Bloed

Al jaren ben ik bloeddonor. Ik ben volgens mij begonnen toen ik 18 was. De eerste jaren was dat in Nijmegen, maar sinds ik in Enschede woon is dat hier.

Sanquin

Het bloed wordt in Nederland verzameld en verwerkt door Sanquin Bloedverzorging. Daarnaast spelen ze nog een belangrijke rol in de transfusiegeneeskunde. Sanquin bestaat uit diverse divisies, waaronder de divisie waar ik veel mee te maken heb, de bloedbank.

Door heel Nederland zijn afnamelocaties te vinden, waar donors welkom zijn om bloed of plasma te geven. Zelf ben ik dus begonnen met bloed, maar na een oproep daartoe ben ik overgestapt op het geven van plasma. Ik ben een van de ruim 400.000 donors die regelmatig doneren.

Bloeddonor

Als bloeddoner geef je ieder paar maanden ongeveer een halve liter bloed. Toen ik begon was dat voor mannen iedere drie maanden. Toen ik naar Enschede verhuisde hanteerden ze daar zes maanden als termijn tussen twee donaties. Dat is echter ook al heel lang terug naar drie maanden.

Plasmadonor

Als plasmadonor kun je iedere 4 weken ruim een halve liter plasma geven. Zelf zit ik ongeveer op zes weken tussen twee donaties.

Bij plasma gaat het er iets anders aan toe dan bij het geven van bloed. Dat laatste heeft iedereen wel eens gezien. Mensen die op een bed liggen met een slangetje in hun arm en aan de andere kant van het slangetje een zak die zich langzaam met bloed vult.

Bij plasma heb je ook een naald in je arm en slangetje. Maar die gaan naar een apparaat waar het bloed wordt gefilterd. Het plasma gaat weer in een zak, maar het bloed wordt in een apart bakje opgevangen. Als dat bakje vol is, schakelt het apparaat om van de ontvangst van bloed naar het terugpompen van het bloed, zonder het plasma. Bij een donatie gebeurt dat een tiental keren.

Stamcellen

Het is ook mogelijk om stamcellen te doneren. Daar heb ik me zelf nog niet in verdiept. Misschien iets voor een andere keer. Anders kijk je zelf even op de site van Sanquin.

Bloeddonor worden

Dit is natuurlijk niet zo maar een verhaal over iets uit mijn prive leven. Dit is een verholen oproep om zelf ook te gaan doneren. OK, het is niet echt verholen. Maar laat dat je niet weerhouden om eens te gaan kijken of meer informatie op te vragen.

Als je bang bent voor de naald, bedenk dan dat patienten die je met bloed helpt nog vaker geprikt moeten worden. Ik vind het zelf ook niet prettig. Ook na zo veel jaren kijk ik meestal weg tijdens het prikken. Vaak merk ik niet eens dat de naald er in gaat.

Als je geen tijd hebt, praat met je baas. Misschien is hij wel genegen om je vrij te geven. Bloed geven kost een uurtje per drie maanden. Plasma geven kost anderhalf uur en gebeurt wat vaker.

Het is te ver weg. Dat kan het geval zijn op bijvoorbeeld de Wadden­eilangen, maar de meeste locaties zijn aardig dicht bij. En als er geen vaste locatie is, is de kans groot dat Sanquin regelmatig naar een locatie in de buurt komt.

Ik zou zeggen: Doen!

Debiteurenbeleid

IAF betaalt haar crediteuren al jaren op tijd. We zijn daar trots op. Aan de andere kant blijken er echter een aantal debiteuren te zijn die daar wat lichtzinniger mee omspringen. In een aantal gevallen vertrekken ze met de noorderzon of blijken ze failliet te zijn, maar is de curator vergeten om dat aan ons door te geven.

De dienst blijft echter wel operationeel en natuurlijk blijven de facturen van onze leveranciers ook gewoon binnen komen. Dat is de reden dat er besloten is om het debiteurenbeleid wat strakker te gaan implementeren.

Aan het eind van iedere maand worden herinneringen verstuurd aan iedereen die nog een openstaande factuur heeft. Betreft het een factuur van diezelfde maand, dan wordt enige coulance betracht. Betreft het echter een oudere factuur, dan wordt binnen enkele werkdagen telefonisch geverifieerd dat de herinnering bij de juiste persoon is aangekomen.

Zo niet, dan kunnen we een kopie toesturen. Indien de klant er op staat om dat aangetekend te doen, dan brengen we hiervoor administratie- en portokosten in rekening.

Als een week na het versturen van de kopie de betaling nog niet op onze rekening is bijgeschreven, zullen we beginnen met het selectief deactiveren van bepaalde diensten.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Roaming tips
Older// Goedkeuring