Zuerich

Maart eindigde met een onverwacht uitje. Pauline en ik zijn een lang weekend naar Zürich geweest. Pauline had op vrijdag een afspraak met Google Zwitserland en het leek ons wel een goed idee om er een zaterdag en zondag aan te koppelen voor ons tweetjes.

Hotelinternet

Schreef ik vorig jaar nog dat het normaal lijkt om in dure hotels ook voor internet te moeten betalen. Dat lijkt niet het geval te zijn in Zwitserland. Google had geen goedkoop hotel geregeld, maar internet was wel gratis. Iedere kamer had een vaste aansluiting en in de lobby, bar en restaurant was WLAN beschikbaar. En voor degenen zonder eigen PC was er nog een PC met printer in de lobby beschikbaar. Ook gratis, inclusief papier.

Aan de ene kant is het wel jammer dat de aansluiting in de kamer geen WLAN was. Met onze twee laptops kun je daar niet zo gemakkelijk gezamelijk gebruik van maken. Maar met Pauline zit je nooit voor 1 netwerkgat gevangen. Haar laptop fungeert als draadloze router en zowel mijn laptop als haar iPhone kunnen vervolgens weer overal bij. Zo kon ik dus ook aan de Achterkrant werken.

Four Points by Sheraton

Het hotel is onderdeel van een groot nieuw complex in het zuiden van Zürich naast de rivier de Sihl. En naast de snelweg. In de bergen heb je niet zo veel plaats, dus als er een nieuwe snelweg moet komen dan bouw je hem gewoon boven de rivier.

Het is een mooi, ruim hotel. De kamers zijn ruim en de bedden groot. Het is alleen jammer dat er geen bad in de kamer is. Al zouden we voor een ontspannend bad ook even naar de AsiaSpa kunnen gaan. Die ligt boven op het hotel en verbindt het hotel met een naastgelegen winkelcentrum.

Public Transportation

In Zürich lijkt de OV- chipcard gelukkig nog niet doorgedrongen te zijn. Hier wordt nog rekening gehouden met touristen en mensen die niet zo veel reizen. Bij ieder halte staat een automaat waar je voor een paar Franken een kaartje kunt trekken. Wil je wat anders, zoals dagkaarten, reserveringen en abonnementen, dan kun je in het centrum terecht. Daar staan tientallen automaten waar je de meeste soorten kaarten kunt kopen. Ook alvast voor de volgende dag of nog later.

Maar om nu te zeggen dat de dienstverlening slecht is. Helemaal niet. Op de meeste trajecten komen de trams en bussen iedere 5 tot 10 minuten voorbij. En als je de kaart van Zürich bekijkt met daarop alle routes, dan zie je alleen in de kleine straatjes geen lijntje lopen. Volgens mij is niemand meer dan een paar honderd meter verwijderd van een halte voor bus, tram of trein.

Ja, ook treinen rijden door en onder de stad. En waar men in Nederland bang is voor geluid, rijden ze hier op nog geen 20 meter van de gevel van woningen. Of men bouwt gewoon huizen op het begin van de tunnel waar de trein ondergronds verdwijnt.

Vliegen

Als je voor een paar dagen ergens met het vliegtuig naartoe gaat, raad ik aan om geen grote tassen mee te nemen. Een goede sporttas kan meestal alles voor die paar dagen bevatten en zo'n tas kun je gewoon meenemen als handbagage. Geen gedoe met inchecken en wachten tot het ook weer uit het vliegtuig is gekomen. Geen kans dat het verdwijnt en ergens anders terecht komt. En de tijd die je voor en na de vlucht op het vliegveld kwijt bent, is veel korter geworden, vooral bij vluchten tussen Schengenlanden.

En wil je het helemaal goed doen, zorg dan thuis al voor de boarding-card. Geen wachtrij op het vliegveld. Gewoon doorlopen naar de controles en naar de gate.

Streetview

Oja, omdat dit begon met Google wil ik ook eindigen met Google. Zoals misschien bekend, is nu heel Nederland zichtbaar op Google StreetView. Nee, niet heel Nederland. Het blijkt dat de straat waar wij wonen nog niet te vinden is, terwijl op de campus van de universiteit zelfs de meest kleine weggetjes zijn gefotografeerd. Ook op de Usseler Es hebben ze alle boerenweggetjes op de foto staan.

Maar dat was niet wat ik wilde vertellen over StreetView. Nee, ik vond op Dumpert een mooi filmpje over de werking van StreetView. Niet dat ik alle filmpjes van Dumpert nu zo goed vind, maar af en toe kun je daar best wel aardige films en foto's vinden. Voor de link verwijs ik naar de online variant van de Achterkrant.

Besmetting

Wij blijken groot besmettingsgevaar te lopen. Gelukkig niet de computers. Alhoewel, gelukkig?

We lopen zelf gevaar want we zitten met ons kantoor en onze woningen binnen 5 km van een geitenboerderij waar Q-koorts is geconstateerd. Voorlopig dus even de adem in houden.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Akamai
Older// Nieuw