Murphy

Iedereen kent Murphy al kennen we hem niet. We lijken hem echter regelmatig tegen te komen. Zo hebben wij hem vorige maand ook mogen ontmoeten. Ook een andere vertegenwoordiger van de wet, in feite drie vertegenwoordigers, heb ik in mei aan het werk mogen zien.

Back-up

Murphy is bij ons in het (Twents) Datacentrum op bezoek geweest. Op vrijdag 17 mei begaf de drive voor de tapes het. Omdat het ons niet lukte om die drive in het weekend te laten repareren, is besloten over te stappen op gerepliceerde disk back-up. Daarvoor moest de diskruimte van de server uitgebreid worden. Die schijven hangen aan een RAID controller. Het zou dus geen probleem moeten geven om ze een voor een te vervangen door een groter exemplaar.

Murphy dacht daar anders over. Hij besloot dat een andere disk het moest begeven tijdens het vullen van de nieuwe schijf. Iedereen die iets weet van RAID5 weet dat je dan niets meer hebt. Bij nadere bestudering van de foute schijf bleek er een kleine leesfout te zijn opgetreden. Normaal kan een RAID controller dat aan, maar onze Asus had een ander idee.

Herstellen

Het bleek dat een partitie nog wel goed leesbaar was. Die is via een truc hersteld. Ondertussen was de tapedrive hersteld. We hebben getest of hij weer gewoon tapes kon lezen. Dat was geen probleem. We hebben vervolgens de gegevens, die zowel op de server als op de tapes stonden, verwijderd.

Vanwege de storing konden we niet zeker zijn dat de informatie op de server correct. We hadden een aantal foute bestanden gevonden. Die herstelden we dus liever van tape. Uiteindelijk hadden we een week later weer een werkend systeem en volgens ons zijn er geen gegevens verloren gegaan.

Replicatie

Ik stipte al even replicatie aan. We repliceren een aantal zaken. Zo hebben we een master/slave configuratie voor onze databases. Alles wat op de master wordt gewijzigd, wordt bijna direct naar de slave gekopiëerd.

Verder repliceren we een deel van de bestanden op de back-upserver nog een keer naar een server die in onze oude computerruimte op Kennispark staat. Die ruimte hebben we aangehouden als PoP voor de glasvezelverbindingen aldaar.

Facturen

We zijn druk bezig om de wijze waarop facturen worden aangemaakt, verwerkt en verstuurd te wijzigen. De layout gaat wijzigen. Zo gaan de productcode en de ingangsdatum verdwijnen. Dat biedt ruimte aan nieuwe kolommen.

Voor degenen die de factuur per e-mail toegestuurd krijgen, zullen we ook nog openstaande facturen gaan vermelden. Zo voorkomt u dat de rente hierover te hoog oploopt.

We gaan vanaf juli ook de Wet Incassokosten hanteren. Dat wil zeggen dat we minimaal €40 per niet tijdig betaalde factuur in rekening gaan brengen. Daarnaast zal de wettelijke rente, momenteel 8,75%, worden geheven over de openstaande bedragen.

Rechtzaak

In mei werd de rechtzaak tegen de verdacht van de inbraak bij KPN en enkele universiteiten gehouden. Vanuit mijn werkzaamheden voor de universiteit Twente had ik ook aangifte gedaan van die inbraak. Ik was dus opgenomen in het slachtofferhulptraject en daarom uitgenodigd om de rechtzaak bij te wonen.

Dit was de eerste serieuze rechtzaak waar ik mee te maken heb gehad. We zijn zelf wel eens aangeklaagd door Scientology, maar dat was alleen maar leuk om een keer mee te maken.

Gesloten deur

Omdat de verdachte minderjarig was op het moment van de daad, is de zaak achter gesloten deuren behandeld. Het was een meervoudige kamer met een voorzitter en twee extra rechters. De ene behandelde de technische kant van de zaak en de andere de menselijke kant.

Voor de technische kant kreeg de rechter ondersteuning van een getuige-deskundige van het NFI. Ik moet zeggen dat die rechter de boel wel snapte. Met wat vergelijkingen met deuren, ramen en achterdeuren, is het waarschijnlijk voor de meeste mensen in die zaal wel duidelijk geworden.

Daarom verbaasde me de latere berichtgeving. Beweringen in de aanklacht zijn zonder vraagtekens door de media overgenomen, terwijl de getuige aangaf dat die beweringen hoogstwaarschijnlijk niet correct waren. Soms zorgt een behandeling achter gesloten deuren duidelijk voor slechtere media voor de verdachte.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Noodstroom
Older// De Wet