Nieuw

Ik hoop dat u allen gezond en wel weer terug bent van vakantie. Indien u nog niet weg bent geweest, maar nog wel plannen heeft, wens ik u een prettige vakantie. Voor ons is er nog geen vakantie. Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan het vernieuwen van een aantal systemen.

Routers

Onze router infrastructuur is gewijzigd. In het verleden hadden we een aantal front-end routers met een enkele back-end. Die back-end was dan wel dubbel uitgevoerd. Iedere front-end zorgde voor een deel van de routering. Wijzigde er ergens op internet iets, dan kon het voor komen dat het verkeer oversprong van de ene front-end naar de andere. Vooral bij grote wijzigingen (= dichter bij ons netwerk) kon dat een tijdelijke verstoring geven. Door de front-end werkzaamheden door 1 router (wel dubbel uitgevoerd) te laten verrichten veroorzaakt een externe wijziging geen merkbare impact meer op onze verbinding naar buiten.

Nu is de back-end meervoudig uitgevoerd. Hierdoor kunnen we de belasting eenvoudig verdelen en we kunnen a.d.h.v. wensen van een klant (wel of geen firewall) eenvoudig de configuratie wijzigen. Het heeft enig programmeerwerk gekost maar nu zijn alle back-end routers en de switches vanuit een enkele configuratie aan te sturen. Een wijziging voor een klant heeft geen impact meer op de andere klanten en die ene klant is maximaal 8 seconden onbereikbaar. En in overleg met de klant is het tijdstip redelijk nauwkeurig te bepalen.

Extra transit

We hebben ook onze externe verbindingen vernieuwd. Sinds enige tijd kopen we ook verkeer in bij een grote internationale partij, Cogent. Dit heeft vooral invloed op internationaal verkeer. Dat loopt nu via minder partijen. Cogent heeft zelfs directe koppelingen met Google en Microsoft. U gaat dan direct van IAF naar Cogent naar Microsoft of Google. Natuurlijk moet het verkeer in sommige gevallen nog de oceaan over, maar er zijn minder partijen waar het verkeer van afhankelijk is. Resumerend denken we dat dit een duidelijke verbetering van onze dienstverlening zal zijn.

Belasting

Onlangs stond ik langs de zijlijn bij een discussie over de belasting van routers. Dit vanwege problemen met overbelasting van de router van een grote organisatie. De vraag was op welke nominale belasting moest je een dergelijk apparaat aanschaffen. Kun je een lichte router nemen die dan onder normale omstandigheden voor 60% belast is of neem je een extra zware zodat je onder de 10% blijft draaien?

Ik ben van mening dat je dit niet zo hard kunt stellen. Als het netwerk zo is ingericht dat je nooit meer dan 50% extra belasting kunt krijgen, dan is 60% voldoende. Dat stijgt tijdens pieken dan nooit naar meer dan 90%. Dit soort situaties zie je bijvoorbeeld bij routers bij klanten. Kan er echter een situatie ontstaan waarbij de belasting 10 keer zo groot wordt, dan kun je er maar beter voor zorgen dat je onder normale omstandigheden onder de 10% blijft.

Voor servers geldt iets vergelijkbaars. En ook hierbij moet de impact meegenomen worden. Als de server overbelast raakt, doet die het dan helemaal niet meer? Of wordt het alleen maar veel trager? Een server die voor 70% belast wordt vervangen door twee servers die ieder voor 35% belast worden is ook niet altijd de oplossing. Want je moet er dan ook voor zorgen dat de belasting netjes over die servers verdeeld wordt. Anders houd je in het ergste geval een server over die 0% belast wordt en een server die weer voor 70% belast wordt.

Naast de kosten voor de ongebruikte server moet je ook rekening houden met het feit dat de energiekosten niet naar nul zullen dalen. Het verschil in energiekosten tussen vollast en nullast van een server is meestal maar zo'n 10% tot maximaal 40%. Er moet een heleboel blijven draaien. Ook als er niets gebeurd.

IPv6

Het volgende vernieuwende dat er aan staat te komen is IPv6. De aansluiting op Cogent biedt ons in de toekomst de mogelijkheid om in ons datacentrum IPv6 aan te gaan bieden. Wat dat allemaal voor ons en u betekent moet echter de komende tijd uitgezocht worden. Dat is niet iets dat even in een paar maandjes geregeld kan worden. Houdt de Achterkrant dus in de gaten. We zullen het zeker hier melden.

Reverse DNS

Ook op het gebied van anti-spam maatregelen is er wat vernieuwd. Een uitgebreide uitleg is te vinden in het Uitleg over… deel van onze online helpdesk.

Disclaimer

Dit artikel is eerder gepubliceerd als een officiële Achterkrant voor Internet Access Facilities.

More Reading
Newer// Nieuws
Older// Zuinig aan