Einde(lijk)

En er is weer een jaar voorbij. OK, nog niet helemaal. Sinterklaas en de kerstman komen nog langs. En er zullen nog flink wat vuurpijlen om ieders hoofd vliegen voor het jaar ook echt voorbij is. Dit is echter de laatste Achterkrant van het jaar. Het is dus tijd voor een terugblik.

Factuur

Dit jaar is voor het eerst sinds lange tijd weer een aanpassing gedaan aan de layout van de factuur. Dit was een tussenresultaat van een doorlopende wijziging van de interne organisatie. Die maakt het genereren van de facturen eenvoudiger en sneller. Een ander voorbeeld van die wijziging, is dat nu de mogelijkheid bestaat om de factuur via e-mail te ontvangen. Of om helemaal geen factuur te ontvangen. Maar die laatste mogelijkheid is er alleen voor klanten die via automatische incasso betalen.

Overheidsbemoeienis

Ook de overheid is afgelopen jaar weer druk bezig geweest ons, als ISP, het leven moeilijker te maken. In het najaar is de wet aangenomen, die het bewaren van verkeersgegevens regelt. Nog steeds weet niemand precies wat er bewaard moet worden. De overheid weet ook niet wie er allemaal verkeersgegevens moeten bewaren. En het is al helemaal niet duidelijk hoe zij die gegevens van de ISP's wil ontvangen.

Momenteel geldt de oude werkwijze waarbij justitie (of de andere opspoorders) een brief of fax moeten sturen met het verzoek om de gegevens aan te leveren. De overheid ziet dat liever meer geautomatiseerd. Maar dat betekent nieuwe software, nieuwe opslagmethoden en afhankelijkheid van externe partijen. Ik heb al een kostenraming gemaakt en hieruit blijkt dat voor de kleinere providers, zoals IAF, veel beter op de oude manier door kunnen werken dan aan te sluiten bij een centrale opslag. Voorlopig ga ik er vanuit dat we ook zo kunnen blijven werken. De minister heeft niet voor niets gezegd dat de kleinere providers niet onevenredig belast moeten worden.

Een ander speerpunt voor de overheid is voorlichting van de consumenten. Dat zien ze als een taak van de providers. Gelukkig hebben wij niet veel consumenten als klant. En onze consumentenklanten zijn in het algemeen slimmer dan bij de meeste andere providers. In ieder geval als ik zie hoe weinig van u besmet raakt of in phishing mail trapt.

Virtualisatie

We zijn in ons datacentrum dit jaar voornamelijk bezig geweest met het virtualiseren van diverse diensten. Dit heeft er voor gezorgd dat we nu minder servers hebben draaien. Het zijn daarnaast snellere servers, waardoor we, ondanks de virtualisatie, de meeste diensten nu met een betere performance aan kunnen bieden.

Ook voor onze klanten blijkt dit een eenvoudige werkwijze. Daar zien we namelijk ook steeds meer gebruik van virtuele servers. We verwachten hier de komende tijd meer mogelijkheden toe te bieden..

Bedrijfsprofiel

Dit jaar zijn we ook begonnen met de uitvoering van een plan dat al langer binnen de burelen van IAF wordt besproken, namelijk het opnemen van bedrijfsprofielen van karakteristieke klanten van IAF. Zo hadden we in juni het profiel van KITT Engineering. Vervolg van deze traditie had echter wat meer voeten in de aarde, waardoor er in de daarop volgende Achterkranten geen profielen meer te vinden waren.

Routers

Naast ons serverpark is er in de loop van dit jaar ook een forse wijziging opgetreden in ons router netwerk, zoals in de Achterkrant van augustus is te lezen. Jammer genoeg traden hierbij een paar problemen op. Tijdens een DDoS kon het voorkomen dat de verbinding gedurende een minuutje was verbroken. Zoiets kun je niet testen in een proefopstelling. Gelukkig hebben we in overleg met de fabrikant voor een oplossing kunnen zorgen en sinds die tijd is het netwerk stabiel.

Stabiel genoeg voor een paar andere wijzigingen in onze verbinding met de buitenwereld. Zo hebben we dit jaar een nieuwe transitprovider aangesloten. En dat maakte een volgende wijziging mogelijk. Die provider biedt namelijk ook IPv6 transit aan. Daar zijn we vervolgens mee gaan testen.

De testen hebben ons voldoende vertrouwen gegeven dat we nu ook bij 1 van de andere transitproviders IPv6 afnemen. Dat biedt de mogelijkheid om nu officieel IPv6 aan te gaan bieden aan onze klanten. Lijkt het u leuk om daarmee te gaan testen, laat het dan weten aan ons netwerkteam op netwerk@….

Beste wensen

Dan rest mij niets anders meer dan u het allerbeste te wensen voor de rest van 2009 en voor 2010.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Bloedrood
Older// Phishing