De Wet

Net als iedere Nederlander hebben we ons aan de wet te houden. Af en toe komt echter de overheidsinstelling, die de wet uitvoert, met een wijziging in hun werkwijze. Dat is nu het geval met het CIOT.

CIOT

Het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) zorgt ervoor dat alle de IP- en e-mail-adressen, die wij uitreiken aan klanten, ter beschikking gesteld worden aan opsporingsdiensten. We verstrekken iedere dag de actuele stand van zaken aan het CIOT. Dat gebeurt middels met PGP versleutelde bestanden, die we via sFTP aanleveren.

Onlangs heeft het CIOT besloten dat dit gemakkelijker kan, namelijk middels DigiPoort met gebruik van een certificaat. Geen probleem, denken we dan. Maar natuurlijk accepteert CIOT geen normaal certificaat. Dat zou te onveilig zijn. Nee. Ze verplichten ons een PKIoverheid certificaat te gebruiken.

Waar kennen we dat van? Oja, DigiNotar.

Voorlichting

Omdat nog niet alles helemaal duidelijk was, zijn er een paar voorlichtingsdagen geweest. Zelf ben ik naar de dag geweest bij het Ministerie van Veiligheid & Justitie in Den Haag.

De bijeenkomst was in hun nieuwe pand aan de Turfmarkt 147. Toen ik de Turfmarkt opliep, zag ik het pand al. Ik dacht nog “Dit zou een geschikt pand zijn voor dit ministerie.” Er stond echter niet het gebruikelijke bord bij de deur. Dat stond nog wel bij het oude pand verderop. Daar wisten ze me te vertellen dat mijn gevoel t.a.v. het eerste pand juist was.

CSP

Gedurende de ochtend kregen we uitleg over de nieuwe werkwijze. De uitleg was niet helemaal consistent, want terwijl de ene presentatie aangaf dat er niets aan aantallen en inhoud van te genereren bestanden zou veranderen, gaf de andere presentatie een voorbeeld van een nieuw bestand.

In de middag was er een “elevator pitch” van de vier aanbieders. Hierna kon men persoonlijk nog met de vertegenwoordigers van de aanbieders praten om een keuze te maken voor de leverancier.

Wij hebben onze keuze gemaakt en het aanvraagformulier is onderweg.

Misbruik

Een punt waar het CIOT nog wel op moet letten, is misbruik van de gegevens die we hen verstrekken. Het blijkt nog te vaak voor te komen dat de opsporingsdiensten gegevens opvragen zonder dat daar een wettelijke grond voor is. Tot die tijd wil geen enkele provider de CIOT gaan gebruiken voor de opslag van meer gevoelige informatie, zoals historische verkeersgegevens. Iets dat de overheid wel zou zien zitten.

Betalingen

We werden er onlangs op opmerkzaam gemaakt dat er iets is gewijzigd t.a.v. betalingstermijnen, incassotarieven en de wettelijke rente. De betalingstermijn voor overheidsinstellingen is nu gelimiteerd tot 30 dagen. Ze mogen dat ook niet meer verlengen. De betalingstermijn voor anderen is maximaal 60 dagen.

Een ander punt in de nieuwe wet Normering Buitengerechtelijke Incassokosten (WIK) is het feit dat we, zonder gedoe met deurwaarders, advocaten en rechters, al incassokosten in rekening kunnen brengen.

Verder blijkt de wettelijke rente onlangs vastgesteld te zijn op 8,75% voor handelstransacties en op 3% voor niet-handelstransacties, zeg maar particulieren. Dat wijkt af van de normale gang van zaken. Die is namelijk dat de rente ieder half jaar wordt vastgesteld. Men wilde dit keer echter niet op 1 juli wachten met de verhoging.

Rode diesel

Een wat nadelige wetgeving heeft te maken met de accijns op diesel. Tot dit jaar gold accijns alleen voor normale motorvoertuigen. Diesel voor landbouwvoertuigen en stationaire motoren was niet onderhevig aan accijnsheffing. Dat geldt nu dus ook niet meer. We betalen voor diesel nu hetzelfde als aan de pomp. We hebben nu dus ook een paar jerrycans (leeg) in de dieselruimte van Twents Datacentrum staan. Als de spanning wegvalt en de NSA aanspringt, kunnen we zelf brandstof halen en bijvullen.

Virtual Private Server

We hebben sinds kort het aanmaken van een VPS gestroomlijnd. Dat wil zeggen dat de wachttijd op een virtuele server nu veel korter gaat worden. Houdt er de komende tijd nog wel rekening mee dat we hier nog wat aan moeten wennen. Soms is het misschien zelfs nodig om de procedure nog even bij te werken.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Murphy
Older// 1 april