Bloedrood

De Beste Wensen Voor 2010

Die grote hoeveelheid sneeuw van de dagen rond kerst en de jaarwisseling deed mij denken aan Sneeuwwitje. En helemaal in relatie tot mijn aanstaande bezoek aan de bloedbank. Iets wat ik alweer zo'n 30 jaar lang iedere paar maanden doe.

Sanquin

Ook bij de bloedbank heeft men op een gegeven moment besloten om de naam te veranderen van de (duidelijke) bloedbank naar iets nieuws. Op het eerste gezicht niet echt een naam die aan bloed en bloedbanken doet denken. Maar misschien was het wel nodig omdat het een fusie was tussen de bloedbanken en het Centraal Laboratorium van de bloedtransfusiedienst van het Rode Kruis.

Maar iedereen noemt het nog steeds gewoon de bloedbank.

Bloeddonor

Ik ben begonnen met bloed geven toen ik 18 of 19 was. Ik was goed gezond, ik zag dat mensen om mee heen soms bloed nodig hadden. Dus waarom niet even langs gaan bij de bloedbank? Dat was in die tijd nog heel lastig. Je moest uitgebreid gekeurd worden voor de eerste donatie. En zelfs daarna moest je altijd 1 tot 2 weken voor de donatie zelf langs komen voor controle. Er werd wat bloed en urine afgenomen. En als alles goed was, kreeg je bericht dat je kon komen doneren.

Gelukkig ging het testen van het bloed en de urine later sneller. Je kon wat bloed en urine afgeven, even wachten op het resultaat en daarna gelijk geven. Zonder dat je twee keer op en neer moest. De volgende vereenvoudiging was dat het niet meer nodig was om urine te geven. Want ik geloof dat iedereen wel weet hoe lastig het is om te plassen als je eigenlijk niet hoeft.

En de volgende verbetering was dat je niet meer geprikt hoefde te worden voor buisjes met bloed. Die werden gewoon uit de zak met bloed gehaald, die je net had gevuld. Het enige prikje dat nog nodig is, is voor het bepalen van je Hb-gehalte.

Plasmaferese

Sinds enkele jaren ben ik overgestapt van bloeddonatie naar plasmadonatie. Hierbij doneer je alleen plasma. De rode bloedcellen worden teruggepompt je lichaam in. In eerste instantie denk je dan aan zo'n constructie als bij nierdialyse. Twee grote slangen aan je lichaam en daar het apparaat tussen. Gelukkig is dat niet nodig.

Je pompt je bloed een apparaat in waar het gefilterd wordt en gescheiden in plasma en rode bloedcellen. De cellen worden tijdelijk opgeslagen in een steriele bak en als die vol is, worden ze teruggepompt in je lichaam. Ondertussen lig je lekker lui te lezen en wat te drinken.

Niet vertellen aan je baas, maar tijdens een hectische dag is dat wel even een rustpunt. Al moet de dag niet te hectisch zijn. Dan is namelijk je bloeddruk niet goed en mag je niet doneren.

Oproep

Als u nog steeds geboeid deze Achterkrant leest en hem niet met afkeer aan de kant heeft gelegd, wil ik u oproepen om eens bij uw lokale vestiging van Sanquin langs te gaan. Maak eens kennis met de mensen daar, en schrijf u in!

Tarieven

Jammer genoeg ontkomen wij er ook niet aan om onze tarieven te verhogen. We zijn momenteel bezig om de impact van loons- en huurverhogingen te berekenen. Vooral de extra kosten voor milieubelasting en het netwerk zorgen ervoor dat de energierekening weer fors omhoog gaat. De komende tijd zult u via de Achterkrant, de website en/of persoonlijk op de hoogte gesteld worden van de nieuwe tarieven voor de diensten die u afneemt.

Factuur

Misschien dat u een paar kleine wijzigingen opmerkt in uw nieuwe factuur. We hebben namelijk de rustige periode rond kerst gebruikt om de productendatabase op te schonen. Daarbij heeft een herschikking van producten en diensten plaatsgevonden. Het bleek dat, in de loop van de bijna 20 jaar dat IAF nu actief is, er verschillende ideeën waren over hoe producten genoemd en beschreven moesten worden. En het feit dat verschillende productbeschrijvingen door verschillende personen zijn ingevoerd helpt daar ook niet bij.

We zijn nu begonnen met dat wat beter op 1 lijn brengen. Zo is er nu duidelijker onderscheid of een domein door ons geregisteerd en geserviced wordt, of alleen maar is geregistreerd. En ook de diverse opties worden nu, hopelijk, duidelijker op de factuur vermeld.

Heeft u nog opmerkingen over verbeteringen, en andere wijzigingen, aarzel dan niet om contact met de administratie op te nemen.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// (Onder)weg
Older// Einde(lijk)