Redundantie

De oude betekenis van redundantie is “overbodig”. Tegenwoordig blijkt redundancy toch niet meer zo veel op overbodigheid te slaan. Het is iets dat je juist hard nodig hebt. Je hoopt alleen dat het uiteindelijk overbodig is geweest, net als een verzekering.

Internet

Het hele internet hangt eigenlijk van redundante verbindingen aan elkaar. Zo is het ontworpen. Dat kwam ons met kerst goed uit. We hebben momenteel twee transit providers voor de grote verbinding met internet. Bij iedere provider hebben we een koppeling met een primaire en een redundante router. Dat is gedaan om problemen met apparatuur te voorkomen en het is ook handig als wij of zij moeten upgraden. Dan gaat het verkeer automatisch via de andere verbinding.

Kerstavond

We kregen de dag voor kerst een aantal meldingen over problemen met de verbinding. Nader onderzoek wees uit dat de primaire router van een van de providers vreemd gedrag vertoonde. Dat wordt jammer genoeg niet opgevangen door de redundantie. Handmatig overschakelen op de redundante router verhielp dat probleem.

Gedurende de dag bleek echter die redundante router ook uitgevallen te zijn. En dus schakelde het verkeer automatisch over naar de andere transit provider. 's Avonds laat kregen we te horen dat de oorspronkelijk defecte router weer operationeel was. Vlak voor middernacht hebben we dan ook de configuratie weer teruggezet naar die router.

Kerstnacht

Rond datzelfde tijdstip viel de verbinding met onze tweede transit provider volledig uit. Dat betekende dus zowel de koppeling met de primaire als redundante router. In eerste instantie verdachtten we de gewijzigde configuratie, maar die had 's morgens gewoon gewerkt. Nu kan het wel eens voorkomen dat een wijziging voor een kortstondige onderbreking zorgt, maar niet zoals nu.

Na uitgebreide controle bleek het probleem zich niet in de configuratie voor te doen. We konden beide routers gewoon niet bereiken. Een telefoontje naar de provider zette hen aan het werk, want zij zagen ook problemen op hun link. Problemen die niet aan ons en misschien ook niet aan hen lagen.

Later die nacht kregen we een melding van de NDIX dat ook zij een storing hadden. De locatie van de storing, Münster, Duitsland, deed onze wenkbrauwen fronzen. Dat was namelijk de thuishaven van de provider waar we beide routers niet van konden bereiken. We hadden toen in ieder geval een bevestiging dat het probleem gelocaliseerd was en we rustig konden gaan slapen. Men zou hier hard aan werken.

Eerste Kerstdag

Aan het eind van de ochtend kregen we bericht van ons monitoring systeem dat we weer verbinding hadden met onze Duitse transit provider. Kort daarna kregen we ook van de NDIX te horen dat ze de storing, een defecte kaart in een switch, hadden gerepareerd.

ADSL

Alsof het nog niet genoeg was, ontstond er op 28 december ook nog een storing. Die had in feite een grotere impact omdat een aantal klanten nu echt niet konden werken. KPN had een storing in hun backbone in Noord-Holland waardoor alle DSL- verbindingen onbruikbaar waren geworden.

Niet veel van onze klanten hebben hun vestigingen redundant aangesloten. Een enkele klant heeft wel meerdere aansluitingen per vestiging, maar die hebben specifieke doeleinden. Zo hebben sommige klanten hun kantoornetwerk gescheiden van hun servers. Anderen koppelen via de ene verbinding hun andere vestigingen die allemaal samen via de tweede verbinding internet opgaan. Als dan die verbindingen uitvallen, liggen alle vestigingen plat.

Hartelijk bedankt

Ik wil bij deze iedereen, die de afgelopen kerstperiode door heeft gewerkt om internet voor ons allemaal zo goed mogelijk te laten werken, hartelijk bedanken.

Inflatie

Ook Internet Access Facilities ontkomt niet aan de inflatie. In het verleden zijn er in onze contracten geen aparte afspraken gemaakt over het volgen van de inflatie. Bij een aantal contracten is er sinds 2011 een clausule opgenomen om het tarief te kunnen verhogen met de consumentenprijsindex. Voor die contracten geldt per 1 januari 2013, of zoveel later als een nieuwe factuurperiode ingaat, een prijsverhoging van 2,8%.

2013

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Betalingen