Komkommertijd

Op dit moment zit ik met het raam open de Achterkrant te schrijven met op de achtergrond het gebulder van de NSA van Twents Datacentrum. Veel is er niet te vertellen. Het is zomer en dan gebeurt er niet veel wat interessant genoeg is voor de Achterkrant. Vandaar dus een paar kleine stukjes waar ik bij voorgaande Achterkranten geen ruimte voor had.

Stagiaire cq. afstudeerder

Ik wil wel met iets belangrijks beginnen. De uitrol van DNSSEC loopt relatief langzaam. Vanuit verschillende registries wordt getracht dat te versnellen. Wij hebben besloten ook DNSSEC te gaan ondersteunen. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar met het werk dat we normaal al hebben?

Het lijkt ons een fantastische gelegenheid voor een HBO stagiaire of afstudeerder om zich te verdiepen in DNSSEC en ons daarbij aan een implementatie te helpen. Mijn verzoek aan iedereen is dan ook om in de familie- of kennissenkring rond te kijken naar iemand die dit als een uitdaging ziet en daar zo snel mogelijk mee wil en kan beginnen.

CAcert

Misschien heeft u het al gemerkt dat er een nieuw certificaat op onze webmail server is ge7iuml;nstalleerd. We gebruiken certificaten van CAcert. Die zijn net zo goed als die van dure partijen als Verisign. Het enige nadeel is dat ze niet in iedere browser zitten. Dat maakt ze ongeschikt voor websites waar veel ongerelateerde bezoekers op af komen. Voor websites met een goed gedefinieerde groep gebruikers, zoals de mailgebruikers bij IAF, is een dergelijke certificaat goed bruikbaar.

WolframAlpha

Een tijd geleden moest ik wat opzoeken in relatie tot een aantal berekeningen. Google kan dat doen, maar ik kwam toevallig terecht op de website van WolframAlpha. Een site die zich heel specifiek richt op rekenkundige onderwerpen. Stel een vraag of voer een berekening in.

Probeer het eens.

Widget

Misschien heb je de Google+ button op de online Achterkrant al gezien. We maken gebruik van een van de widgets van Widgetplus. Eenvoudig te gebruiken en door iedereen op de eigen pagina te zetten.

Er zijn allerlei andere scripts die ditzelfde doen en bijvoorbeeld ook voor de hele lijst andere websites waar je je favorieten kunt delen. Om dat te kunnen testen, moet je daar eigenlijk ook een eigen account hebben. Zolang we dat niet hebben, beperken we ons tot Google+ en Twitter.

Raspberry PI

Het lijkt mode te worden om computers zo klein mogelijk te maken. Dan heb ik het niet over de manieren om zo veel mogelijk rekenkracht in zo min mogelijk ruimte te proppen. Dat levert namelijk altijd problemen op met de koeling.

Het gaat deze keer over kleine computers die klein zijn, omdat ze niet zo veel hoeven te doen. Het bekijken van simpele websites kan goed met een Raspberry PI. Het enige dat je dan nog nodig hebt, is een toetsenbord en een TV (met HDMI).

Iemand vertelde dat de Raspberry PI nog een voordeel heeft, namelijk voor programmeurs. Alles draait langzaamer, zodat het eenvoudig is om het verloop van het programma in de gaten te houden. Het is ook een uitdaging als je iets moet schrijven voor veel gebruikers. Als het op de Raspberry PI redelijk snel draait, zodat het bruikbaar is, is het programma ook geschikt om op een zwaardere server honderden gebruikers aan te kunnen. Lukt het je niet om de applicatie bruikbaar te maken op de Raspberry PI, kijk er dan nog maar eens goed naar.

Dialoogsimulator

Bovenstaande tekst deed me aan mijn afstudeerproject denken. Ik moest een dialoogsimulator ontwerpen. Bij een groot project is het voor de klant niet van belang wat er aan de achterkant gebeurt. Als wat hij te zien krijgt, maar duidelijk is en dat de uitkomsten kloppen. Vandaar dat het softwarebedrijf waar ik de dialoogsimulator voor ontwierp, een klant eerst kennis liet maken met wat hij zou ervaren.

Daar leerde ik ook dat je in een applicatie eigenlijk een vertraging in moet bouwen. Als een paar mensen de applicatie gebruiken, gaat alles lekker snel. Als er meer mensen de applicatie gaan gebruiken, dan wordt het meestal fors trager. Niet merkbaar voor degenen die later zijn begonnen, maar de testers gaan wel klagen. Als je er dus voor zorgt dat tijdens het testen de belasting op het systeem zo groot is dat de reactietijden vergelijkbaar zijn met die in productie, heb je daar geen klachten over.

Of je gebruikt een Raspberry PI voor de testers.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Crisis
Older// Roaming tips