Storing

We hebben afgelopen periode een paar storingen meer gehad dan gebruikelijk. We hebben hier uitgebreid nader onderzoek naar gedaan om te kijken hoe dit is veroorzaakt en hoe we dit zouden kunnen oplossen.

OSPF

Ons routernetwerk bestaat uit zes routers. Twee routers, van het merk Juniper, zijn als redundante set ingericht voor de externe verbindingen. Een (Quagga) router staat in Amsterdam voor onze eigen ADSL klanten. De andere drie (Quagga) routers staan in het Twents Datacentrum. Hiervan zijn er twee geconfigureerd om verkeer van de klanten te verwerken. De laatste router is een hot-standby router voor het geval één van de andere interne routers uitvalt.

De Quagga routers moeten weten voor welke externe verbinding ze gebruik moeten maken van welke Juniper. De Junipers moeten weten achter welke Quagga router welke klant zit. Om die informatie te delen, wordt OSPF gebruikt. Als we een wijziging aanbrengen op een router, zorgt OSPF er voor dat de andere routers hier ook snel van op de hoogte zijn.

En juist hier blijkt een fout in te zitten. Af en toe ontstaat er een storing waardoor alle routers de onderlinge verbinding verliezen. Dit zou normaal direct weer opgepakt moeten worden, maar het blijkt dat de Juniper routers hier problemen mee hebben. Terwijl dat bij de Quagga routers enkele seconden duurt, duurt dat bij Juniper meerdere minuten.

Statisch routeren

We hebben voor OSPF gekozen omdat we dan eenvoudig routeringen kunnen wijzigen en dat dit automatisch wordt doorgegeven. Dat is vooral handig als je dergelijke zaken handmatig doet. Maar wij configureren onze routers en switches vanuit een configuratiebestand.

We hebben dus gekeken of bij de verwerking van het bestand ook de routering van de Juniper naar Quagga en omgekeerd vast ingesteld kan worden. Als we toch weten hoe de routering er uit hoort te zien, dan kunnen we het ook vast instellen.

We zijn nu druk bezig om de verwerking van dat bestand om te schrijven naar een systeem waarbij de wijzigingen in de routering meegenomen kunnen worden. We hopen dat in oktober definitief in productie te nemen.

Wolfram Alpha

Enige tijd geleden had ik het over Wolfram Alpha voor het analyseren van gegevens. Het blijkt dat je er meer mee kunt doen dan ik oorspronkelijk had verwacht. Je kunt er ook heel goed allerlei andere gegevens mee analyseren. Er is nu ook een tool beschikbaar waarmee je je eigen geschiedenis op Facebook kunt analyseren.

Ik heb geen Facebook account, maar uit de voorbeelden meen ik op te kunnen maken dat dit vergelijkbaar is met wat Google levert onder de noemer Google Account Activity Report. Of wat je eventueel zelf met Google Spreadsheets kunt doen m.b.t. je Gmail account.

xDSL

We leveren al enige tijd VDSL verbindingen. Het heeft wel enige tijd geduurd voor we een correcte prijs vast konden stellen voor alle snelheden. De informatie van onze leverancier was wat onduidelijk.

Nu we het toch over prijzen hebben, heb ik een goed bericht voor degenen die een "Starter" ADSL aansluiting hebben. Dit zijn producten die inclusief BTW zijn geprijst. Ondanks de verhoging van de BTW naar 21% per 1 oktober 2012 is het ons gelukt de prijs, dus inclusief BTW, voor de meeste snelheden constant te houden. Dat betekent voor bedrijven die de BTW terug kunnen vragen, dat de prijzen lager zijn geworden. Kom daar maar eens om in deze periode van bezuinigingen.

Sponsoring

Op deze plaats had een stuk zullen komen te staan van een organisatie die we sinds kort sponsoren. Door omstandigheden is dat niet gelukt, maar we komen hier binnenkort op terug.

Naast de gratis webdiensten die we al sinds het begin bieden aan niet-commerciële organisaties, bieden we ook andere mogelijkheden van sponsoring. Indien u denkt dat u in aanmerking komt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Allerhande
Older// Crisis