Digitaal

U heeft allen goed gereageerd op ons verzoek uw e-mail adres door te geven om de factuur via e-mail te ontvangen. Onze administratie is hier de afgelopen maand lekker druk mee geweest. Voor degenen die vorige maand geen factuur hebben gehad en hen die het zijn vergeten door te geven, vindt u hierbij (weer) een groene kaart.

Kortste maand

Het is ieder jaar toch weer wennen aan een korte maand als februari. De facturen worden gemaakt in het eerste weekend van de maand en de Achterkrant de week ervoor. Als februari een normale maand was geweest, had ik een extra week de tijd gehad om de Achterkrant te schrijven. Ik moet het nu echter op vrijdagavond doen.

Ik heb wel voor hetere vuren gestaan, maar dan had ik meestal al wel een onderwerp om over te schrijven. Dat is deze keer wat lastiger.

750GB

Laat ik dan maar eens beginnen met mijn hart te luchten over een probleem dat de laatste maanden hoog op mijn agenda stond. De 750GB die een "security bedrijf" buit had gemaakt toen ze een server van een crimineel te pakken hadden gekregen. Dit was mij al in december vorig jaar bekend en met een aantal bezorgde computerbeveiligers hebben we hier fors over gediscussieerd.

In eerste instantie waren alleen IP adressen en, bij benadering, tijdstippen bekend. Het is dan lastig om te bepalen wie besmet is geweest, omdat IP adressen soms wisselen. Daarnaast bleken veel IP adressen al eerder, met nauwkeurigere tijdstippen, bekend te zijn gemaakt. Veel machines waren dus al opgeschoond.

Het probleem dat zich vervolgens voordeed, was die 750GB aan (vaak zeer gevoelige) persoonlijke informatie. Informatie die ik niet eens onder ogen zou willen krijgen, laat staan dat ik daar in ga zoeken om te zien of ik iemand kan identificeren om die persoon te kunnen waarschuwen dat zijn gegevens zijn gestolen.

Wie waarschuw je?

De vraag wie je moet waarschuwen als je dergelijke informatie hebt, leeft altijd. In dit geval is het in ieder geval duidelijk wie niet gewaarschuwd zou moeten worden, namelijk de ISP. Zou u willen dat wij uw inlogacounts van de bank bekijken om van andere websites maar niet te spreken?

Ik ben van mening dat je in zo'n geval de houder van de website moet waarschuwen. Bij veel ISP's, zelfs in Nederland, kun je er niet van opaan dat zij hun klanten waarschuwen. Als je echter een bank een lijstje met gekraakte accounts overhandigt, dan kun je er wel zeker van zijn dat die bank al die klanten waarschuwt. Al is het alleen maar door het account te blokkeren.

Door al de media aandacht, die zich zoals gebruikelijk op de verkeerde punten richt, kon de overheid op een gegeven moment niet anders dan die 750GB in ontvangst nemen en zelf te gaan onderzoeken. Nu ligt er dus 750GB aan persoonlijke informatie en inlogcodes bij de AIVD, KLPD, NCSC en misschien nog wel meer organisaties. Bent u daar blij mee?

Laat ik er maar over ophouden.

Glasvezel

Laat ik mijn aandacht maar gaan besteden aan iets wat leuker is. Dat is deze keer glasvezel. In heel Nederland. We hebben hier al eerder over bericht, maar afgelopen maand zijn de contracten gesloten. We gaan de komende weken kijken hoe we een en ander in onze productenportfolio kunnen opnemen. Zodra we dat weten, zijn onze resellers de eerste die we hiervan op de hoogte stellen. Zij krijgen ook als eerste de gelegenheid om die producten aan te gaan bieden.

De contracten omvatten niet alleen een partnerschap voor het aanbieden van glasvezel. We zijn hiermee ook reseller geworden van een grote landelijke VoIP aanbieder. We hebben hier nog geen plannen mee, maar het is wel een optie die we open houden. Dit product zult u (voorlopig) echter niet op onze website terug gaan vinden.

Reseller

Het woord reseller is hierboven weer een keer gevallen. Moet ik de voordelen nog opnoemen? Neem gewoon contact op en dan kunnen we zien wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Neem ook contact op als u een keer op bezoek wilt komen om ander zaken door te spreken. Of als u alleen maar even ons datacentrum wilt bezichtigen.

Achterkrant

Het is me toch weer gelukt om de Achterkrant vol te krijgen. Ik hoop dat u net zo geniet van het lezen als ik van het schrijven.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// 1 april
Older// Betalingen