Roaming tips

We zijn dit jaar weer een paar weken in Amerika geweest. De vierkant San Fransisco, San Simeon, Death Valey en Lake Tahoe was deze keer ons doel. Zoals al eerder opgemerkt kan het ontzettend duur worden als je in het buitenland gebruik wilt maken van internet. Daarom deze keer een aantal tips.

Pre-paid

Koop zo snel mogelijk een prepaid SIM voor je toestel. Er zijn overal wel goedkope aanbiedingen, zelfs inclusief een redelijke hoeveelheid internetverkeer. Pauline had een SIM met 2GB data en dat is er niet doorheen gegaan. Ondanks dat we redelijk veel foto's maakten en die automatisch geupload werden naar Google+.

Als je met meerdere personen bent, hoeft niet iedereen een eigen SIM. Zorg er dan voor dat roaming op de andere toestellen uit staat. Als het mogelijk is, kun je tethering gebruiken om die toestellen toch toegang te bieden. Let er daar wel bij op dat veel apps in een zuinigere mode schakelen als ze via GMS data uitwisselen. Tethering is echter gebaseerd op wifi en dus zullen de apps op het tweede toestel niet in de zuinige mode terecht komen.

Als je een andere SIM koopt, laat dan de thuisblijvers wel weten wat je nieuwe nummer is. Je kunt dat eenvoudig doen door een cirkel aan te maken in je Google+ account met daarin de thuisblijvers. Je kunt ze zo zelfs eenvoudig op de hoogte houden van de voortgang van je reis.

McDonalds

Vroeger was het alleen gebruikelijk om bij McDonalds gratis wifi te krijgen. Tegenwoordig zie je het in steeds meer fastfood restaurants. Zelfs sommige gewone restaurants bieden nu al wifi. Al is dat hoofdzakelijk bij restaurants die ook een bar of afhaalmogelijkheid hebben.

Hotels

We hebben eigenlijk geen enkel hotel meer gezien waar geen wifi in de kamers aanwezig was. Vorig jaar was het nog gebruikelijk dat er alleen wifi was in de lounge. Dat heeft echter ook een nadeel. Ieder hotel heeft zich gehaast met het aanleggen van wifi waardoor het niet allemaal even goed is gegaan.

In een hotel was de plaatsing van de accesspoints (AP's) zo slecht dat we in onze kamer geen dekking meer hadden. We hebben toen maar om een andere kamer gevraagd. Daar hadden we gelukkig wel dekking en zagen we zelfs meerdere AP's. En zagen we gelijk de fout die gemaakt was. De bandbreedte van alle AP's overlapten elkaar met als gevolg een forse onderlinge verstoring.

De aanwezigheid van wifi zegt natuurlijk nog niets over de kwaliteit van de verbinding naar buiten. We hebben hotels meegemaakt waar 300kbps het maximum was. In een ander hotel, in "the middle of nowhere" was de bandbreedte die tot onze beschikking stond 5Mbps.

Het is trouwens nog steeds zo dat wifi in de goedkopere hotels gratis is en dat er in de duurdere hotels voor betaald moet worden.

Let er ook op dat wifi in hotels onbeveiligd is. Iedereen kan meekijken waar je naar toe gaat. Zelfs de gegevens zijn in te zien als die niet door de PC en de server versleuteld worden. We hebben maar een enkel hotel gezien dat dat goed deed.

Filtering

Iets wat in Amerika zeer gebruikelijk is, is het gebruik van een externe nameserver. Veel hotels blijken die dienstverlening te hebben uitbesteed aan OpenDNS.

Het voordeel voor het hotel is dat ze niet op hoeven te letten of gasten besmet worden via sites die ze vanuit het hotel bezoeken. OpenDNS staat het namelijk niet toe om die sites eenvoudig te benaderen. Je krijgt niet het goede IP adres van die site, maar het IP adres van een site die uitlegt waarom de gevraagde site wordt geblokkeerd. Ik heb niet getest of je een andere nameserver kunt gebruiken om die controle te omzeilen.

Restaurants

Naast het testen van internet toegang in hotels en restaurants hebben we natuurlijk ook gewoon gegeten. In een paar plaatsen bleven we twee nachten. Soms was het eten zo voortreffelijk dat we de tweede avond geen ander restaurant zochten, maar terug gingen naar de eerste keuze.

De eerste keer was in Bakersfield, CA. We gingen naar de Barnes and Noble aan California Ave. Toen we daaruit kwamen, was het zo laat dat we aan eten gingen denken. Aan de overkant van de parkeerplaats was Mimi's Cafe. Die beviel ons zo goed dat we de volgende dag terug zijn gekomen. Dit is zeker een aanrader als iemand daar in de buurt komt.

Vervolgens gebeurde dat nog een keer in Bishop, CA. Daar gingen we naar Jacks restaurant and Bakery. De eerste avond lieten we een serveerster een aantal keuzes maken. Die waren zo goed dat we de dag erna terugkwamen en hetzelfde aten.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Komkommertijd
Older// Bloed