Google

Vorige maand werd bekend dat Google de voorkeur gaat geven aan sites die de informatie sneller leveren. Dat wil echter niet zeggen dat trage sites niet meer in Google terecht komen. Nee hoor, maar als twee sites qua relevantie ongeveer dezelfde beoordeling halen, dan komt de snellere site net iets hoger op de ranglijst te staan.

Snelle sites

Maar als ik naar mijn site ga, dan laadt die altijd snel. Ik heb dus geen probleem. Dat klopt. Maar er zijn misschien wel manieren om uw site sneller op het scherm van de gebruiker te krijgen. Google heeft aangegeven dat zijn 5 seconden een nog net acceptabele tijd vinden. Maar Akamai adviseert bijvoorbeeld om een eCommerce site binnen 2 seconden geladen te hebben. Zij weten uit ervaring dat gebruikers die zo lang moeten wachten, na op een link te hebben geklikt, liever naar een andere website gaan. En vaak is dat van de concurrent.

Meten is weten

Toen we de discussie over de snelheid langs zagen komen, hebben we natuurlijk ook onze site getest. Want we willen natuurlijk zeker weten of wij door Google acceptabel gevonden worden. In de eerste metingen, bleken we daar net aan te voldoen. Maar ondertussen hebben we natuurlijk een aantal van de geadviseerde optimalisaties uitgevoerd en we kunnen nu met een fors kortere laadtijd pronken. Op de site van de Achterkrant vindt u de links naar de testen. En via die links kunt u ook uw eigen site testen.

Als u gaat kijken op de testsite, dan ziet u verschillende mogelijkheden om te testen. De test kan uitgevoerd worden vanuit diverse plaatsen op de wereld en met verschillende soorten aansluitingen. Denk bij dit laatste aan diverse ADSL- of glasvezelsnelheden. Een enkel site biedt zelfs de mogelijkheid om de testsnelheid te specificeren. Speel er zelf wat mee en wees verbaasd over de impact die kleine verbeteringen soms kunnen hebben.

IPv6

In de vorige Achterkrant heb ik wat statistieken de revue laten passeren. Dat ging voornamelijk over IPv4. Logisch als je bedenkt dat nog geen 1% van het internetverkeer (afhankelijk van wie je het vraagt) IPv6 verkeer is. De Nederlandse overheid wil hier wel wat aan veranderen. Bijvoorbeeld door bij aanbestedingen in ieder geval IPv6-ondersteuning te eisen. Hoe dat moet wordt door GovCERT beschreven in een document dat ze onlangs online hebben gezet, zodat ook andere organisaties die IPv6 willen gaan gebruiken, weten hoe ze met hun leveranciers om moeten gaan.

IAF biedt trouwens in haar datacentrum in Enschede al enige tijd IPv6. Neem contact op als u hier meer over wilt weten.

Anti-spam

In het verleden heb ik al een paar keer aandacht besteed aan de anti-spam maatregelen die IAF heeft geïmplementeerd. Zoals bekend maken wij o.a. gebruik van SpamAssassin voor de analyse van e-mail. Misschien heeft u zich al eens afgevraagd wat al die tagcodes betekenen die in de MailScanner header staan. De SpamAssassin site meldt ze allemaal keurig; met daarbij een beschrijving van de manier waarop de test werkt en wanneer die tag dus geactiveerd wordt.

Maar wat als nu blijkt dat uw mail getagged wordt en als spam wordt geclassificeerd? U kunt natuurlijk gaan testen met allerlei truucs of u invloed kunt uitoefenen op de scanning. Gelukkig bent u niet de eerst die hier tegenaan loopt. De meeste professionele, legale marketingbedrijven lopen al langer met die vraag rond. Vooral de bedrijven die zich voornamelijk op e-mail campagnes richten moeten er voor zorgen dat de e-mail van hun klanten wel aankomen bij de eindklanten die er op zitten te wachten.

Veel van die campagnebedrijven houden die informatie het liefst geheim. Want daardoor kunnen zij adverteren met een hogere kans dat de e-mail door spamfilters heenkomt. Maar het betekent ook dat zij die e-mail moeten controleren en wijzigen voordat het de deur uitgaat. Niet iedereen vindt dat even prettig. Dus is er ook een marketeer die die informatie gewoon openbaar op hun site zet. Dan kunnen hun klanten dat allemaal zelf doen. Het voordeel is natuurlijk dat u dat ook kunt doen. Stuur een testmailtje door een server waar SpamAssassin op wordt gebruikt en kijk welke tagcodes erin voorkomen. En kijk vervolgens op die site naar de manieren om de test te omzeilen.

Vakantie

De vakanties komen er weer aan. Ik weet niet of u de volgende Achterkrant nog op het werk leest of dat u lekker op een camping zit. Daarom wil ik u alvast allemaal een prettige vakantie wensen. Zonder overstromingen, aswolken en olievlekken. Maar wel met internet op uw vakantieadres.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// US of A
Older// Akamai