesel nu net zo veel als aan de pomp. Voor het geval we moeten bijvullen, hebben we nu een paar (lege) jerrycans klaar staan. Even naar de pomp, vullen en terug.

Storing

Ja, daar bent u natuurlijk nieuwsgierig naar. Wat was er dan mis? Niets ernstigs. De werking – in noodgevallen spanning leveren – was niet in gevaar. Bij uitval van de externe spanning zou hij gewoon aanslaan en aan het werk gaan.

De storing deed zich voor in het deel dat noodzakelijk is voor het parallel draaien. Dat is een test die we ongeveer iedere maand uitvoeren. Dan weten we dat hij aanslaat en ook energie aan het datacentrum kan leveren. Bij die test moet hij er natuurlijk wel voor zorgen dat hij dezelfde spanning levert als Enexis. In het meetdeel daarvan zat een kabel los. Dat is hersteld en nu kunnen we weer gewoon testen.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Inbreuk
Older// Murphy