Allerhande

Deze keer weer een keer allerlei stukjes over losse onderwerpen. Over allerhande onderwerpen dus. Ik moet wel zeggen dat ik even heb staan twijfelen over de titel. Het woord lijkt zo oud en niet meer van deze tijd. Dat het oud is, klopt wel. Het wordt ook niet meer zo veel gebruikt. Het enige recente gebruik dat ik heb kunnen vinden, is bij de bekende grote grootgrutter. Grootgrutter, ook al zo'n oud woord.

Statisch routeren

In de vorige Achterkrant werd aangekondigd dat we hiermee bezig waren. Een nieuwe storing in het OSPF netwerk dwong ons om dit versneld uit te rollen. Het was onderdeel van een grotere herstructurering van de statische programmering van ons netwerk, maar we hebben het routerdeel eruit gehaald en vervroegd in productie genomen. Dat deel was namelijk ook al uitgebreid getest en in orde bevonden.

Storm Sandy.

Iedereen weet nu even wat daarmee bedoeld wordt. Sandy heeft ons wel even achter de oren doen krabben over de stevigheid van ons datacentrum. Maar bij navraag blijkt de installatie op het dak stevig en zwaar genoeg te zijn om forse stormen, zoals we die in Nederland kennen, te doorstaan.

Isolatie

Nu we het toch over het dak hebben, kom ik op een ander onderwerp. De gemeente Enschede heeft, samen met andere gemeenten, een kaart gemaakt van de temperaturen van de daken van alle gebouwen. Aan de kleuren is te zien hoe veel energie er door die daken verdwijnt. Blauw is perfect, groen is goed en rood is veel energieverlies.

Ons kantoor ziet er mooi uit met een blauw/groene kleur. Op het dak van het datacentrum is echter wel iets roods te zien. Als je inzoomt, zijn twee zaken duidelijk. Onze vrije koeler heeft drie ventilatoren en de koelleidingen zijn niet geïsoleerd.

Het feit dat we drie ventilatoren hebben, wil niet zeggen dat die altijd draaien. Toevallig op het dag dat het warmtebeeld is gemaakt wel, maar midden in de winter, als het vriest, kan het zijn dat er geen enkele ventilator draait. Dat is het voordeel van onze keuze voor vrije koeling. Er draait dan alleen een pomp om het koelwater rond te pompen.

En wat de ongeïsoleerde koelleidingen betreft. Hoe meer warmte er afgestaan kan worden des te beter. De koelleidingen zijn meestal wel warmer dan de buitenlucht en zullen dus meewerken aan een efficiente koeling.

Glasvezel

Zoals de plannen er nu voor staan, gaan we ons glasvezelnetwerk op het B&S park uitbreiden. In het verleden hadden alleen glasvezel in het westelijke deel liggen, langs de Hengelosestraat en verder naar ons oude datacentrum. Nog dit jaar hopen we ook een traject langs de Hengelosestraat in oostelijke richting aan te kunnen leggen.

Plannen om glasvezel op de Marssteden aan te leggen, staan op een laag pitje. De businesscase krijgen we niet rond nu een grote partij lijkt te besluiten om niet mee te doen.

Resellers

Sinds een aantal jaren biedt IAF voor resellers aardige bonussen. Die bonussen zijn gebaseerd op de omzet van de klanten die onder verantwoordelijkheid van de reseller vallen. Bonussen varieren van 2% voor producten als verkeer en ADSL tot 10% voor domeinen.

Let er bij domeinen wel op dat dit gebaseerd is op de omzet. Als een klant dus zo veel domeinen afneemt dat hij kwantum korting krijgt, is de bonus gebaseerd op de omzet na aftrek van de korting. Die korting kan oplopen tot 50%. In sommige gevallen kan het voor een reseller dus voordeliger zijn om zelf de domeinen voor een klant door ons te laten registreren.

Telecomwet

Per 1 januari 2013 wijzigen er een paar zaken t.a.v. de telecomwet. Zo gaat dan de netneutraliteit in. Als aanbieder van toegangsdiensten mogen we dan geen beperkingen opleggen aan het soort verkeer anders dan na uitdrukkelijke toestemming van de klant. En ook het intrekken van die toestemming moet mogelijk zijn. Wij voorzien daarin door alleen een firewall in te stellen als u daar om vraagt.

Een punt van aandacht in deze is het feit dat de wet spreekt van een aanbieder van toegangsdiensten, terwijl in andere delen van de wet verplichtingen worden opgelegd aan specfiek de openbare aanbieders. Dit deel van de wet geldt dus ook voor niet-openbare aanbieders zoals universiteiten. Ook bedrijven als McDonalds en NS gelden als aanbieder. Dat betekent dat zij per 1 januari ook geen beperkingen meer op mogen leggen.

Het is zelfs van toepassing op toegang voor gasten van uw bedrijf. Als u bijvoorbeeld een wifi aanbiedt. Let hier op.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Older// Storing