Onderweg

Iedereen is tegenwoordig onderweg. Vaak van iets naar niets of omgekeerd. Soms van A naar B(eter). Of gewoon voor zijn of haar plezier. Maar ook immateriële zaken kunnen onderweg zijn. Van het ene systeem naar het andere. Of van de ene procedure naar de andere.

Van chip naar pin

De banken proberen ons de laatste jaren massaal over te zetten van contant geld naar chippen. Dat was de nieuwe manier van betalen. Voor kleine bedragen waarvoor pinnen te omslachtig of te duur zou zijn. Bij pinnen wordt er een verbinding gemaakt met een centrale server om de pin- en saldoinformatie te controleren. Bij chippen is dat niet nodig. Daar is dus geen netwerkverbinding voor nodig. Maar de chipautomaten moeten nog steeds geleegd worden. En dat kan natuurlijk het eenvoudigste via het netwerk.

Als de gebruiker toch dezelfde pas gebruikt voor pinnen en chippen, dan kan die netwerkverbinding voor beiden worden gebruikt. Nee, dus. Er gelden verschillende eisen t.a.v. beide netwerken. Netwerken worden wel gecertificeerd voor pin­betalingen, omdat die toch al via het netwerk moesten lopen. Voor chip is dat weer wat lastiger. En sommige automaten ondersteunen de ene maar niet de andere methode.

Wat we nu dus zien, is dat de banken pinnen ook beginnen te promoten voor kleine betalingen. Dat doen ze dan in samenwerking met diverse branches van winkelbedrijven. Met als voordeel dat die winkels dus geen toeslag meer vragen voor kleine pinbetalingen.

Jammer genoeg zijn er nog wel winkels waar die toeslag nog wel betaald moet worden. Die hebben dan vaak ook geen chipautomaat, dus contant geld blijft noodzakelijk.

Wist je trouwens dat IAF op haar Whitelabel ADSL- aansluitingen certificering voor pinbetalingen kan bieden? Dat kan best voordeling zijn in vergelijking tot inbellen. En het is vele malen sneller.

Van inbellen naar ADSL

IAF biedt als een van de weinige providers nog steeds inbelvoorzieningen. Zeer handig als ADSL niet mogelijk is en satelliet te duur is. Of als er zo weinig gebruik van wordt gemaakt dat het goedkoper uitpakt.

Let echter wel op de kosten. Tikken zijn per stuk niet meer zo duur, maar veel tikken zijn in totaal misschien toch weer duurder dan ADSL.

Van ADSL naar glas

De volgende stap is natuurlijk van ADSL naar glas. We merken dat er steeds meer partijen over willen stappen op glas. Er is een toename in het aantal aanvragen voor aansluitingen op ons eigen glasvezelnetwerk, rechtstreeks of via TReNT. Dat zijn echter aansluitingen specifiek gericht op de iets grotere bedrijven. Kleine bedrijven, die voldoende hebben aan de kwaliteit van FttH-netwerken kunnen we nog niet helpen. Er wordt echter naarstig gezocht naar opties om dat wel in ons productenpakket op te nemen.

In dat kader kunnen we meedelen dat we meedoen aan de pilot van Cogas. In Markelo wordt glas uitgerold als in een marktplaats. De gebruiker is niet verplicht om alle diensten bij dezelfde partij af te nemen. Als verkeer naar internet niet mogelijk is, is het waarschijnlijk nog wel mogelijk om naar de helpdesk te bellen om de storing door te geven. Iets wat bij de meeste triple-play aanbieders niet mogelijk is.

Amerika

Ook ik ben onlangs weer veel onderweg geweest. Pauline en ik hebben eind oktober een paar weken lang lekker rustig aan kunnen doen. Onze jaarlijkse vakantie was aangebroken en dit keer zijn we weer naar Amerika geweest.

Vorig jaar had ik alles online geregeld, maar dit keer hebben we besloten om een deel door een professioneel buro te laten doen. We hadden namelijk een paar speciale wensen en dat uitzoeken bleek lastiger dan verwacht.

We wilden een paar dagen naar Washington, DC, om vervolgens door te reizen naar Las Vegas voor een bezoek aan die stad en aan de Grand Canyon. De meeste websites voor vliegreizen gaan er vanuit dat je vlucht een echte retourvlucht is. Als dat niet het geval is, wordt vaak met twee keer een enkele vlucht gerekend en een enkele vlucht is vaak duurder dan een retour.

Ik snap het businessmodel hiervan nog steeds niet.

Een reisburo heeft hiervoor meer mogelijkheden. Dus hadden we uiteindelijk een vlucht naar Washington, een vlucht naar Las Vegas en vervolgens terug naar Amsterdam. En niet, zoals de meeste sites bieden, een retour Amsterdam - Washington, gevolgd door een retour Washington - Las Vegas. Met daarbij al het gedoe met overstappen, vooral in Amerika met hun paranoïde controles.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Ongeluk
Older// Spoed