Akamai

Veel grote organisaties op internet brengen regelmatig een rapport uit van wat zij interessant vinden. En natuurlijk waarvan ze vinden dat het ook interessant is voor anderen. Anders zouden ze die rapporten beter gewoon intern kunnen houden. Zo heeft Akamai onangs ook weer een rapport uitgebracht met cijfers over aansluitsnelheden en gebruik van IP adressen.

Akamai

Akamai is een wereldwijde hostingpartij. Ze hebben bepaalde technieken waarmee zij downloads kunnen verdelen over servers verspreid over de hele wereld waardoor het voor de meeste mensen lijkt alsof het bestand dat ze nodig hebben in het eigen land staat. Maar omdat zij in bijna ieder land vertegenwoordigd zijn, hebben ze ook geen last van lange verbindingen om te kunnen bepalen hoe snel de gebruikers van hun servers kunnen downloaden.

IPv4

Ondanks dat er veel gesproken wordt over IPv6, wordt door Akamai nog steeds voornamelijk gekeken naar IPv4. Dat omvat nog steeds het grootste deel van het verkeer. En het blijft nog steeds toenemen. In het 2009 zelfs nog met 16%. Dat wil niet zeggen dat er nog zo veel adressen beschikbaar zijn. Nee, dit zijn unieke adressen en het kan ook betekenen dat men meer gebruik maakt van al wel uitgegeven, maar nog nooit gebruikte, adressen. Terwijl iemand vroeger van zijn provider 8 adressen kreeg, zal die provider een volgende keer twee klanten ieder maar 4 adressen geven.

De groei wordt voor het grootste deel veroorzaakt door China (27%). Al blijven Brazilie en Frankrijk met resp. 18% en 16% niet ver achter. Toen Pauline en ik in Brazilië waren, maakten ze hoofdzakelijk gebruik van NAT, zelfs intern op het netwerk van de providers zelf. Dat zou best kunnen zijn gewijzigd omdat veel applicaties daar lastig mee omgaan. Vooral bij meerdere lagen met niet-publieke IP adressen. In Frankrijk zou je kunnen denken dat mensen IP adressen hamsteren voor als ze afgesloten worden vanwege het gebruik van P2P software voor het delen van muziek en films.

IPv4 per persoon

Een mooie 5e plaats is er voor Nederland als er gekeken wordt naar het gemiddeld aantal IP adressen per persoon. Dat staat in Nederland op 0,41. Het wereldwijde gemiddelde is 0,07. Voor snelle breedband verbindingen (meer dan 5 Mbps) geldt er wereldwijd een gemiddelde van 0,01 IP adres per persoon. Nederland staat in deze lijst op nummer 4 met 0,15 IP adressen. Bij de gewone breedband verbindingen (minder dan 5 Mbps) staan we weer op 5 met 0,32 tegen een wereldwijd gemiddelde van 0,04.

Mobiele brandbreedte

Het is niet duidelijk of dit betrekking heeft op alleen vaste aansluitingen of dat ook mobiele IP adressen worden meegeteld. Er is namelijk wel onderscheid te maken tussen beiden. Het rapport gaat hier verder niet op in bij de aantallen. Dat doet het rapport wel bij de snelheden. En dan blijkt in Nederland de ene provider een gemiddelde snelheid van 879 kbps te bieden, terwijl de andere op ruim 1,5 Mbps komt. Jammer genoeg is er geen ander onderscheid dan dat de ene NL-1 heet en de andere NL-2. Welke provider u moet kiezen, is dus niet aan te geven.

Voor het geval dat u denkt met 1,5 Mbps mooi uit te zijn met mobiel internet, bedenk wel dat er met gemak hogere snelheden haalbaar zijn. En dat zijn nog steeds gemiddelde snelheden en ook in landen met een lagere dekking en grotere afstanden tussen de zendmasten. Sommige providers in Oostenrijk, Polen en Italie komen beiden boven de 3 Mbps uit. Al is het in landen met zulke goede providers soms uitkijken. De slechtste Poolse provider komt namelijk niet boven de 800 kbps uit.

Maar er zijn verhoudingsgewijs grotere verschillen denkbaar. In Slowakije kun je kiezen tussen een provider die bijna 2 Mbps haalt en eentje die net 100 kbps haalt. Dat is een factor 20!

Wimax

Wimax is weer hot. Hier is de statistiek niet representatief te noemen, want er is in de lijst maar 1 Wimax provider te vinden en dat is in de Verenigde Staten. Die provider levert 1,8 Mbps terwijl de gewone mobiele providers daar maximaal 0,8 Mbps leveren.

Breedband

Uit het rapport is ook te achterhalen in welke stad in Nederland u moet wonen. In de top 100 van steden met de hoogste gemiddelde bandbreedte staat Enschede als hoogste Nederlandse stad op postitie 36 met een gemiddelde bandbreedte van iets meer dan 10 Mbps. Groningen is de volgende stad op positie 71 met een bandbreedte van bijna 8 Mbps.

Rapport

Het rapport bevat nog meer statistieken. Lees het zelf maar eens.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Google
Older// Zuerich